Výroky kardinála Kaspera odhalují skutečnou filozofii Vatikánu

Katolická církev se chce stát hrází proti islámu a liberalismu

16. 9. 2010

Kardinál Kasper tvrdí: "V západní společnosti zavládla hodnotová krize. Západní společnost neví, kudy kam. To má kořeny v osvícenství. Radikální hnutí šedesátých let tomu rozvratu ještě přidala. A protože církve žijí v této společnosti, jejich víra je slabá."

V rozhovoru pro německý časopis Focus řekl kardinál Walter Casper, že "se v Británii rozšířil nový, agresivní ateismus. Například, když si na krk vezmete kříž v British Airways, začnou vás diskriminovat".

Kasper je normálně jedním z mírnějších a diplomatičtějších představitelů Vatikánu. Léta vyjednával s anglickou anglikánskou církví. Kasper byl ale také mužem, který r. 2008 naléhal na anglikánskou komunitu, aby se postavila proti homosexualitě. Jeho výroky odpovídají konzervativnímu obrazu Británie.

"Británie dnes," řekl Kasper, "je světská a pluralitní společnost. Někdy, když přistanete v Heathrow, vám to připadá, že jste přijeli do třetího světa."

"Podívejte se na protestantské církve," praví kardinál. "Mají ženaté kněze a vdané kněžky. Daří se jim líp? Anglikánská církev si tím vytvořila obrovské problémy. Nechtěl bych, aby takové problémy měla moje církev."

To je nejen neuvěřitelně netaktní, ale prostě to není pravda. V anglikánské církvi studuje na kněze 600 mladých mužů, v římskokatolické církvi studuje na kněze 39 mladých mužů.

Anglikánská církev je podle Kaspera na hranici kolapsu, protože přijala kompromis s duchem doby. Kasper tvrdí: "V západní společnosti zavládla hodnotová krize. Západní společnost neví, kudy kam. To má kořeny v osvícenství. Radikální hnutí šedesátých let tomu rozvratu ještě přidala. A protože církve žijí v této společnosti, jejich víra je slabá."

Nad takovým názorem bude mnoho anglických katolíků zděšeno. Pro liberální v anglické katolické církvi otevřel reformní druhý vatikánský koncil v šedesátých letech katolickou církvi vzdělání z vnějšího světa, avšak poslední dva papežové se snaží znovu zavřít železná vrata, jejichž prostřednictvím si církev kdysi udržovala svou odlišnost. Papež Benedikt a jeho kruh stoupenců nyní tvrdí, že je načase, aby se svět znovu poučoval od katolické církve.

Tento názor má určitou šílenou důslednost. Jestliže začneme tvrdit, že všechno, co je na katolické církvi špatné, zavinil liberalismus a kytary, odstraní to do budoucnosti úvahy nad tím, zda se situace zlepší, až budou liberalismus a kytary zlikvidovány. Katolická církev se tak stává obráncem evropské totožnosti proti islámu a proti sekularismu. Obnovení mše v latině je také pokusem navrátit Evropu jejím křesťanským kořenům vytvořením živoucího rituálu, který jde zpět celá staletí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.9. 2010