Britská policie vede válku proti fotografům

4. 12. 2009

Britská policie je terčem opakované kritiky, že zneužívá pravomoci, která dostala v rámci "boje proti terorismu". V Británii totiž dochází k častým bizarním incidentům, kdy policie obtěžuje fotografy poté, co si vyfotografovali turistické pamětihodnosti či třeba jen obchod na nějaké ulici.

Britská policie má právo v tzv. "bezpečnostních zónách", které určuje článek 44 zákona proti terorismu, zastavit a prohledat jakéhokoliv občana, aniž by pro to musela udávat důvod.

Avšak amatérští i profesionální fotografové si stěžují, že je policie obtěžuje a často se k nim chová, jako by byli teroristy, kteří získávají informace o místě svého budoucího atentátu. Nezávislý analytik protiteroristických zákonů, kterého jejich inspekcí pověřila vláda, Lord Carlile of Berriew, varoval, že si britská policie musí dávat velký pozor, jak používá tento kontroverzní zákon.

Před několika dny zatkla a prohledala policie na londýnské ulici profesionálního fotografa BBC, jen proto, že vyfotografoval svatopavelskou katedrálu v Londýně. Několik dní předtím policie v jihoanglickém Brightonu donutila třiatřicetiletého Andrewa Whita, aby se jí identifikoval, a to jen proto, že si vyfotografoval tamější vánoční osvětlení. V červenci 2009 byl zatčen v Kentu amatérský fotograf Alex Turner, protože si vyfotografoval obchod fish and chips.

Většina těchto policejních zatčení se odehrává v "bezpečnostních zónách", vybraných, protože by to údajně mohly být terče teroristického útoku.

V Londýně existuje takových zón více než 100, například kolem Parlamentu, Buckinghamského paláce a dalších turistických pamětihodností. Bezpečnostními zónami jsou také v Británii všechna železniční nádraží.

Vzhledem k obavám, že by informací o tom, kde se bezpečnostní zóny nacházejí, mohli zneužít teroristé, je v Británii utajováno, které oblasti jsou bezpečnostními zónami. V důsledku toho občané samozřejmě netuší, zda se nacházejí v bezpečností zóně či nikoliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2009