REDAKČNÍ KOMENTÁŘ SVĚTOVÝCH DENÍKŮ, KTERÝ VÁM ČEŠTÍ NOVINÁŘI ZATAJILI

Čtrnáct dní, které zpečetí soud historie o této generaci

6. 12. 2009

Zítra učiní 56 novin v 45 zemích světa bezprecedentní krok: promluví týmž hlasem ve společném redakčním komentáři. Činíme to proto, že lidstvo čelí vážné katastrofě.

Pokud se nespojíme a nepodnikneme rozhodnou akci, globální oteplování poškodí naši planetu a zničí naši prosperitu a bezpečnost. Toto nebezpečí začíná být zjevným už celou generaci. Nyní začala hovořit fakta: 11 z posledních 14 let bylo nejteplejších od doby, co se teplota začala zaznamenávat. Ledová pokrývka Arktidy taje a loňské drasticky zvýšené ceny ropy a potravin naznačují, jak bude vypadat budoucí spoušť. Ve vědeckých časopisech se už neřeší otázka, zda za to mohou lidé, ale jak málo máme času na to aspoň umenšit škody. Avšak zatím byla reakce světa chabá a polovičatá.

56 deníků z 45 zemí zveřejní v pondělí tentýž redakční komentář, požadující akci proti globálnímu oteplování

6. 12. 2009

JČ│Zvlášť při pohledu z Británie má pozorovatel velmi silný pocit, že na nadcházejícím kodaňském summitu o globálním oteplování jde skutečně o zásadní problém, který převyšuje všechny naše každodenní, drobné, lokální starosti.

Z iniciativy listu Guardian se celosvětově spojilo 57 deníků, které v pondělí zveřejní týž redakční komentář, požadující činy na záchranu Zeměkoule.

K iniciativě se připojily čínské listy (Economic Observer, Southern Metropolitan), vietnamský list Tuoitre, pákistánské deníky Daily Star a Daily Times, na americkém kontinentu např. Toronto Star a Miami Herald, z Polska Gazeta wyborcza, z Ruska známý a odvážný protiputinovský list Novaja gazeta, z Francie Le Monde, z Německa Süddeutsche Zeitung, atp.

Žádný český list se k iniciativě nepřipojil. IDnes namísto toho publikuje zásadní zprávu "Pravá zima s mrazíky a sněhem přijde až na konci příštího týdne", která je ovšem také vázána na globální oteplování...

Seznam všech účastníků iniciativy ZDE

Neuvěřitelné pracovní podmínky v nošovické automobilce Hyundai

4. 12. 2009 / Aleš Uhlíř

"Čech je buď hulvát nebo lokaj, po lidech pod sebou šlape a před těmi nahoře ohýbá hřbet", znělo jedno zapomenuté rčení z dob rakousko-uherské monarchie, které dnes neuvěřitelnou sprostotou, arogancí, pohrdáním pravidly slušného chování i zákonnými normami naplňují někteří čeští manažeři korejské automobilky Hyundai v Nošovicích. Zaměstnancům se zde dává najevo, že platnost českých zákonů končí za branou závodu, neboť zaměstnanci jsou tu od toho, aby "drželi hubu a makali, jak se jim nařídí", protože venku čekají "stovky opic", které chtějí makat místo nich.

An English version of this article is in CLICK HERE

Podpis nové rusko-americké smlouvy o strategických zbraních v prvním termínu je již prakticky vyloučen

4. 12. 2009

KD│ Bojím se, že se stanu Kassandrou, ale navzdory tvrzením ministra zahraničí Sergeje Lavrova a dalších vysoce postavených představitelů vlády jsem si prakticky jist, že 5. prosince nedojde k podpisu nové rusko-americké smlouvy o omezení strategických útočných zbraní, která má nahradit starou smlouvu START, napsal analytik NVO Viktor Litovkin pro Nězavisimuju gazetu. Smlouva nebude podepsána ani 10. prosince - v době, kdy americký prezident Barack Obama vystoupí v Oslo na ceremonii, při níž převezme Nobelovu cenu míru. Není vyloučeno, že k podpisu nedojde ani před Novým rokem. A tam už vzniká nebezpečí, že bezvýsledné rozhovory se mohou promítnout i do květnové mezinárodní konference o nešíření jaderných zbraní. A to už by byla katastrofa. Pokud se Moskva a Washington nedokážou shodnout na omezení těchto systémů, velmi mnoho států zatouží je vlastnit.

Obama a Afghánistán:

Generálové vyhráli na celé čáře

4. 12. 2009

Admirál Mullen a ministři Gates a Clintonová se ráno v Senátu snažili posílit prezidentovu pozici před armádním výborem. Na otázku senátora McCaina odpověděli, že jakékoliv rozhodnutí o stažení z Afghánistánu projde stejným procesem jako rozhodnutí, jež bylo právě oznámeno. Jinak řečeno, neočekávají, že by došlo k nějakému stahování do příštích prezidentských voleb... Petraeus, McChrystal a Mullen musejí být naprosto nadšeni. Tato generace velitelů nyní dosáhla takové moci, že kompletně ovládla rozhodovací proces a získala vše, co chtěla.

KD│ Devadesát dva dnů trvající "diskuse" následovaná mistrovsky zrežírovaným projevem v Eisenhowerově sálu West Pointu před pozorným posluchačstvem z řad kadetů, roztržitými štábními důstojníky v modrém, členy kabinetu atd.

A co vlasně zaznělo?, ptá se plukovník Pat Lang na webu korespondenčního výboru Sic Semper Tyrannis.

Zelená se line záře....

6. 12. 2009 / Libuše Pojerová

Tak máme zvoleno. Všichni už výsledek znají, každý se snaží jej nějak po svém uchopit a vstřebat.

SZ nemá snadnou pozici. Morální kredit je vepsí, parlamentními volbami vložená očekávání změny se nenaplnila, hladina hlouposti a nenasytnosti nepříjemně stoupla nad ještě tolerovatelnou mez. Slušnost a pokora jsou neznámé pojmy. Jak se má nyní zachovat volič, jenž sleduje ty, které -- mnohdy ze zoufalství nad nevolitelností jiných - volil?

Vítr z hor

6. 12. 2009 / František Řezáč

Kdysi jsme se domnívali, že tvrzení propagandistů režimu KSČ o zkorumpovanosti médií a politických stran v demokratických zemích jsou účelovou lží. Nyní si i vrabci na střeše cvrlikají, že to nebyla jen propaganda, nýbrž do značné míry pravda. Není třeba hned nazpět sklouzávat do dávné marxleninské rétoriky o třídní podmíněnosti a závislosti všeho, co tvoří tzv. nadstavbu ekonomiky. Stačí se dívat kolem sebe, hlavně tady u nás v České republice.

Britské listy mají u Googlu PageRank 6 bodů z 10

6. 12. 2009

PageRank Checking Icon

Britské listy mají už léta mezinárodní PageRank firmy Google 6 z 10 bodů. PankRank vyjadřuje význam daného serveru na mezinárodním internetu (měří se to především počtem a kvalitou odkazů na daný server z jiných stránek).

Z českých médií mají např. Lidové noviny Page Rank 4 z 10, Právo 6 z 10, novinky.cz 6 z 10, idnes.cz a ihned.cz 7 z 10. Washington Post má 8 z 10, Guardian má 9 z 10.

Clive James v BBC o dnešním stalinském hodnocení britských univerzit

5. 12. 2009

Současný systém, podle něhož se rozdělují univerzitní finance, se posledních dvacet let jmenoval RAE, Research Assessment Exercises. Více než jedno "cvičení", protože existovalo několik systémů. Všechny byly problematické. Protože všechny silně zdůrazňovaly, že univerzitní učitelé musejí publikovat. Což vedlo k představě, že učitelé, kteří nepublikují, nedělají nic.

Kdyby tento systém fungoval například v době cambridžského matematika Alana Turinga, zřejmě by ho považovali za problém pro jeho katedru, protože Turing vydal jen jediný článek. Jeho práce nakonec vedla k triumfu v britském špionážním středisku v Bletchley Park, když se mu podařilo rozluštit nacistické šifry. Jeho práce také vedla k vzniku počítačů. Ale ani on to sám tou dobou nevěděl. A kdyby býval strávil mnoho času vysvětlováním výboru hodnotitelů, co dělá, asi by tu práci neudělal.

Gordon Brown možná neprohraje volby

4. 12. 2009

Labouristická strana dohání v průzkumech veřejného mínění britské Konzervativce. Na jaře se v Británii musejí konat všeobecné volby. V současnosti je možno spekulovat o tom, že Labouristé možná přece jen volby neprohrají. Tento týden se britskému premiérovi Gordonu Brownovi podařilo drsně zvítězit nad šéfem britských konzervativců Davidem Cameronem v debatě v parlamentě.

Bylo to zřejmě proto, že s Brownem začal znovu spolupracovat Alastair Campbell, velmi schopný a tvrdý tiskový tajemník Tonyho Blaira, "nejslavnější nevolený poradce, jakého kdy používal nějaký britský premiér," píše deník Independent.

Když taky někdy jdou peníze na vědu - mimo jiné na LHC

4. 12. 2009 / Miloš Dokulil

1. Až na prvním místě jsou v tom peníze?

Média si loni na konci léta všimla toho, že byl spuštěn do provozu zatím největší urychlovač částic, jaký kdy byl zkonstruován (10. 9. 2008). Převedeno na dolary: ten "špás" měl posléze stát běžně nepředstavitelných deset miliard ($10 x 109, jenže předtím se uvádělo "jen" $6 x 109; takže raději v britských librách: byly to tehdy pouze necelé čtyři miliardy, přesněji £3.6 x 109). Když pak po desíti dnech ta nákladná aparatura stála najednou nečekaně mimo provoz pro poruchu, málokdo uvažoval o tom, jaké složité zařízení bylo předtím uvedeno do provozu. Nový provoz byl posléze zahájen až málem o 15 měsíců později (24. 11. 2009). V celém tom náročném projektu je angažováno šest tisíc vědců z několika stovek institucí (z 55 zemí). Lze vážně pochybovat o tom, že "veřejnost" přijatelně tuší, o jak významnou investici do "poznání" v tomto případě jde (či "běží").

Britská policie vede válku proti fotografům

4. 12. 2009

Britská policie je terčem opakované kritiky, že zneužívá pravomoci, která dostala v rámci "boje proti terorismu". V Británii totiž dochází k častým bizarním incidentům, kdy policie obtěžuje fotografy poté, co si vyfotografovali turistické pamětihodnosti či třeba jen obchod na nějaké ulici.

Britská policie má právo v tzv. "bezpečnostních zónách", které určuje článek 44 zákona proti terorismu, zastavit a prohledat jakéhokoliv občana, aniž by pro to musela udávat důvod.

"My nejsme potomci oné husitské šlechty..."

4. 12. 2009 / Ivo Šebestík

Před několika dny v českých médiích proběhla a hned i zapadla zpráva o národní kulturní památce v Trocnově. Jedná se o památník předního husitského vojevůdce, hejtmana Jana Žižky. Problém je snad v tom, že do údržby této památky nechce nikdo investovat peníze, a tak je údajně na prodej.

Britská vláda vyvíjí tlak na bankéře: Probuďte se do reálného světa

4. 12. 2009

Ministři britské vlády zintenzivnili tlak na manažery nedávno krachujících a nyní znárodněných britských bank, kteří si dále vyplácejí obrovské prémie. Celá řada ministrů obvinila manažery bank, že plánují vyplatit více než 5000 bankéřům prémie ve výši více než milionu liber.

Ministři poukázali na to, že finanční krize zdaleka neskončila a že britští daňoví poplatníci byli nuceni zachránit britské banky před bankrotem dotacemi ve výši více než 100 miliard liber.

Vladimír Putin poskytl mistrovské čtyřhodinové interview

4. 12. 2009

Ruský premiér Vladimír Putin naznačil během svého výročního, mistrovského televizního rozhovoru s diváky, telefonujícími do studia, že se připravuje vrátit se do funkce ruského prezidenta.

Putin odpovídal v televizi na pečlivě vybrané otázky ruské veřejnosti po dobu delší než čtyři hodiny. Otázky se týkaly všeho možného, od automobilů Lada až po dotaz, zda Írán už vyrobil jaderné zbraně. Jeden student hornictví se Putina zeptal, zda se bude chtít znovu stát prezidentem. Putin odpověděl: "Uvažuju o tom. Ještě je spousta času."

Globální změna klimatu ohrožuje světový trh s potravinami

4. 12. 2009

KD│ Vietnam, který je druhým největším producentem rýže na světě, ve středu oznámil, že bude pro zajištění dodávek potravin pro světový trh potřebovat mezinárodní pomoc. V případě, že by hladina moře do roku 2100 stoupla o jeden metr, Vietnam by podle studie zpracované OSN přišel až o 31 000 čtverečních kilometrů území, což se rovná ploše Belgie - jestliže se zemi nepodaří s pomocí hrází a meliorací tuto hrozbu odvrátit, informovala AFP.

Léto

4. 12. 2009 / František Listopad

Ryby dýchaly letní vodu
Národy v zamžených obrysech
spaly Domy dohrály domino
Šupiny za nehty vracely drobné

Začátek začal před začátkem
když mouchy ovoce vzduchu
přistávaly na dlouhých prknech
ještě nenarýsované krajiny

Ze sbírky Černý bílý, nevím, Index, Kolín nad Rýnem 1973, vybrala Hanka Tomšů.

Problém na AVU je projevem krize celého uměleckého školství

4. 12. 2009 / Jan Paul

V otevřeném petičním dopise vedení AVU, akademické obci a veřejnosti jeho signatáři zmiňují řadu problémů, o kterých jsem psal v roce 2006 v souvislosti s Vysokou školou umělecko-průmyslovou. Nedělal jsem si nikdy iluzi, že situace na AVU může být jiná. Tehdy jsem uvedl, že "jedním ze zásadních problémů na VŠUP je špatná komunikace mezi všemi". Jak vidno, nejenom tam.

Vidíte tvar?

5. 12. 2009

KD│ Architekt a autor Christopher Alexander před měsícem získal cenu Vincenta Scullyho, již udílí každoročně National Building Museum jako výraz uznání "příkladné praxe, bádání nebo kritiky v architektuře, památkářství a urbánním designu". Alexander byl po 45 let na architektonické scéně kontroverzní figurou, ctěnou i zlořečenou; ale i v době zaplněné zástupem teoretiků architektury se domnívám, že právě on je jedním z mála, jehož dílo přetrvá, napsal pro magazín Slate Witold Rybczynski.

Stojí vůbec za to ohlížet se ještě zpět za listopadem 2009?

4. 12. 2009 / Miloš Dokulil

Letošní podzim byl nesrovnatelně teplejší, než tomu běžně bývá. Přitom v ČR nejdřív sliboval nemalou nadílku sněhu a lyžování už dokonce v říjnu. Nato, ve druhé půli listopadu byly zaznamenány v ČR rekordní teploty (dokonce i těsně nad 20°C). To před 20 lety se ve srovnatelné době teploty v půlce listopadu pohybovaly průměrně jen kolem 4°C. Tehdy, v listopadu 1989, existovalo ještě Československo; ve zkratce jako "ČSSR", a i takto -- také tou zkratkovitou značkou -- jako by bylo jen víceméně další součástí SSSR.

Dárek k 20. výročí Listopadu 89? Bezprecedentní útok poslanců na občanskou společnost

4. 12. 2009

Dvacet let od listopadového znovunabytí svobody útočí čeští poslanci a poslankyně na samotnou podstatu občanské společnosti. Svým včerejším hlasováním propustili do dalších čtení návrh, který znemožňuje občanům vyjádřit svůj názor ve stavebním řízení. V rozpravě k tomuto návrhu navíc zazněly výroky, které zcela nepřijatelným způsobem zpochybňují právo občanů hájit své zájmy.

Silnice R52 do Mikulova čelí dalším čtyřem žalobám

4. 12. 2009

Ministerstvo životního prostředí po blamáži s doporučením vyhodnotit vlivy územního plánu Břeclavska na životního prostředí podle zrušeného zákona čelí čtyřem žalobám Dětí Země a Ekologického právního servisu proti povolení výjimky k zásahu do biotopů 45 zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin, které mají byt zlikvidovány silnicí R52 v úseku Pohořelice -- Mikulov. Jedním z důvodů pro vydání těchto výjimek byl právě nezákonně schválený územní plán, který Nejvyšší správní soud 25. listopadu 2009 zrušil, sděluje předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Obamův projev: Klišé, výhružky, status quo

4. 12. 2009 / Daniel Veselý

Válečnou eskalací na Středním východě si americký prezident složil vlastní rekviem. Některé hlasy z Bílého domu, včetně prezidentského, však v uplynulých týdnech a měsících upozorňovaly, že není třeba navyšovat počet jednotek v Afghánistánu, protože Taliban nepředstavuje pro Spojené státy přímou hrozbu, nemá ambice je napadnout a je natolik zakořeněný v zemi, že jej není možné eliminovat. Nicméně Pentagon oznámil, že počet schválených jednotek bude pravděpodobně vyšší než avizovaných 30.000. Ministr obrany Robert Gates uvažuje o vyslání dalších 3.000 vojáků. První jednotky budou do Afghánistánu vyslány již počátkem nového roku.

Měla většina právo nařídit menšině, jak má praktikovat svoje náboženství?

4. 12. 2009

Poznámka ke švýcarským minaretům

Vidím mnoho diskusí a mnoho argumentů, většinou se však týkají povrchních znaků (jak moc bylo referendum reprezentativní, jak by dopadlo v jiné zemi apod.). Diskuse se bohužel vesměs vyhýbají velmi základní otázce. Tato otázka zní: O kterých právech menšiny smí rozhodovat hlasování většiny a o kterých právech ne? Tohle je právě ta věc, která je na tom švýcarském hlasování nejzajímavější a je přitom velmi nejednoznačná: Měla většina právo hlasováním nařídit menšině, jak má menšina praktikovat svoje náboženství? Snažím se otázku formulovat pokud možno nenávodně, vysvětluje čtenář Petr Novotný.

Tisková konference o výrobě hraček v Číně proběhne v náhradním termínu

4. 12. 2009

Tisková konference Společnosti pro Fair Trade oznámená ve čtvrtečním vydání byla z důvodu nečekané kolize s jinou tiskovou konferencí přesunuta do jiného termínu. Akce se bude konat v úterý 9. 12. od 10 hodin v konferenční místnosti Café Therapy ve Školské ulici 30 na Praze 1 (www.cafe-therapy.cz). Pro účastníky bude připraveno pohoštění, informační materiály a malý dárek. Po skončení TK bude možné zhlédnout krátký film přímo z místa dění, který v čínských továrnách natočila švédská nevládní organizace SwedWatch.

Každé dvě minuty zemře v Evropě člověk na plicní nádor

3. 12. 2009

KD│ Ještě dnes se lze občas setkat s názorem, že "Kuřáci sice umírají o něco dříve, avšak umírají šťastní". Tisková konference, na níž vystoupil přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce prof. MUDr. Petr Zatloukal, CSc., včera upozornila, že fakta mohou být poněkud komplikovanější. V pražském hotelu Christie se ale hovořilo mimo jiné také o potenciálu biologické léčby plicních nádorů, vývoji vakcín a dostupnosti biologických preparátů pro běžného pacienta.

Česká republika je ve výskytu rakoviny plic na 4. místě v Evropě; karcinom plic je pak nejčastějším zhoubným nádorem u mužů a čtvrtým nejčastějším nádorem u žen.

Zakládám novou politickou stranu. Zn. Kdo se přidá?

3. 12. 2009 / Michael Kroh

Na české politické scéně vládne blbá nálada. Když už se politikové dohodli, že ji ukončí předčasné volby, zašel Melčák na Ústavní soud a bylo po volbách. Pak hodil ručník do ringu neočekávaně pro změnu zase Jiří Paroubek. Politický kvas ovšem vyvolal i velký pohyb mezi poslanci, v jehož důsledku stoupl počet přeběhlíků z původního jednoho na téměř deset procent. Ukazuje se, že naše politická scéna není ještě ani po dvaceti letech od listopadu 1989 ustálena a že je velké procento poslanců i jejich voličů, kteří se stále "hledají". Stoupá obecná nedůvěra v politiku i politiky (dnes jen málokdo dosáhne podpory přes 50 %), zvyšuje se počet voličů, kteří volí negativně (aby zabránili ještě většímu zlu) nebo "se zaťatými zuby".

PETICE:

Pražská Akademie výtvarných umění působí dojmem mrtvého prostředí

3. 12. 2009

Výročí 17. listopadu nás vede k zamyšlení nad současným stavem Akademie výtvarných umění v Praze. Před dvaceti lety studenti Akademie výtvarných umění v Praze iniciovali sérii změn, které vyvrcholily volbou Milana Knížáka na post rektora. Nadějný proces obrody však po několika letech zamrzl. Aktivita vedení AVU se omezila na udržování existujícího standardu. Akademický senát má tendenci volit takového rektora, od něhož vedoucí pedagogové očekávají loajalitu, potvrzení stávajících pozic a zajištění dalšího odsouvání koncepčních změn. Zapomíná se na to, že škola je tu především pro studenty, a ne pro pedagogy.

EU byla požádána, aby zrušila směrnici o uchovávání telekomunikačních údajů

3. 12. 2009

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Občanská sdružení zabývající se ochranou lidských práv European Digital Rights (Edri) a německá Pracovní skupina pro Data Retention (AK Vorrat) vyzývají Evropskou komisi ke zrušení tzv. Data Retention Směrnice (2006/24/ES), na jejímž základě dochází ke shromažďování údajů o telefonních hovorech a o pohybu uživatelů na internetu. V případě, že Směrnice nebude zrušena, žádají zavedení "opt-out" principu, který umožní členským státům rozhodnout kdy a zda vůbec budou její principy uplatňovat.

Perfektní vánoční dárek, jenž pro Vás zjistí informace o osobě Vašeho zájmu, které jinak nikdy nezjistíte

3. 12. 2009 / Miloš Kaláb

Zůstal mi stát rozum nad nabídkou v češtině, kterou jsem dostal e-mailem. Nabídka to je úžasná: Dostaňte svou přítelkyni pod úplnou kontrolu tím, že jí dáte k Vánocům telefon NOKIA N-76 speciálně upravený tak, že I kdyby špehovaná vyměnila kartu, Vy o tom dostanete zprávu a můžete vesele pokračovat v odposlouchávání.

Věřitel zdaňuje

3. 12. 2009 / Martin Groh

Tak se nám ten stát začal pěkně vybarvovat. Ministerstvo financí přišlo s návrhem, že si půjčí od občanů peníze formou prodeje státních dluhopisů, a výnos z těchto dluhopisů -- tedy úrok, tedy výdělek poskytovatele hotovosti -- půjčujícím občanům zdaní 15%. V překladu to znamená, že když si půjčíte peníze -- třeba od firmy, která poskytuje půjčky, či od soukromé osoby -- a budete je vracet zpět i s příslušným úrokem -- čili výdělkem poskytovatele půjčky -- tento úrok, tedy zisk toho, kdo investoval svoje prostředky za účelem jejich zhodnocení, ještě snížíte o 15%. Anebo naopak, když vy někomu půjčíte peníze, řekněme 10 tisíc korun s úrokem 10% (tedy při vrácení peněz by vám půjčovatel měl vrátit 11 tisíc korun), vrátí vám dlužník úrok o 15% menší (tedy dostanete 10.850,- Kč).

Život v konfliktu, čapkování a spása skrze lampárnu

2. 12. 2009 / Karel Dolejší

Týden následující po osudovém 17. listopadu 1989 začal pro mě na Fakultě elektrotechniky VUT Brno docela symbolicky - přednáškou z "Dějin mezinárodního dělnického hnutí a KSČ". Vyučující po krátkém váhání akceptoval požadavek studentů a pustil se do diskuse o aktuálních událostech. Varoval před tím, aby se studenti nenechali politicky zneužít, a když byl dotázán, co tedy lze se zjevnými nedostatky tehdejšího systému vlastně dělat, zatvářil se zamyšleně a pronesl: "Víte, pokud se mi něco nelíbí, prostě normálně podám stížnost". Ono "stěžujte si na lampárně" představovalo veškerý výsledek snahy za každou cenu se udržet uvnitř stávajících poměrů. Všichni přitom věděli, že si lze opravdu účinně stěžovat leda na to, že sousedovi nevisí z oken prapory, ale nikoliv na chybějící toaletní papír - o zlodějích krytých stranickými strukturami ani nemluvě. Odměnou nabádání "staršího a zkušenějšího" se okamžitě stal halasný řehot.

Byla hybatelem listopadové "revoluce" touha mas po konzumu?

2. 12. 2009 / Jan Čulík

To tvrdí Marián Kišš. Schopnost českých "intelektuálů vytvářet všeobsáhlé konstrukce bez jakéhokoliv ukotvení v realitě mě nikdy nepřestane překvapovat. Nenapadlo Mariána Kišše, než začne bez důkazů rozvíjet teorie, že by možná měl provést nějaký sociologický výzkum, zda lidé na podzim r. 1989 skutečně chtěli pád komunismu a co bylo jejich motivací?

Já samozřejmě také nemám žádná pevnější sociologická data, mám pouze informace pamětníka. Je nutno zdůraznit to, na co se v ČR dnes pořád zapomíná, protože se česká komunita považuje za sebestředný pupek světa a vůbec nevnímá evropské okolnosti a kontext.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2009

4. 12. 2009

Nesmírně zavazující byla reakce čtenářů na náš nedávný apel, že potřebujeme dva nové servery. V listopadu 2009 přispělo finančně na Britské listy 348 osob celkovou částkou 123 717.57 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 10. 2009 částku 148 397.73 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a