Globální změna klimatu ohrožuje světový trh s potravinami

4. 12. 2009

KD│ Vietnam, který je druhým největším producentem rýže na světě, ve středu oznámil, že bude pro zajištění dodávek potravin pro světový trh potřebovat mezinárodní pomoc. V případě, že by hladina moře do roku 2100 stoupla o jeden metr, Vietnam by podle studie zpracované OSN přišel až o 31 000 čtverečních kilometrů území, což se rovná ploše Belgie - jestliže se zemi nepodaří s pomocí hrází a meliorací tuto hrozbu odvrátit, informovala AFP.

Zástupce ředitele vládní agentury pro změnu klimatu Nguyen Khac Hieu před jednáním v Kodani příští týden, jehož se osobně zúčastní, řekl novinářům, že zaplavování by tězce postihlo právě ty části vietnamského území, kde se v současnosti pěstuje nejvíce rýže. Jedná se zejména o oblast delty Mekongu. Vzhledem k významu vietnamské produkce pro světový trh s potravinami a potravinovou bezpečnost přitom nejde jen o problém jediné země. (Další destabilizující faktor, který je v této souvislosti třeba vzít v úvahu, je případná masívní migrace z velmi hustě osídlených oblastí - KD.)

Vietnam zpracovává plány pro případ zvýšení hladiny moře o jeden metr. Odhad nákladů na adaptační opatření se podle studie OSN pohybuje v řádu miliard dolarů; opatření si vyžádají masivní investice z veřejných rozpočtů, protože je nebude možno pokrýt z mezinárodních zdrojů. Jedná se o bezprecedentně rozsáhlé projekty, které bude třeba vybudovat v poměrně krátkém čase. V prvním kroku bude nutné investovat především do studií a projektových prací.

Na summitu v Kodani příští týden mělo podle původních předpokladů dojít k mobilizaci financí na pomoc rozvojovým zemím v boji se změnami klimatu a k dohodě, která by umožnila přejít k ekonomice prodující nízké objemy skleníkových plynů způsobujících globální změnu klimatu.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2009