Polský zákon zakazující komunistické symboly je v rozporu s mezinárodními právními závazky

2. 12. 2009

V souvislosti se zprávou o zákazu komunistických symbolů v Polsku bych rád upozornil na nedávné rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve věci obdobného maďarského zákona, píše Miroslav Kočí.

V rozsudku Vajnai proti Maďarsku ze dne 8. července 2008

označil ESLP trestní postih veřejného nošení komunistických symbolů (rudé hvězdy, srpu a kladiva) dle tehdy platného § 269 maďarského trestního zákoníku za rozporný s článkem 10 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Podle tohoto článku Úmluvy má každý "právo na svobodu projevu. Toto právo zahrnuje svobodu zastávat názory a přijímat a rozšiřovat informace nebo myšlenky bez zasahování státních orgánů a bez ohledu na hranice." Možnost omezení svobody projevu ze strany státu dle odst. 2 citovaného článku je dle ESPL třeba vykládat maximálně restriktivně.

Polská krajně konzervativní pravice však již v minulosti dala najevo, že její nenávistná ideologie má mít v Polsku přednost před mezinárodními mi závazky v oblasti lidských práv. Vzpomeňme hysterii polských ultrakonzervativců v souvislosti s rozsudkem ESLP ve věci Tysiacová proti Polsku ZDE ZDE před dvěma lety.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.12. 2009