POZNÁMKA NA OKRAJ:

Násilí kolem fotbalu, neboli Kdo má za to zaplatit?

11. 11. 2009 / Uwe Ladwig

Fotbal a násilí jsou v naší době -- alespoň v Německu -- od sebe zdánlivě neoddělitelnými fenomény. Tam, kde se hraje, se setkávají nejen mírumilovní fanoušci, ale také lidé, kterým jde asi hlavně o to ukázat jiným, že se vždy a všude rádi perou. Teď se dokonce k tomu přihlásil spolkový předseda německého odborového svazu policistů Rainer Wendt a žádal od fotbalových svazů DFB a DFL spoluúčast na nákladech ve výši 'pouhých' 50 milionů euro.

Placení škod původcem není ani nový, ani neznámý princip, často je spojen například s právem na zdravé životní prostředí. A už jsem si dlouho kladl otázku, kdo asi platí všechny ty policisty, kteří v době konání fotbalových zápasů mají službu a prý stejně nemohou zabránit tomu, aby se někteří fanoušci násilí nejen navzájem do krve zbili, ale ani ohrožení 'normálních' fotbalových fandů a lidí, kteří s kopanou nemají společného vůbec nic jiného než to, že bohužel byli nebo budou ve špatné chvíli na špatném místě.

Policejní služby během fotbalových zápasů prý ročně stojí kolem 100 milionů eur. Kdyby fotbalové svazy měly opravdu zaplatit jen polovinu této částky, jak žádal Wendt, podle mého by to nebylo příliš. A nevím, jestli by někteří násilničtí fotbaloví fanoušci nejednali mírumilovněji, kdyby věděli, že za jejich hlídání neplatí anonymní stát, ale také jejich klub. Ale co si o tom myslíte Vy?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.11. 2009