Rupert Murdoch "bude žalovat BBC a Google"

11. 11. 2009

Mediální magnát Rupert Murdoch naznačil, že jeho firma News Corporation bude žalovat BBC za to, že prý mu BBC "krade" materiál z jeho tiskovin, vydávaných po celém světě. Murdocha se totiž dotazovali v televizi Sky News Australia, jak bude moci zpoplatnit internetové stránky svých deníků, když BBC a australská televize ABC zveřejňují zpravodajství na svých stránkách zadarmo.

"Ale my jsme lepší," řekl Murdoch. "A vůbec, když se na ně podíváte, většina jejich materiálu je ukradená za novin a my je budeme žalovat za to, že porušují autorská práva.

Sedmaosmdesátiletý Murdoch také naznačil, že právními prostředky zamezí Googlu a dalším vyhledávačům, aby citovaly materiál z jeho tiskovin.

"Používají doktrínu, které říkají fair use, my jsme ale přesvědčeni, že se to dá zlikvidovat soudně a tuto praxi úplně zakážeme," řekl Murdoch.

Murdoch se také vyjádřil, že Obamova vláda vede Ameriku "špatně" a hájil novinářskou úroveň své ultrapravicové televizní stanice Fox News. Charakterizoval také chování BBC jako "skandál".

BBC se k jeho výrokům nevyjádřila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.11. 2009