Pochybné ambice Petra Matějů a Miroslavy Kopicové

15. 6. 2010

Tisková zpráva sdružení Věda žije

Občanské sdružení Fórum Věda žije! je zneklidněno ambicemi Platformy osobností na podporu reforem (POPR) iniciované sociologem Petrem Matějů a prezentované v médiích počátkem června 2010 jím a ministryní školství Miroslavou Kopicovou.

K vyhrocení situace v oblasti vědní politiky a vysokého školství, jehož důsledkem byly i opakované protestní akce akademické obce, došlo zejména z důvodů absence vůle k věcnému dialogu a nalézání konsensuálních řešení. Rada vlády pro vývoj, výzkum a inovace (RVVI) jakožto poradní odborný orgán zodpovědný za koncepční spoluutváření vědní politiky v posledním období naprosto selhala. Odbornou a věcnou diskuzi zde vytěsnily arogance, konfrontace a silová hlasování, za což nese zodpovědnost především její bývalá první místopředsedkyně Miroslava Kopicová.

Pevně doufáme, že arogantní a konfrontační politika éry premiéra Mirka Topolánka je minulostí, za kterou učiní nová vláda svými kroky i skutky tlustou čáru. Věříme ve změnu stylu deklarovanou lídry pravicových stran. Pevně doufáme, že na klíčových postech rezortů vědy a vysokého školství dojde k žádoucím personálním obměnám, jež by i zde tuto změnu garantovaly. Dovolujeme si upozornit, že pro značnou část akademické obce jsou především Petr Matějů a Miroslava Kopicová osobnostmi zcela zdiskreditovanými a tudíž neakceptovatelnými.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.6. 2010