Neetické výpady v článku Stanislava Křečka

2. 2. 2010 / Jan Potměšil

Vážený pane Křečku,

mám krátkou poznámku k Vašemu článku na BL "John na Hrad - a jsme v ráji!" - je naprosto legitimní i obecně užitečné upozorňovat na nesmysly ve volebních programech stran, které mají ambice ovlivňovat naše životy, ať už jde o TOP 09 nebo Věci Veřejné, píše Jan Potměšil.

Mohl byste si však odpustit výpady na "blondýnky" a "brunetky", tedy shazování protivníka upozorňováním na zastoupení "méněcenného" pohlaví v jeho řadách či naznačováním, že oč jsou jeho "blondýnky" půvabnější, o to jsou nejspíš hloupější, příp. že pokud někde figurují, tak jen pro ozdobu, neboť inteligence či politické schopnosti se u nich - jsou to přece ženy - neočekávají.

(Britské listy zásadně takové výpady z textů odstraňují; neboť jsou neférové: tentokrát jsme to přehlédli, čtenářům se omlouváme, pozn. red.)

Politik může být šeredný i hloupý, nikdo mu však jeho vzhled ani inteligenci nepředhazuje. Objeví-li se na scéně politička, okamžitě se soustředí pozornost jak na její vzhled, tak na její schopnosti (nejlépe s odkazem na její pohlaví), byť už nikdo neřeší, že dotyčná třeba stále převyšuje průměr svých mužských kolegů nebo prostě fakticky nevybočuje. Směřovaly-li Vaše výpady např. proti místopředsedkyni VV paní Klasnové, domnívám se, že by stále byla schopnější političkou než Váš kolega - hodný, ale nepříliš intelektuálně jiskrný - pan Vlček, kterého jste dokonce dosadili do čela Sněmovny.

Ač VV volit nebudu, velmi pozitivně vnímám širší zastoupení žen ve vedení VV - tím spíše, že se VV profilují jako pravicová alternativa k ODS, která je tradičně spíše stranou "bohatých bílých mužů", ostentativně pohrdajících jakýmikoliv "ženskými" či "genderovými" otázkami. U Vás, jako zástupce ČSSD, která se aspoň navenek prezentuje jako vstřícnější k řešení zastoupení žen ve veřejném životě či k překonávání předsudků a sexismu, považuji podobné útoky na členky či představitelky jiné strany jen z důvodu jejich pohlaví či vzhledu za o to víc zarážející a opravdu se mi velmi, velmi nelíbí. Příště by myslím stačilo soustředit se na věcné otázky a volební program - tedy na poselství, nikoliv konkrétního posla.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.2. 2010