Protesty v Cannes proti alžírskému filmu o francouzském vraždění

21. 5. 2010

Stovky osob demonstrovaly na právě probíhajícím filmovém festivalu v cannes proti filmu o alžírském boji o nezávislost proti Francii.

Film, jménem Hors la Loi (Mimo zákon)od francouzsko-alžírského režiséra Rachida Bouchareba se v Cannes promítal v pátek.

Demonstranti, mezi nimiž byli francouzští pravicoví politikové a armádní veteráni, tvrdí, že je film proti Francii zaujatý.

Alžír získal nezávislost na Francii až po brutální osmileté válce, která skončila r. 1962.

Film Mimo zákon je o třech alžírských bratrech, kteří jsou vyhnáni z domu své rodiny, když ho r. 1925 okupuje francouzský osadník. Film sleduje jejich příběh po několik desetiletí.

Snímek vyvolával ve Francii silné emoce už několik týdnů před jeho uvedením na festivalu, zejména kvůli scénám, které líčí útoky francouzských vojáků v městě Setif r. 1945. Francouzi tehdy povraždili tisíce Alžířanů - odhaduje se 15 000 - 45 000 osob - a zahynulo také asi 100 evropských osadníků.

Během alžírské války o nezávislost zahynuly statisíce lidí. Válka vyvolala ve Francii politický chaos a r. 1958 se tam rozložila francouzská Čtvrtá republika.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.5. 2010