Zlínská cesta k blahobytu

2. 11. 2009 / Miloslav Štěrba

Zvláště pro občany Zlínska mám dvě zprávy. Jedna je dobrá, druhá špatná. Ta první se zakládá na průzkumu podmínek pro podnikatele1 a konstatování, že Zlín je jedním z nejlepších měst pro podnikání (9.místo). Jiné významné valašské město Vsetín se prý kvůli dopravní obslužnosti (sic!) ocitlo až na 163. místě.

Nepochopitelná jsou z tohoto důvodu umístění Kroměříže (134.) a také Otrokovic(130.), neboť tato města jsou velmi dobře dostupná z dálnice. Je ovšem veřejným tajemstvím, že ubohé hospodářské výsledky tohoto baťovsko-slušovického regionu vypovídají o jeho zařazení mezi pohraniční (ještě jednou dík za rozdělení země...).

Špatnou zprávou je zjištění, že platy na Zlínsku jsou druhé nejnižší v celé České republice. Zaměstnanci ve Zlínském kraji berou méně, než je celorepublikový průměr (23 537 Kč), pouze 20 448 Kč činí jejich hrubá měsíční mzda. V Praze je to 32 417 Kč. V minulosti právě jen Zlínsko dokázalo soupeřit s platy v Praze. V důsledku hospodářské krize se také navýšil počet nezaměstnaných. Dnes je to 10,1 procenta, a bez práce je 30 757 osob.

Údaje Českého statistického úřadu2 tak znehodnocují pozitivní závěry, které bychom mohli učinit z pozitivního zařazení krajského města do kategorie měst úspěšných z hlediska podnikání. Občany musí znepokojit, že na jedné straně výborné podmínky pro podnikatele se vůbec neprojevují na jejich životní úrovni, nemají zadržovací efekt vůči projevům hospodářské krize, ba právě naopak prohlubují rozdíly v postavení podnikatelů a jejich zaměstnanců. Ti posledně jmenovaní se tedy mohou oprávněně ptát, co je příčinou jejich pochmurného sociálního postavení? Jak je možné, že tzv. úspěšné kroky samospráv se tak špatně odrážejí v rozhodujícím kritériu pro občana, při zhodnocování jeho práce, na mzdách? Abychom se začali bát, že jednoho dne bude Zlínsko nabízet podnikatelům doslova čínské podmínky pro podnikání ( levná pracovní síla ), zatímco zaměstnanci budou domů přinášet výplaty jaké mají obyvatelé Říše středu.

A jak je to s blahobytem u vás, přátelé?

1 „Zlín = město pro byznys“, MfDnes, Východní Morava, 27.10.2009, str. C3. Autor Michal Verner cituje z průzkumu týdeníku Ekonom „Město pro byznys 2009“

2 „Platy v průmyslu na Zlínsku jsou druhé nejnižší“ MfDnes, Východní Morava, 27.10.2009

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 2.11. 2009