Polsko: Fundamentalistické "Radio Maryja" údajně bankrotuje

11. 11. 2009

KD│ Křesťansky fundamentalistická rozhlasová stanice "Radio Maryja" má podle všeho velice vážné finanční problémy. V souvislosti s výzvami kněze, podnikatele a ředitele stanice v jedné osobě Tadeusze Rydzyka adresovanými posluchačům z celého světa o tom pro Gazetu Wyborczu z Toruně napsal Jacek Hołub.

Apel byl vznesen v souvislosti s kontrolou finančního úřadu Warszawa-Wola v nadaci Lux Veritatis založené Rydzykem. List Rzeczpospolita tvrdí, že fiskální úředníci zjistili existenci nových skutečností ohledně případné povinnosti nadace vrátit státu část půjčky na vybudování kampusu v Toruni ve výši 4,3 milionu zlotých. Nadace kampus vybudovala, půjčku ale nesplatila, a po dokončení investice věnovala budovu státu. Nicméně rozdíl mezi výší půjčky a pořizovací cenou budovy činil prý již zmíněných 4,3 milionu ve prospěch nadace. Rádio Maryja a televize Trwam ("jsem věrný") se proto teď staly jevištěm Rydzykových úpěnlivých proseb o systematickou finanční pomoc.

Sociolog Dominik Antonowicz z Univerzity Mikuláše Koperníka v Toruni upozorňuje, že prosby o pomoc navazují na obraz Polska, který Radio Maryja šíří do celého světa: Obraz země, která je zruinována, skoupena cizinci, směřující k politickému, ekonomickému a morálnímu úpadku. Přitom Rydzyk nezveřejňuje provozní výdaje Radia Maryja ani Televizji Trwam. Učinil tak pouze jednou, v říjnu 2003, kdy uvedl, že měsíční náklady činí 2 miliony zlotých a ztráta asi 600 tisíc zlotých.

Celý článek v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.11. 2009