Aljaška i Mexický záliv vedou stejný zápas

21. 5. 2010

Možná je navzájem dělí čtyři tisíce mil, nicméně lidi v regionu Mexického zálivu se nyní připojili k boji, do nějž se před více než dvaceti lety dali obyvatelé Cordovy, malé aljašské rybářské vesnice, napsal pro People's World John Wojcik.

Sociolog J. Steven Picou, který bydlí 300 yardů od Mexického zálivu v alabamském Orange Beach, nyní sám prožívá to, co kdysi dokumentoval - oběti lidí v důsledku jedenácti milionů galonů ropy ruinujících ekosystém na Aljašce po katastrofě tankeru Exxon Valdez v roce 1989.

Picouův tým v Cordově nalezl život v troskách a obec rozdrásanou sociální a duševní újmou, která trvá až dodnes.

Následný průzkum pak uvádí, že čtyři roky po úniku lidi v Cordově dosud trápily bezesné noci, rozostřený hněv, konkrétně nezaměřený hněv, zmatené emoce, nechtěné myšlenky, ztracená přátelství a narušené rodinné vztahy.

Podle studie byly výsledkem katastrofy rozvody a sebevraždy.

První náznaky potíží mezi celoživotními přátelé se objevily, když rybáři, kteří ještě nebyli povoláni do čistících čet, začali vyjadřovat resentiment vůči těm, kdo se již těchto prací zúčastnili. Jediným zdrojem příjmů pro mnohé bude práce při čištění a někteří si nedokážou pomoci a budou se ptát, jestli se "ten druhý" opravdu musí prodávat společnosti BP, která všechny ty potíže způsobila.

Čtyři roky po katastrofě si starosta Cordovy vzal život, přičemž zanechal vzkaz svalující vinu za sebevraždu na jeho neschopnost dosáhnout ve věci úniku ropy jakékoliv změny... Oblast zasažená únikem ropy je v Mexickém zálivu mnohem větší a mnohem hustěji obydlená než postižené oblasti na Aljašce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.5. 2010