Ceny Gypsy Spirit znají své vítěze!

2. 12. 2009

tisková zpráva Michala Kocába

1. 12. 2009 se v centru kulturního a duchovního života Pražská křižovatka uskutečnilo první slavnostní předávání cen Gypsy Spirit. Ceny Gypsy Spirit byly rozdány těm, kteří aktivně usilují o zlepšení situace Romů v České republice. Vyhlašovatelem cen je ministr pro lidská práva Michael Kocáb, záštitu nad projektem převzal předseda odborné poroty pan Václav Havel a eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti pan Vladimír Špidla. Mezi předávajícími byl kardinál Miloslav Vlk, Magdalena Vašáryová a ing.Karel Holomek.

V kategorii Nevládní organizace (za realizaci konkrétního projektu zaměřeného na podporu a rozvoj romské menšiny a dosažené výsledky) první cenu získal

Český západ, o.s.

Realizuje v Dobré Vodě a okolí řadu projektů s cílem budovat v lokalitě Toužimska občanskou společnost. Nabízí pravidelné i občasné aktivity pro děti, mládež i celou komunitu. Hlavním cílovou skupinou sdružení je místní sociálně vyloučená romská komunita. Aktivně zapojuje do svých projektů majoritní komunitu z lokality.

Cenu předávala Magdalena Vašáryová, poslankyně NR SR, velvyslankyně SR, zakladatelka nadace VIA CULTURA. Andrzej Mirga, poradce pro záležitosti Romů a Sintů při OBSE.

V kategorii Společnost -- Firma (podporující projekty zaměřené na sociální pomoc a podporu romské komunity) se na prvním místě umístilo

Muzeum romské kultury

Je nominováno za svou dlouholetou působnost v oblasti kultury. Muzeum se od počátku snažilo především budovat sbírkové fondy dokumentující kulturu a dějiny Romů. Dnes spravuje fondy tradičních řemesel a profesí, historických typů obydlí, vybavení interiéru, oděvů a šperků, výtvarného umění, písemných materiálů, plakátů a pozvánek, audio, foto a videodokumentace, zřídilo knihovnu, mapuje ohlasy na kulturu Romů v kultuře majoritní. Cenu předával Andrzej Mirga, poradce pro záležitosti Romů a Sintů při OBSE.

V kategorii Mimoškolní vzdělávací aktivity zaměřené na romské děti a mládež se na prvním místě umístila

ZŠ Svitavy --Lačnov

Malotřídní základní škola, z nichž je třetina romských dětí. Škola se věnuje organizováním mimoškolních aktivit zaměřených na kulturní a sociální propojení místní romské vyloučené komunity a majority. Každý měsíc pořádá škola kulturní akce pro veřejnost, zajišťuje zájmové kroužky, aktivně využívá romské školní asistentky, snaží se prostřednictvím různých projektů zajistit finance pro děti ze sociálně slabých rodin pro školní pobyty v přírodě, exkurze atd.

Cenu předávala Lubomíra Slušná, autorka myšlenky projektu Gypsy Spirit, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a výkonná ředitelka Communication, s.r.o.

V kategorii Jednotlivec, který dlouhodobě svou prací přispívá ke zlepšení postavení Romů, cenu Gypsy Spirit získal

Ladislav Goral

V 70. letech se věnoval jako jeden z prvních sociální práci s Romy, která v té době ještě nebyla ani definována. Stál u zrodu romistiky na fakultě UK, podílel se na romsko - českém slovníku, v devadesátých letech působil jako pracovník sekretariátu Rady pro národnosti Úřadu Vlády ČR, celoživotně mapoval romské velkorody. Založil jedno z nejstarších občanských sdružení zabývající se Romy R-Mosty.

Cenu předával Ing. Jan Holomek, významná osobnost z kulturního a politického života Romů.

V kategorii Čin roku, který přispěl k záchraně života nebo zlepšil kvalitu života jednotlivce, cenu Gypsy Spirit získala

Dětská jednotka intenzivní a resuscitační péče Fakultní nemocnice v Ostravě pod vedením Doc. MUDr. Michala Hladíka Ph.D.

Oddělení je nominováno za příkladnou zdravotní péči o malou Natálku. Natálka utrpěla popáleniny na většině těla během žhářského útoku na dům jejích rodičů. Tým lékařů Dětské jednotky intenzivní a resuscitační péče FN Ostrava se o Natálku postaral s maximálním nasazením, které mnohonásobně překonalo rámec běžných pracovních povinností.

Cenu předával kardinál Miloslav Vlk.

Celý večer otevřela romská hymna Dželem, Dželem v podání náchodské skupiny Čilágos. Hudebním průvodcem večera byla kapela Gypsy.cz a speciálním hostem skupina Kale.

Projekt Gypsy Spirit vznikl na Slovensku. Cílem projektu Gypsy Spirit je vytvořit tradici oceňování práce pro romskou komunitu, vytvořit veřejnou platformu pro prezentaci pozitivních příkladů a reálných přínosů romské komunitě a tak přiblížit široké veřejnosti aktivity organizací a jednotlivců zaměřené na podporu integrace romské menšiny do společnosti a na zlepšení její životní situace. Ceny Gypsy Spirit jsou proto zaměřeny na podporu a zveřejnění těch projektů a aktivit, které přinášejí skutečné a měřitelné výsledky, jež představují pro romské obyvatele reálnou pomoc.

Celý slavnostní večer přenášel v přímém přenosu Český rozhlas 2, stanice Praha. Česká televize odvysílá záznam z předávání cen na kanále ČT24 v sobotu 5.12. od 20:00. Magazín České televize Babylon odvysílá v následujících měsících nejen reportáž z průběhu příprav finálového večera, ale také medailonky s novopečenými držiteli cen Gypsy Spirit. Seznámit se s vítězi budou také moci posluchači Českého rozhlasu.

Romové bývají často prezentováni jako "problémová komunita", doufám, že dnešní slavností začíná éra jiného zobrazování této menšiny, která má tolik co nabídnout české společnosti. Dnešní večer byl toho jasným důkazem," řekl ministr Michael Kocáb.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.12. 2009