Září 2010: Chudoba cti netratí

20. 9. 2010 / Boris Cvek

Není hanbou být chudý, hanbou je být citově plochý, hanbou je nemít sny a statečnost o ně bojovat, hanbou je být bezohledný a nezodpovědný, hanbou je nevěřit v budoucnost a seberozvoj.

Vyvalily se vlny zdola, řečeno s Erbenem, tedy ze společenské žumpy a to před říjnovými volbami do místních zastupitelstev. ODS sází na Romana Jocha s jeho individualistickým, majetnickým pojetím lidských práv, ČSSD se neštítí rasismu a fašismu. Vláda (chtělo by se říci "pod vedením TOP 09") škrtá a škrtá, aniž by se snažila své politice dát nějaký etický rozměr: důvodem všeho je účetnictví a povede-li účetnictví k rostoucí chudobě a vyloučenosti, tak prostě "sorry".

* * *

20. 9. 2010 / Petr Štengl

Zajímalo by mě
jestli Birotův chlapec hrající si s kuličkami
stojí na straně Izraele nebo Palestiny
my Palestinu nedáme
radši ji zbouráme
jenže pak se do toho vložila Rachel Corrie
řidič buldozeru přišel z práce domů
otevřel si pivo a žena se ho zeptala:
Co je to dneska s tebou? Seš nějakej zamlklej.
aktivisté žádali o okamžité zastavení výroby buldozerů
a Václav Havel připojil k podpisu srdíčko

Autentický citát místopředsedy mostecké ČSSD,  poslance   Josefa Tancoše

WHAT'S ON BRITSKÉ LISTY

The Social Democrats' Controversial Billboards

17. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

zdroj citátu: Novinky ZDE

"One State, One Law. City of Most."

ZVĚTŠIT

"Why should I be sorry for being part of the ethinic majority in my homeland? One State, One Law. City of Most."

ZVĚTŠIT

"The non-adapted should get adapted.City of Most."

ZVĚTŠIT

"Why should I be sorry for being part of the ethinic majority in my homeland? One State, One Law. City of Most."

ZVĚTŠIT

"I am an adaptable pig. City of Most."

ZVĚTŠIT

"Why should I be sorry for being part of the ethinic majority in my homeland? One State, One Law. City of Most."

ZVĚTŠIT "Those who cannot adapt, should not bother decent people's lives. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"Zero Tolerance Policy.Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj.ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"I'm cool, got nothing to think about. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"Even if I am coockoo, I will do something for our town. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"Away with the homeless. Prague's 5th district."

ZVĚTŠIT

"We don't want drug addicts, social democrats or homeless people in our public spaces. Prague's 5th district."

ZVĚTŠIT

"We will get rid of... 'horror houses'. City of Karviná."

ZVĚTŠIT

"The problem is that Gypsies very seldom 'tip' against their own ethnic. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"Modern social democracy has abandoned marxism. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"We no longer fight against the catastophical conditions for our workers. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

Příčina krize? Slabé odbory

20. 9. 2010 / Michal Rubáš

Při analýze faktorů, které v současnosti ohrožují dosaženou civilizační úroveň, jmenují někteří autoři na prvním místě skutečnost, že se ekonomický subsystém společnosti vymkl kontrole a vnucuje svoji omezenou racionalitu všem zbývajícím sociálním oblastem, včetně oblati politiky.

Jiní badatelé naopak poukazují na to, že příčinou blížícího se společenského rozvratu a zároveň ústřední překážkou korekce je nadstandardní, takřka třídně-politické uvědomění finanční a průmyslové elity, jež se chová tak, jako by jí vůbec nešlo o peníze, a jež dokáže společně mobilizovat třeba i cizí zdroje a vystupovat jednotně, přestože jsou ekonomické zájmy jejích frakcí přinejmenším diferencované a v mnohém neslučitelné.

Britští liberální demokraté "zradili chudé"

20. 9. 2010

Tento týden se koná v Liverpoolu výroční sjezd Liberálnědemokratické strany. Poprvé za posledních 65 let jsou britští liberální demokraté součásí (koaliční) vlády. Jenže podpora pro liberální demokraty poklesla na 15 procent a většina Liberálnědemokratické strany je zhnusena, že se liberální demokraté nechali "unést" ve vládě konzervativní agendou. Málokdo z liberálních demokratů požaduje, aby strana z vlády odešla, téměř všichni však chtějí, aby důrazněji prosazovala liberálnědemokratickou agendu.

Šéf Liberálně-demokratické strany Nick Clegg přiznal, že se mu nepodařilo přesvědčit svou stranu svými argumenty, že to, co dělají liberální demokraté ve vládě, je dobré.

Amerika zešílela?

20. 9. 2010

V těchto dnech potřebuje člověk pro analýzu americké politické scény spíše vzdělání v oboru klinické psychologie než politologie, píše Rupert Cornwell v deníku Independent. Primárky minulý týden, před listopadovými kongresovými volbami, dokázaly, že američtí voliči nebyli v moderní době snad nikdy rozhněvanější, nevyrovnanější a méně předpověditelnější než dnes.

Nejdramatičtějším důkazem toho bylo minulý týden vítězství v primárkách v jinak bezvýznamném státě Delaware jisté Christine O'Donnellové, naprosto nekvalifikované a neinformované osoby, která však hlavně říká ty nejultrakonzervativnější věci.

Soros: "Makroekonomickou teorii je třeba promyslet znova, od základu"

20. 9. 2010

V exkluzívním rozhovoru s reportérkou Reuters Christií Freeland hovoří finančník George Soros a ředitel Institute for New Economic Thinking Robert Johnson o tom, jak a proč v krizi selhal projekt makroekonomie chápané coby přírodní věda, a co je třeba udělat proto, aby ekonomická věda opět začala uvažovat o reálném světě.

Videozáznam rozhovoru (v angličtině): ZDE

Americké zbraně pro Saúdskou Arábii, aneb "Já si kopu vlastní hrob..."

20. 9. 2010 / Martin Hudec

V pondělí 13. září 2010 přinesl Wall Street Journal zprávu o největší zbrojní zakázce v historii USA. Obamova administrativa má v plánu předložit Kongresu plán na dodávku vojenského materiálu do Saúdské Arábie v hodnotě 60 miliard dolarů. Součástí této dodávky je prodej 84 letounů F-15, modernizace 70-ti F-15, které jsou již ve výzbroji Saúdské Arábie, a dále pak, mimo jiné, prodej 70-ti bojových vrtulníků Apache a 72 vrtulníků Black Hawk, píše Martin Hudec.

Oprahismus je opium předbohatých, aneb Ťulpas, ťulpas, über alles

20. 9. 2010 / Karel Dolejší

"Coby racionálně využitá reakce na racionalizovanou společnost - v kioscích a v konzultačních místnostech proroků všech stupňů - znovuzrozený animismus popírá odcizení, jehož je sám důkazem a produktem, a konstruuje náhražky za neexistující zkušenost."
Theodor Wiesengrund Adorno
"Kdo se dožívá staršího věku, musí se vědomě zastavit na určitém stupni."
Johann Wolfgang Goethe

V kresleném seriálu Futurama, který se pro zvídavější potomky jednou stane zdrojem podstatné části poznatků o někdejší západní kultuře, bylo předpovězeno, že kolem roku 3000 převezme roli hlavního světového náboženství oprahismus. Kult černé bohyně přinášející spásné poselství o tom, že síla pozitivního myšlení vyvolává vibrace způsobující náležité změny v nás i ve světě, nepochybně není bez šance. Věci je přece třeba vždy náležitě upravit, aby vyvolávaly výhradně příjemný dojem: Keř má býti řádně přistřižen, oháňka kupírována, stůl i ženské nehty opatřeny vrstvou laku - a každý ťulpas bez výjimky vybaven nejnovějším optimistickým přesvědčením o neomezených možnostech vlastního duchovního rozvoje. Jen takto, uhranut vírou v lepší budoucnost, která nikdy nenastane, totiž může být ve společnosti doopravdy příjemný a dokonce časem i zábavný; kdyby jeho vědomí naopak věrně zrcadlilo skutečnou osobní situaci, koukaly by z toho jen samé mrzutosti.

Nelitujte Demokraty

20. 9. 2010

Je to antikorporační hnutí, jak je představuje skandinávská energetická společnost Kraft & Kultur, které musíme napodobovat. Kraft & Kultur prodává elektřinu výhradně ze solární a vodní energie. Začala spojovat čistou energii s kulturou, knihkupectvími a politickým vědomím, jež se aktivně vzpírá korporátní hegemonii. - Naděje je slovo, které se vztahuje pouze na ty, kdo čelí skutečnosti, jakkoliv bezútěšné, a v boji proti ní dělají něco smysluplného - což nezahrnuje frašku voleb a členství v tradičních politických stranách. Naděje znamená bojovat proti skutečným destruktivním silám, ne skandovat "Yes We Can!" na shromážděních řízených marketingovými experty, televizními štáby, výzkumníky mínění a propagandisty - nebo žebrat o to, aby Obama byl Obamou.

KD│ Neexistují už žádné významné instituce americké společnosti, včetně tisku, vzdělávacího systému, finančního sektoru, odborů, umění, náboženských institucí a našich dysfunkčních politických stran, jež by bylo možno považovat za demokratické. Záměrem, plánem a funkcí těchto institucí kontrolovaných korporátními penězi je posilovat hierarchickou a antidemokratickou moc korporátního státu. Tyto instituce, často žvanící o liberálních hodnotách, podněcují a udržují rostoucí nerovnost. Stále častěji fungují potajmu. Ignorují utrpení nebo obětují lidské životy kvůli zisku. Vládnou a manipulují všemi pákami moci a masové komunikace. Umlčují hlasy a obavy občanů. Používají zábavy, drbů o celebritách a emocionálně zatížených PR lží, aby nás sváděly k víře v disneyovskou fantazii demokracie, napsal Chris Hedges.

Svobodný trh a státní intervence

20. 9. 2010 / Čestmír Kožušník

Předkládaná práce je úvahou o nutnosti státní, zákonné regulace chování tržních subjektů a přednosti státem prováděné redistribuce důchodů ve prospěch podpory existenčních jistot lidí a vyrovnávání šancí pro vstup do produktivního života. Není to pokus o vědeckou práci, která by vyžadovala mnohem detailnější argumentaci a odkazy na fakta a literaturu. Jsou to spíš pouhé teze. Přesto doufám, že se podaří alespoň naznačit hlavní slabiny liberálních návodů na uspořádání hospodářství.

Rok 2014: svět po splasknutí dluhopisové bubliny! Čím kapitalismus nahradit?

20. 9. 2010 / Vít Klíma

Lidé intuitivně cítí, že je nespravedlivě rozdělováno jak bohatství společnosti, tak i že platí dluhy, které nezpůsobili. Intuitivně cítí, že kapitalismus už není schopen vyřešit jejich základní problémy, jako jsou nezaměstnanost, důstojné důchody, všeobecně dostupná zdravotní péče, atd. Začínají se proto sdružovat v iniciativách typu ProAlt, Antikapitalista a dalších. Pravděpodobně posílí i váha odborů. S nárůstem nespokojenosti s kapitalismem se zákonitě objeví poptávka po jiném uspořádání společnosti. Mají-li tato zdola vzniklá hnutí, ale i odbory obstát, musejí být schopní takovouto alternativu nabídnout. Nestačí do nekonečna protestovat a říkat "co nechceme", bez toho aniž bychom řekli čím - "to co nechceme" - vlastně nahradíme. Navíc v roce 2013 / 2104 očekávám splasknutí dluhopisové bubliny, která podnítí ekonomickou krizi, proti níž budou 30. léta minulého století procházkou růžovým sadem. Na základě této poznané nutnosti vznikl i tento první pokus o nástin nové solidární společnosti. Na rozdíl od svých židovských předků, Mojžíše, Ježíše a Marxe neslibuji ani ráj na zemi ani království nebeské, ba ani zemi zaslíbenou.

Týden mobility v Praze: Snídaně pro cyklisty, soutěže, cyklojízdy a festival na Vinohradech

20. 9. 2010

Tisková zpráva iniciativy Auto*Mat

Snídaně pro lidi jedoucí ráno do práce na kole, cyklojízdy pro školní děti, soutěže a svépomocná cyklodílna. To vše připravily pro Pražany v rámci letošního Evropského týdne mobility nevládní organizace. Cílem akce, vyhlášované Evropskou komisí, je propagovat ekologicky šetrné způsoby dopravy a přispívat k omezování nadměrného automobilismu, který ničí charakter měst i lidské zdraví. Týden mobility vyvrcholí sobotní pouliční slavností Zažít město jinak na Vinohradech a tradiční velkou podzimní cyklojízdou.

Osobnosti českého politického a veřejného života vyzývají Václava Havla k podpoře lidských práv Palestinců

19. 9. 2010

V reakci na zprávy z minulého týdne, podle nichž se Václav Havel připojí k mezinárodní kampani na podporu Izraele, napsaly organizace International Solidarity Movement ČR a Přátelé Palestiny Václavu Havlovi otevřený dopis, který svým podpisem podpořila desítka osobností české kultury, politiky a společenského života.

Petr Uhl, Jan Kavan, Milan Daniel, Milan Kozelka, Milan Kohout a další přidali svůj podpis pod výzvu, ve které se mimo jiné uvádí:

"Kampaň za bojkot Izraele, proti které iniciativa bývalého španělského premiéra José María Aznara vystupuje, vzešla z výzvy sjednocené palestinské občanské společnosti a je přímou odpovědí na selhání Izraele a světových vlád dodržovat své závazky vůči mezinárodnímu právu.

Nikdy se nevzdávejte!

18. 9. 2010 / Jan Čulík

Televize BBC zase jednou odvysílala záslužný, povzbudivý, optimistický a objevný pořad, jaké televize MÁ natáčet. V třídílném pořadu, nazvaném poněkud ironicky The Young Ones (Mladíci), si pozvala šest někdejších televizních celebrit ze sedmdesátých let, nyní ve věku od šestasedmdesáti od osmaosmdesáti let. Podrobila je experimentu, který zkoumal, do jaké míry je možno zabránit stárnutí. Velmi úspěšně s nimi zopakovala experiment, který byl poprvé proveden v USA před třiceti lety.

Podněcování nenávisti vůči Romům

17. 9. 2010 / Zdeněk Bárta

Byl mi přeposlán mail ohledně romských důchodů - viz příloha. Je nejen lživý - viz ZDE - ale podle mého soudu naplňuje znaky trestného činu § 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod Trestního zákoníku, píše evangelický farář Zdeněk Bárta.

Výše uvedené stanovisko MPSV vzniklo na podkladě i mého podnětu. Pokud jste slušní lidé, kteří odmítají sílící fašistické tendence v naší zemi, prosím, nerozesílejte podobné věci, které nejen že nejsou pravdivé, ale mohou končit například upalovanými Natálkami. Zjistím si, zda údajná autorka Informace Petra Tomanová vůbec existuje, a pokud ano, podám na ni trestní oznámení.

S přátelským pozdravem a prosbou o předání této mé informace dál

Mgr. Zdeněk Bárta

evangelický farář a pracovník Diakonie ČCE

An English version of this article is in CLICK HERE

Jitro mastičkářů

17. 9. 2010 / Michal Vimmer

Lékaři roku 2010 jsou zase jednou nespokojení. No a co? Diváci Nemocnice na kraji města i nekonečné Růžové ordinace už bezzubé vrčení LOKu a štěkání ČLK párkrát přežili. Je to nuda! Stávkové pohotovosti doztracena, truchlivé letáčky tištěné petitem, petice přilepené na dveřích, odznáčky a pásky s nápisem "stávka" na odraném rukávě bílého pláště, nic z toho nikdy přesvědčivý dojem na českou veřejnost neudělalo. Kdo hledá, ten letos najde důvody vzniku a cíle organizace tzv. Mladých lékařů, ale bez aktivního přičinění lze o nich v klidu nevědět. Masmédiím se daří širší povědomí o problémech zdravotníků dusit chloroformem nezájmu. Ani politickou opozici možnost tisícihlavé výpovědi nemocničních lékařů nebudí z povolební letargie. Nám je to jedno. Doktorům jde jenom o peníze, to je jasné, stejně jako že se jako obvykle na nic se nevzmůžou. Kdo by je bral vážně? Vždyť se nikdy nic nestalo!

Jak Novinky vyvolávají nenávist

17. 9. 2010 / Petr Wagner

Na Novinkách vyšel článek o příjemkyni dávek odhalené JUDr. Ing. Řápkovou v chomutovské herně. Samozřejmě se příliš nerozebíralo o co jde. Ač nejsem oftalmolog, přece jenom bych se k věci rád vyjádřil. Pokud je žena slepá či poloslepá, jednalo by se o příjem invalidního důchodu. Ten je (ne)přiznáván na základě nemoci dle lékařských zpráv a průběhu onemocnění.

Jakékoliv, v článku zmiňované "herecké" výkony před úřednicemi radnice jsou irelevantní. Dnešní oftalmologie stojí na poněkud jiných než "hereckých" metodách a výkonech.

Nečasova "odpovědná penzijní reforma" je zcela nezodpovědná, lobbistická

17. 9. 2010 / Jaroslav Vostatek

V rámci nynější předvolební kampaně vyšel v mfDNES 15. 9. 2010 inzerát ODS s nadpisem "GARANTUJEME ODPOVĚDNOU PENZIJNÍ REFORMU" a s fotkou předsedy Petra Nečase. V reklamě se samozřejmě vždy zjednodušuje. Nicméně v tomto případě jsou připojeny texty, které svědčí o tom, že ODS (i nadále) přejímá doporučení pana generálního Vladimíra Bezděka a jeho PES, které -- bohužel -- odpovědné nejsou, alespoň tedy ne ve vztahu k naší ekonomice a k dnešním a budoucím penzistům. Přitom zdůrazňuji, že jako nezávislý odborník (snad to není jen sebechvála) nemám nic proti liberální či pravicové penzijní politice. Ta ale vypadá jinak než program ODS.

O soudcích a lidech...

17. 9. 2010 / Ladislav Žák

Možná jsem nepozorný, ale mám pocit, že ve vášnivé diskusi kolem platů soudců tak nějak nedošlo k tomu, že by se někdo hlouběji zamyslel nad tím, co je vlastně podstatou problému. Možná je to mimo jiné prastará otázka, kdo hlídá hlídače, nebo ta novější, kdo oholí holiče. Obojí vede k paradoxům, které moc hezky popsal Bertrand Russell, ale jejichž dobré řešení dosud nikdo nenavrhl. Každé dosavadní řešení logických paradoxů znamená nějaké omezení a jejich vyloučení z teorie. Žádná teorie však nedokáže potlačit paradoxy a jejich působení v praxi.

An English version of this article is in CLICK HERE

Naše nulová tolerance má mnoho rozměrů

17. 9. 2010

reakce na článek Štěpána Kotrby ""Plout s davem" do lágru"

To, že jsem v dětství dostal často na prdel a jsem z rozvedené rodiny, ze mě taky neudělalo asociála, ale mohlo.

Co se týče volebního programu ČSSD v Karviné, tak došlo k chybě při přepisování:

  • pokračovat bude nulová tolerance -- nepřizpůsobivý nájemník se musí přizpůsobit : Slovo nájemník zde vůbec nemělo být. Správný text zní: budeme nekompromisně pokračovat v nulové toleranci -- nepřizpůsobiví nesmí obtěžovat život slušným lidem
  • z města vytlačíme obtěžující bezdomovce: Zde se jednalo o úplný nesmysl, který byl odstraněn a opět se jednalo o špatný přepis, možná snahu někoho, kdo se však nepřiznal..., píše čtenář, který se představil jako autor bezpečnostní části komunálního programu ČSSD v Karviné Bc. Petr Bičej. Osoba stejného jména je ředitelem karvinské městské policie . K tomu je ovšem nutno poznamenat, že ČSSD v Karviné na svých stránkách hlásá: "Nulová tolerance pokračuje a má výsledky"..., upozorňuje k tomu Štěpán Kotrba

Výzkum Census Bureau: Každý sedmý Američan žije v bídě

17. 9. 2010

Každý sedmý Američan žije pod oficiální hranicí bídy - což je nejvyšší hodnota za padesát let, kdy vláda sleduje tyto údaje. Loňský rok byl třetí v řadě, v němž počet chudých vzrůstal, a zčásti kvůli recesi se zvýšil z 13,2% v roce 2008 na 14,3%, neboli na 43,6 milionů lidí.

Brazílie odmítá přítomnost NATO v jižním Atlantiku

17. 9. 2010

Brazílie odmítá jakoukoliv přítomnost NATO v jižním Atlantiku či jakýkoliv pokus prosazovat spojování mezi severem a jihem atlantického regionu, prohlásil blízký spolupracovník brazilské vlády.

Jihoamerické státy považují jižní Atlantik s bohatými zdroji ropy za svůj strategický zadní dvorek. Argentina tento týden oznámila plány na těžbu uhlovodíků na samém jihu svých pobřežních vod, nedaleko Magellanova průlivu spojujícího Atlantik s Pacifikem. Brazilská společnost Petrobras je součástí konsorcia s argentinským vedením, které zde má provádět těžební operace.

Papež varoval Británii před "destruktivními svobodami"

17. 9. 2010

Papež Benedixt XVI. varoval během své návštěvy Británii, aby ve své "multikulturní" a "agresivně sekularistické" kultuře nezapomínala na své křesťanské dědictví.

Charakterizoval úsilí Británie být "moderní a multikulturní" jako "obtížný úkol". Uvedl, že bible je v Británii "integrální" součástí jazyka, myšlení i kultury už déle než tisíc let a zmínil se o zákazu obchodu s otroky a o vytvoření stabilní poválečné Evropy jako o "jednom z největších úspěchů Británie".

Problému nezaměstnanosti v České republice nerozumí nikdo

16. 9. 2010 / Václav Adam

Autorka Britských listů Věra Říhová, které děkuji za to, že bourá mediální mýty o nezaměstnanosti, si postěžovala, že ČSSD a pan Škromach nerozumí současným problémům. A paní Říhová má pravdu. Nezaměstnanosti nerozumí totiž žádná naše politická strana, nezaměstnanosti nerozumí ani česká veřejnost. Tato země má za sebou období komunismu, resp. reálného socialismu, kdy byla (až na výjimky) plná zaměstnanost a nezaměstnanost byla vlastně trestným činem příživnictví.

Abychom aspoň v jedné kategorii nebyli "světoví"?

16. 9. 2010 / Miloš Dokulil

V tom shonu z počátku září jsem možným zájemcům o žebříčky úspěchů málem ututlal nemálo -- snad povzbudivou? -- informaci týdeníku TIME z posledního srpnového týdne o možných celosvětových "reálných vítězích" v zatím ještě běžně nevyhlašovaných soutěžích. Jedno z těch špičkových míst v té tabulce, v rámci rubriky "Volný čas -- Štěstí" připadlo -- kupodivu? -- také České republice.

Politici v reakci na finanční krizi selhali

16. 9. 2010

Politici v reakci na finanční krizi selhali a nedokázali předejít opakování destabilizace světové ekonomiky, vysvětluje ve své studii Barry Eichengreen z Kalifornské univerzity v Berkeley. Zde jsou hlavní závěry.

Guvernér Anglické banky odborům:

Musíte přijmout rozpočtové škrty, jinak "odkážete katastrofu svým dětem"

16. 9. 2010

Mervyn King, guvernér ústřední Anglické banky, naléhal na britské odbory, aby přijaly reformu státního sektoru a likvidaci pracovních příležitostí. Pokud totiž nebude odstraněn obrovský britský státní deficit, "bude to katastrofa pro příští generaci".

Mervyn King ve svém projevu na výročním kongresu britských odborových svazů charakterizoval současný britský rozpočtový deficit jako "neudržitelný". Na obranu politiky nynější britské vlády uvedl, že její rozhodnutí ho snížit během následujících pěti let je pozvolnější než v některých jiných zemích."

Papežova návštěva v Británii

16. 9. 2010

< "Pozor, jede sem papež!"

Od čtvrtka je papež Benedikt na čtyřdenní návštěvě ve Velké Británii, je to první papežská návštěva od první poloviny osmdesátých let. Papežská návštěva vyvolává značnou kontroverzi, jednak v souvislosti s rozsáhlým, právě zveřejněným skandálem pedofilních katolických kněží v Belgii a v souvislosti s požadavky britských obětí katolických kněží, aby byli potrestáni.

Výroky kardinála Kaspera odhalují skutečnou filozofii Vatikánu

Katolická církev se chce stát hrází proti islámu a liberalismu

16. 9. 2010

Kardinál Kasper tvrdí: "V západní společnosti zavládla hodnotová krize. Západní společnost neví, kudy kam. To má kořeny v osvícenství. Radikální hnutí šedesátých let tomu rozvratu ještě přidala. A protože církve žijí v této společnosti, jejich víra je slabá."

V rozhovoru pro německý časopis Focus řekl kardinál Walter Casper, že "se v Británii rozšířil nový, agresivní ateismus. Například, když si na krk vezmete kříž v British Airways, začnou vás diskriminovat".

Kasper je normálně jedním z mírnějších a diplomatičtějších představitelů Vatikánu. Léta vyjednával s anglickou anglikánskou církví. Kasper byl ale také mužem, který r. 2008 naléhal na anglikánskou komunitu, aby se postavila proti homosexualitě. Jeho výroky odpovídají konzervativnímu obrazu Británie.

"Británie dnes," řekl Kasper, "je světská a pluralitní společnost. Někdy, když přistanete v Heathrow, vám to připadá, že jste přijeli do třetího světa."

Immanuel Wallerstein: Demokracie -- všude? Nebo nikde?

16. 9. 2010 / Immanuel Wallerstein

Slovo demokracie je v naší době velmi populární. Na světě prakticky neexistuje země, jejíž vláda by o sobě netvrdila, že je demokratická. Současně ale prakticky neexistuje země, jejíž vládu by jiní lidé -- doma i v zahraničí -- neodsuzovali jako nedemokratickou.

Zdá se, že existuje velmi málo shody v tom, co máme na mysli, když říkáme, že nějaká země je demokratická. Problém je zřetelný už v samé etymologii tohoto slova. Demokracie vychází ze dvou řeckých kořenů -- demos neboli lid a kratia neboli vládnutí, oprávnění rozhodovat. Co ale myslíme slovem vládnutí? A co slovem lid?

Diagnóza radikálního liberalismu

16. 9. 2010

Manifest radikálního liberalismu (MRL) je hezkou ukázkou toho, jak špatná diagnóza, plynoucí z nepochopení vzájemných souvislostí, vede skrze nelogické a nepravdivé argumenty ke zcela neadekvátním závěrům a následně k návrhu opatření, která opět, snad již jednou pro vždy, před námi otevřou zářné zítřky, píše čtenář Jiří Vyhlídal.

50 britských celebrit kritizovalo, že papež má být přijat v Británii jako "státní návštěva"

16. 9. 2010

Známé osobnosti britského veřejného života jako komik a spisovatel Stephen Fry a autor sci-fi románů Terry Pratchett kritizovali, že Británie přijímá přijíždějícího papeže jako "státní návštěvu". To je prý nepřijatelné v důsledku postojů Vatikánu k právům homosexuálů, k potratům a ke kontrole porodnosti.

Stephen Fry, Terry Pratchett, Philip Pullman a Richard Dawkins jsou mezi více než 50 veřejnými osobnostmi, které podepsali dopis deníku Guardian, v němž argumentují, že papeži by neměla být poskytnuta "pocta" státní návštěvy do Británie.

Bojkot Izraele je zrůdný

20. 9. 2010

Pan president Havel si zaslouží velké díky za podporu Izraele, jediného demokratického státu na Středním východě. Bojkot Izraele je zrůdný. Neberu propalestinským aktivistům právo na názor. Může se však slušný člověk podepsat pod text, jehož signatáři se jmenují Uhl, Kavan a Filip? píše čtenář, který se podepsal jako Štorkánek.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2010

18. 9. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 216 osob celkovou částkou 32867.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.8. 2010 částku 265 591.45 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.