Silniční zkoušky na alkohol situaci neřeší

4. 1. 2010 / Petr Wagner

Opět poněkud nekompetentní závěr otázek Václava Moravce. Každá - podotýkám - zcela v civilizovaném světě nepřijatelná - dopravní kontrola bude provázena kontrolou na alkohol. Nakoupí se několik set ručních plynových chromatografů. Bude to investice se servisem technickým a metrologickým za několik milionů + provozní náklady.

Nehody se zjištěným alkoholem v krvi -- koncentraci činí několik procent ze všech. Navíc neznamenají, že se nehoda stala KVŮLI alkoholu. Koncentrace ve vydechovaném plynu je jenom malým vodítkem v posouzení schopnosti řídit. Účinek je závislý na mozkových receptorech a ty se testují obtížně. Paradoxně chronický piják s alkoholem v těle je bezpečnější řidič, než kdyby byl střízlivý....

V pořadu se operovalo s procenty na číslech nižších než sto. Statistici se museli popadat za břicha... Pročpak máme stále více smrtelných nehod než v zemích, kde je tolerance k alkoholu nenulová? A co ti na citalecích, zoloftech, seropramech nebo adipexech nebo jiných vymoženostech farmakologie?

Česká dopravní policie nechrání a neslouží. Buzeruje, a to v pro ni nejsnadnějších situacích. Neřídí dopravu, ale vyrábí za miliony nesmyslné informační cedule, zastavuje řidiče na rovných silnicích kvůli rychlosti, není schopna zvládnout takřka každodenní zácpu po nehodě na D1. Vozí se v superrychlých a super na nic autech, jezdí na superrychlých motocyklech a místo problematických řidičů, kteří skutečně něco spáchali, pronásleduje slušné řidiče, kteří se neprovinili ničím. Však jí znáte, tu kouzelnou formulku "dobrý den pane řidiči. Kontrola dokladů A co jsem udělal? Kontrola dokladů" . Teď navíc s foukáním.....

Bezpečnost na silnici je funkce o více neznámých. Minimálně jde o řidiče, auto, silnici a její obsazenost. Jestli místo buzerace by nebylo lepší se zamyslet nad tím proč SKUTEČNĚ je v ČR tolik agresivity, nehodovosti a nehod.

Včera se do Liberce s mým 4x4 offroadem na zimních pneumatikách dalo místy jet rychlostí 80 km jinak max. 60. Předjížděla mne auta rychlostí kolem 140 km. Bylo namrzlo, na silnici byly sněhové jazyky a jely dodávky i kamiony. To dýchání nenapraví. Jenže to by Ti pánové ze supersilných aut nebo motorek (ty jsou v naší oblasti obzvláště platné) museli v mrazu větru a sněžení trčet někde na těch silnicích, aby tuhle situaci zvládli. Ale to od nich přece chtít nemůžeme. Už se těším na první soudní spor ohledně chromatografů. Průměrný analytik je zpochybní během půl minuty.

Silnice v ČR jsou nebezpečné. Ale není to alkohol, co je a nás do této situace dostalo!!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.1. 2010