Vladimír Putin poskytl mistrovské čtyřhodinové interview

4. 12. 2009

Ruský premiér Vladimír Putin naznačil během svého výročního, mistrovského televizního rozhovoru s diváky, telefonujícími do studia, že se připravuje vrátit se do funkce ruského prezidenta.

Putin odpovídal v televizi na pečlivě vybrané otázky ruské veřejnosti po dobu delší než čtyři hodiny. Otázky se týkaly všeho možného, od automobilů Lada až po dotaz, zda Írán už vyrobil jaderné zbraně. Jeden student hornictví se Putina zeptal, zda se bude chtít znovu stát prezidentem. Putin odpověděl: "Uvažuju o tom. Ještě je spousta času."

Putin svým televizním rozhovorem znovu potvrdil, že je nejúspěšnějším a nejpopulárnějším současným ruským politikem - a že v Rusku vládne právě on. Většina telefonujících s tím souhlasila. Oslovovali premiéra uctivě "Vladimíre Vladimíroviči".

Výroční rozhovor s telefonujícími občany se vysílal v ruské televizi živě a měl název: "Rozhovor s Vladimírem Putinem: Pokračování." Cílem pořadu je umožnit Putinovi, aby dal najevo, jak velkou má výdrž, jak je šarmantní a jak má podrobné informace o důležitých regionálních podrobnostech. Nepřátelské otázky se nepřipouštějí.

Putin zdůraznil, že hrozba terorismu v Rusku zůstává nesmírně vysoká poté, co minulý týden zahynulo při železničním neštěstí na trati mezi Moskvou a Petrohradem 26 osob. Slíbil, že zločincům, kteří atentát spáchali, "přerazí páteř".

Ruský premiér dal najevo, že ruská hospodářská krize už kulminovala, i když přiznal, že Rusko má i nadále hospodářské problémy, zejména v městech ze sovětské éry, kde je jediné průmyslové odvětví. Hovořil o starobních důchodech, o nemocnicích a o budoucnosti krachujícího ruského automobilového a leteckého průmyslu.

Putin také hovořil na zábavnější témata. Vyjádřil názor, že ruští rappeři jsou odpovědnější než západní rappeři. Na otázku, zda má rád zvířata, odpověděl, že se mu líbí ruští tygři a leopardi a hovořil také o nejistém osudu ruských arktických medvědů.

Pohovořil také o Stalinovi. Stalinova éra znamenala proměnu sovětského Ruska z agrárního v průmyslový stát, a také během ní došlo k vítězství v druhé světové válce. "Kdybychom byli tu válku prohráli, následky by byly katastrofální," zdůraznil Putin.

Avšak dodal: "Všech těchto pozitivních věcí bylo dosaženo za nepřijatelnou cenu. Útlak byl skutečný. Miliony lidí trpěly útlakem. Nesmíme zapomínat na kult osobnosti ani na zločiny spáchané proti vlastnímu lidu Ruska. Tuto éru je nutno analyzovat v celé její složitosti."

Politický analytik Stanislav Belkovskij sdělil deníku Guardian, že je nejisté, zda se Putin vrátí jako ruský prezident. "O tom nebude rozhodovat Putin, ani Putin a Medveděv, ale budou o tom rozhodovat ruské politické elity. V současnosti chtějí elity Medveděva, protože Medveděv jim dovoluje udržovat si kapitál na Západě - a je spojován se zlepšením styků se Spojenými státy a s dalšími geopolitickými partnery." Putin je podle Belkovského stále více izolován od vlastní země. Neví, co se děje v hospodářské a v sociální sféře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2009