Murdoch: "Všichni kradou, jenom já ne"

12. 11. 2009

Rozhovor Ruperta Murdocha pro Sky News Australia byl velmi zajímavý v mnoha ohledech. Mimo jiné především díky tomu, že chce žalovat Google a BBC za agregování, respektive "opisování" obsahu. Vedle toho, že jde o poměrně klíčovou věc, která, pokud opravdu proběhne, bude mít zásadní a dnes ještě nedozírný vliv na vnímání informací jako celku, jejich kvalitu, cenu, dostupnost a podobně je tu ještě jedna drobná legrace - totiž fakt, že sám Murdoch v rámci svého impéria agregování běžně provádí - a to bez linkování původních článků, ale klasickým "komentovaným opisováním" jiných informačních zdrojů, píše Luděk Staněk.

Jeden z nejaktivnějších britských hráčů na poli webových stránek, zaměřených na sporty a sázení, 365Media Group, patří do Murdochova koncernu Sky a činnost této firmy, respektive činnost většiny jejích webů, ať již jde o planetf1.com, football365.co.uk nebo planet-rugby.com je zaměřena daleko spíše na přepisování zpráv, než vytváření vlastního obsahu, kterým jsou výhradně komentáře.

Jistě, 365Media Group asi nevydělává podle Murdochových představ, ale byla založena v době, kdy se agregování obsahu na internetu zdálo jako jediná cesta k profitu a to i Murdochovi, který tehdy zpoplatnění webu hlasitě odmítal. Otočka v jeho názorech je jistě zajímavá a daná značnou netrpělivostí a nejistotou v současné situaci - internet ještě nevydělává a tisk už nevydělává. Ale tvrdit v rámci této otočky, že všichni kradou a já s tím něco udělám jen proto, že jsem zrovna jako zloděj moc nechytil je sice důstojné někoho, kdo je pyšný na zpravodajskou úroveň Fox News, ale jistě ne někoho, kdo by chtěl být označován za vizionáře.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.11. 2009