Týden mobility v Praze: Snídaně pro cyklisty, soutěže, cyklojízdy a festival na Vinohradech

20. 9. 2010

Tisková zpráva iniciativy Auto*Mat

Snídaně pro lidi jedoucí ráno do práce na kole, cyklojízdy pro školní děti, soutěže a svépomocná cyklodílna. To vše připravily pro Pražany v rámci letošního Evropského týdne mobility nevládní organizace. Cílem akce, vyhlášované Evropskou komisí, je propagovat ekologicky šetrné způsoby dopravy a přispívat k omezování nadměrného automobilismu, který ničí charakter měst i lidské zdraví. Týden mobility vyvrcholí sobotní pouliční slavností Zažít město jinak na Vinohradech a tradiční velkou podzimní cyklojízdou.

"Praha má obrovské problémy s automobilovou dopravou a v rozvoji šetrných alternativ je málo progresivní. Zaostáváme za vyspělou částí Evropy a obyvatelé doplácejí na špinavé ovzduší svým zdravím," vysvětlil Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat, v čem spatřuje význam Evropského týdne mobility. "Každý z nás denně volí, zda pojede autem, na kole, tramvají nebo půjde pěšky. Část problému máme ve svých rukou. Jednou za pár let volíme politiky, kteří by nám měli vytvářet podmínky pro příjemný život. Právě k zamyšlení nad oběma těmito volbami chceme návštěvníky našich akcí inspirovat," dodal Křivohlávek.

Týden mobility zahájí nedělní Pražské cyklozvonění. Tisíce dětí a jejich rodičů pojedou na kolech z různých směrů na Císařskou louku, kde je pro ně připraven celodenní program. Tam se také pokusí překonat rekord ve zvonění na cyklistické zvonky. Křesťanské organizace vyzvaly věřící, aby se zamysleli nad svými způsoby dopravy a zvolili pro svou nedělní cestu do kostela kolo.

Od pondělí se mohou všichni, kdo jezdí do práce na kole, zastavit na snídani zdarma v dejvické tvůrčí kavárně Vypálené koťátko. Lidé se mohou zapojit do soutěže hotelu Adria o víkend v Praze nebo si v prodejnách Vodafone vyzvednout zdarma dynamonabíječku na svůj mobil. Na pondělní večer nabízí kino Světozor promítání dokumentu Města pro lidi. V úterý vyjde Zelená mapa Prahy určená chodcům a cyklistům. Ve středu pořádá třináct škol místo výuky cyklojízdu k rybníku Labuť. Odpoledne tentýž den probíhá v Bajkazylu na Rašínově nábřeží svépomocná cyklodílna.

Tradičním vyvrcholením Evropského týdne mobility bude pouliční slavnost Zažít město jinak, kterou pořádá v sobotu 25. září iniciativa Auto*Mat od 12 do 20 hodin v ulicích Vinohrad. Nebudou tudy projíždět ani zde parkovat automobily a ulice se promění v rozlehlé korzo. "Bude se jednat o jeden z největších festivalů, které se v poslední době v Praze konaly," slibuje za tým organizátorů Petr Bergmann.

Návštěvníci se mohou těšit na tržiště originálního českého designu, šperků a módy, stánky neziskových organizací, besedu s kandidáty na nového primátora či primátorku Prahy, atrakce pro děti, pouliční performance, výstavy a instalace, festival písničkářů nebo přehlídku netradičních typů jízdní kol nazvanou Bike Parade. V 15 hodin se lidé s koly shromáždí v Rumunské ulici, odkud pomalým tempem vyjede velká podzimní cyklojízda. Program na Vinohradech pokračuje až do 20 hodin, kdy se začne zvolna přesouvat do klubů.

Program akcí Evropského týdne mobility 2010 v Praze

Kalendář akcí

po celý týden

Snídaně pro cyklisty zdarma v kavárně Vypálené koťátko

Soutěž s hotelem Adria o víkend v Praze

Vodafone rozdává dynamonabíječky na mobilní telefony

neděle 19. září

Pražské cyklozvonění, cyklojízda na Císařskou louku, 9:30 - 11:00 hod

Do kostela na kole

pondělí 20. září

projekce filmu Města pro lidi, kino Světozor, 20:30 hod

úterý 21. září

Vychází Zelená mapa Prahy

středa 22. září

Cyklojízda pražských škol k rybníku Labuť v Krči, 9:30 - 12:30 hod

Svépomocná cyklodílna, Bajkazyl Rašínovo nábřeží, 18:30 - 21:00

čtvrtek 23. září

Jak odstranit bariéry cyklodopravy v Praze, tisková konference

sobota 25. září

Zažít město jinak a velká cyklojízda, Vinohrady, 12:00 - 20:00 hod

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.9. 2010