Britský premiér se omluvil za severoirský masakr z r. 1972

16. 6. 2010

Po osmatřiceti letech konstatovala pětitisícistránková Savillova zpráva, na níž se pracovalo 12 let a která stála britské daňové poplatníky téměř 200 milionů liber, že zastřelení čtrnácti demonstrantů britskými vojáky v městě Derry dne 30. ledna 1972 bylo "neospravedlnitelné". Premiér David Cameron se za vraždy omluvil v britském parlamentu.

Otevřela se tak možnost trestního stíhání vojáků, kteří severoirské aktivisty před 38 lety zavraždili.

Smrt čtrnácti aktivistů přivedla celou generaci severoirských nacionalistů do řad Prozatímní Irské republikánské armády.

Savillova zpráva dospěla k závěru, že žádný ze 14 usmrcených aktivistů nebyl ozbrojen, armáda před střelbou nikoho nevarovala, vojáci začali střílet jako první a šlo o největší masakr civilistů na britské půdě, který spáchala armáda od masakru v Peterloo r. 1819.

Severoirský prokurátor potvrdil v úterý večer, že zkoumá, zda by z důsledků zprávy měly vzniknout žaloby za vraždu, za křivá svědectví a za bránění průchodu spravedlnosti. Při vyšetřování, které se konalo v sedmdesátých letech, totiž někteří vojáci vyšetřujícím úřadům lhali.

Savillova analýza zdiskreditovala zprávu lorda Widgeryho z r. 1972, která oběti obvinila z toho, že stříleli ze zbraní a že se připravovali odpálit bomby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.6. 2010