Výzkum Census Bureau: Každý sedmý Američan žije v bídě

17. 9. 2010

Každý sedmý Američan žije pod oficiální hranicí bídy - což je nejvyšší hodnota za padesát let, kdy vláda sleduje tyto údaje. Loňský rok byl třetí v řadě, v němž počet chudých vzrůstal, a zčásti kvůli recesi se zvýšil z 13,2% v roce 2008 na 14,3%, neboli na 43,6 milionů lidí.

Lidé asijského původu byli jedinou etnickou skupinou, v níž se míra chudoby vloni významně nezvýšila; ve všech ostatních došlo k dalšímu růstu. Kromě toho 51 milionů Američanů nemá zdravotní pojištění, a počet pojištěnců vloni klesl o milion - poprvé od roku 1987, kdy vláda tento údaj sleduje. Nebýt vládních programů, pokles by byl mnohem významnější a dosáhl by až 6,5 milionu; právě tolik totiž bylo těch, kterým pojištění přestal hradit zaměstnavatel. Více než 30% Američanů se nyní podílí na vládních programech zdravotního pojištění.

Organizace, které s nezaměstnanými pracují a pomáhají jim, nový údaj nepřekvapil. Tvrdí mimo jiné, že se změnil typ lidí, kteří se nyní ucházejí o pomoc - jsou mezi nimi i ti, kteří pro různé jídelny nebo útulky v minulosti pracovali jako dobrovolníci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.9. 2010