POZNÁMKA NA OKRAJ:

Obsazování postů je důležitější než úspory státních výdajů, neboli Že by šlo zase jen o záměrný podvod na voličích?

3. 2. 2010 / Uwe Ladwig

Nová německá vláda po prvních sto dnech vládnutí už ani není tak nová, ale zatím největším a nejzřejmějším porušením volebních slibů se stane asi plán na obsazení nové tisícovky míst ve vládních organizacích. Představitelé německého Bund der Steuerzahler (Svazu daňových poplatníků) jsou prý zděšeni z toho, že členové vlády zřejmě tak rychle zapomněli na své předvolební sliby ohledně odbourání byrokracie a šetření státními financemi.

Bývaly opravdu před volbami doby, kdy vedoucí představitelé německých stran CDU, CSU a FDP hovořili o nutnosti odbourání byrokracie a šetření státními penězi. Ale jak víme, časy se mění, a to hlavně pro ty, kdo se dostanou k moci. A ačkoliv předseda Svazu daňových poplatníků Karl Heinz Däke si prý myslí, že by vláda mohla ušetřit alespoň 1,7 miliardy eur z toho, co v současnosti utratí za personál, noví ministři zatím plánují zřízení nových a ovšem dobře placených míst.

Kdo by se divil, že o již existujících plánech na rušení míst v rozpočtu na rok 2010 už není ani zmínka. Podle mého se z toho dá vyvodit politická otázka, jestli ministři v té rychlosti zjistili, že musí mít nejen jiné, ale také dodatečné zaměstnance, nebo zda už předem věděli, že mají hodně známých a že z kvůli jejich zaměstnání vlastně před volbami cílevědomě klamali nic netušící voliče. Podle mého je ta druhá možnost pravděpodobnější -- ale co si myslíte Vy, a jak to bylo v tomto ohledu s minulými vládami v ČR?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.2. 2010