Vídeňská univerzita: Zelňačková dieta a hustý vzduch

10. 11. 2009

KD│ "Co je dnes k jídlu?", ptá se student. "Zelňačka, jako vždy," zní odpověď studentky s vařečkou. Její pomocník hbitě sype do hrnce různé koření. "Musíme tu chuť zelí něčím přerazit". Aktuálně to vypadá jako ten největší problém, s nímž je třeba se vypořádat. Je pondělní poledne v posluchárně univerzitního kampusu. Studenti leží s knihami v houpacích sítích. Slunce svítí skrze prosklené průčelí. V zaplněné posluchárně C1 vládne dobrá nálada, začíná Tanja Traxlerová svou reportáž pro Der Standard.

Místnost C1 je mezi účastníky okupační stávky tajným tipem. V protikladu k hlavní posluchárně (Auditorium Maximum, Audimax), kde vládne vyčerpání, je zde nálada uvolněnější. "Jsme obývacím pokojem Audimaxu", vysvětluje jeden student s širokým úsměvem, "to plyne také z faktu, že naše ventilace funguje lépe".

Nálada v obýváku se uvolnila, když umělec Michael Kienzer minulou středu přemístil svou instalaci z Parku Bruna Kreiského do přednáškové budovy. Teď zde tedy láká k ulehnutí více než dvacet rudých houpacích sítí. "Je zde stabilně přítomno asi třicet protestujících," vysvětluje jeden ze studentů a s potěšením dodává: "Náš program potrvá do soboty".

"Jsem zde a pracuji, jako většina," říká jedna studentka sedící na křesle pod houpací sítí a krátce pohlédne na obrazovku laptopu. "Současně s tím probíhá okupace". Na čtecím pultu leží zbytky snídaně: Krájené okurky, chleba a Nutella.

Zcela jiný obraz skýtá epicentrum protestního hnutí: Na arkádovém dvoře univerzity se ve větru třepetají poslední listy "vzdělávacího stromu" zasazeného během akčního dne minulý čtvrtek. V samotné hale Audimaxu je úroveň napětí nízká. Vzduch je nehybný a prostor temný. V lavicích sedí asi tucet lidí, někteří z nich zcela vyčerpaní, s pohledem soustředěným na laptop.

V "lidové kuchyni" pilně probíhá krájení zeleniny. "Mě prosím nefoťte, jsem na nemocenské," vysvětluje jeden z přítomných a znova se sklání nad krájecí prkénko.

Od pondělka je jisté, že už neproběhnou další rozhovory mezi stávkujícími v Audimaxu a vedením univerzity. Protestující studenti pozvali na středeční shromáždění zástupce rektorátu, ti ale účast odmítli. Vicerektorka Christa Schnablová v písemném prohlášení vznesla požadavek vést "jedině konstruktivní" rozhovory, přičemž diskuse před celým plénem údajně tento požadavek nesplňuje. Připravuje se nicméně diskuse o vysokém školství, která by měla proběhnout příští týden.

Stávkující však získali podporu z jiné strany: Dnes v 17 hodin má proběhnout vysílání televize ORF Willkommen Österreich z Audimaxu. Přitom posluchárnu navštíví satirické duo Christoph Grissemann a Dirk Stermann (??? - KD).

Celý článek v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.11. 2009