Gordon Brown možná neprohraje volby

4. 12. 2009

Labouristická strana dohání v průzkumech veřejného mínění britské Konzervativce. Na jaře se v Británii musejí konat všeobecné volby. V současnosti je možno spekulovat o tom, že Labouristé možná přece jen volby neprohrají. Tento týden se britskému premiérovi Gordonu Brownovi podařilo drsně zvítězit nad šéfem britských konzervativců Davidem Cameronem v debatě v parlamentě.

Bylo to zřejmě proto, že s Brownem začal znovu spolupracovat Alastair Campbell, velmi schopný a tvrdý tiskový tajemník Tonyho Blaira, "nejslavnější nevolený poradce, jakého kdy používal nějaký britský premiér," píše deník Independent.

Zřejmě Campbell byl autorem nejnovějšího útoku Gordona Browna na šéfa Konzervativní strany. Gordon Brown totiž v parlamentě zveřejnil informaci, že Zac Goldsmith, nová hvězda Konzervativní strany, absolvent exkluzivní soukromé školy v Etonu, má svůj velký zděděný majetek ukryt v zahraničí. "Otázkou pro Británii je toto: jde o veřejné služby pro všechny, anebo o snížení dědické daně pro pár vyvolenců," řekl Gordon Brown Cameronovi v parlamentě. "Vy a pan Goldsmith jste si vymysleli svou daňovou politiku a snížení dědické daně na hřištích v Etonu."

Labouristé v posledních letech nekritizovali konzervativce za to, že to jsou často příslušníci vyšších středních vrstev, kteří měli exkluzivní přístup ke vzdělání v drahých anglických soukromých školách. Jenže v současnosti, kdy vládne hospodářská krize, a mnoho lidí má finanční problémy, usuzují labouristé, že tato politika bude při volbách znovu fungovat.

Návrat Alastaira Campbella do vlády je pro Gordona Browna určitým rizikem, stejně jako bylo jeho rozhodnutí přivést zpět do vlády pravou ruku Tonyho Blaira, Petera Mandelsona, který je nyní ministrem obchodu a školství!

Campbell agresivně hájil zájmy a pověst Tonyho Blaira, zejména před válkou v Iráku. V konfrontaci v televizi BBC ho nedávno obvinil bývalý šéf Konzervativní strany Michael Howard, "že jeho politická kariéra se skládá ze zastrašování a lhaní".

Campbell je prototypem fiktivní televizní postavy, Malcoma Tuckera, drsně agresivního vládního poradce v televizním seriálu The Thick of It, který šíří hrůzu po všech vládních úřadech.

Viz též pozoruhodný celovečerní film o Malcomu Tuckerovi In the Loop, recenze ZDE

V průzkumu mínění studentů Cambridžské univerzity, kteří měli vypracovat žebříček nejhorších absolventů z Cambridge, se Alastair Campbell umístil na šestém místě. Nicméně, zdá se, že jeho poradenství pro Gordona Browna zatím funguje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2009