Proč není dobré spojovat botanickou a zoologickou zahradu

2. 11. 2009 / Pavel Sekerka

O spojení ZOO a botanické zahrady se již napsalo mnoho. Argumentů pro i proti je celá řada, od citových, jako je ztráta samostatnosti, vlastní tváře a tím i zmenšení nabídky služeb pro veřejnost tak i zcela rozumných, odůvodňujících nesmyslnost řešení ekonomicky (sloučený subjekt bude mít dražší a složitější vedení), rozdílnou metodologií chovu zvířat a pěstování rostlin (chemická ochrana proti škůdcům), rozdílný právní rámec (botanické zahrady jsou non profit a nesmí na pěstovaných rostlinách přímo vydělávat). Sloučením institucí se ztratí jejich dlouhodobé ambice, rozmělní cíle, zaměření, důslednost. Samozřejmé jsou i obavy, že se botanická zahrada promění v přidružený zahradnický podnik.

Rozklene se nad PrF plzeňské Almy Mater (ZČU) po dnešních volbách jas?

2. 11. 2009 / Miloš Dokulil

Možná si někdo v těchto týdnech "pošmákl" na dalším, už nemálo průkazném průšvihu v našich veřejných institucích. Vidíte, ani na těch vysokých školách to není lepší, že? Tentokrát v Plzni. Na tamní univerzitě. Na její Právnické fakultě. Ne že by se nutně pokaždé ozval sám potrefený. Dokonce slyšíme důvodně podezřelé z nedůstojných machinací docela okázale volat "Chyťte zloděje!". Kdopak by o té aféře nevěděl! A kupodivu už to má svou metástázi, jako rakovina.

Sedm hříchů datových schránek

2. 11. 2009

Nepřipravené orgány veřejné moci budou povinně muset pomocí datových schránek komunikovat s taktéž nepřipravenými uživateli. Implementace stylem "hodíme je do vody a uvidíme, jak se naučí plavat" je jistě možná, ale s ohledem na důsledky ji v tomto konkrétním případě nepokládám za šťastnou. Za mnohem rozumnější bych považoval povinnou aktivaci datových schránek ve vlnách. V čase T+0 umožnit volitelnou aktivaci schránek všem skupinám uživatelů, jako to bylo v testovacím provozu od 1. července, píše Michal Valášek na serveru Lupa ZDE

V Česku, Británii a Polsku Charta základních práv EU platit bude

2. 11. 2009

Dobrý den, mám právnické vzdělání a tak, jak čtu výjimku já, se nedomnívám, že Charta základních práv EU nebude platit v Česku, Británii a Polsku, píše Jaroslav Limavský. Naopak tam platit bude. Je velkým selháním politíků a médií, že si toho ještě nevšimli. Všichni o výjimce mluví, ale asi ji nikdo nečetl, protože kdyby si ji přečetli, nemohli by dojít k takovým bludům. Výjimka je pouze interpretačním ujasněním týkající se uplatňování Charty.

Viz též názory právníků, které cituje MFD: ZDE

Lisabonská smlouva a česká demokracie

2. 11. 2009

Co vlastně znamená vyjednané znění Lisabonské smlouvy pro ČR? Podle výroků více či méně zainteresovaných aktérů anebo "odborníků" si lze rozumný úsudek udělat těžce, píše Roman Laml.

Prvotním hybatelem změny byl prezident republiky, který s dosáhnutým vyjádřil spokojenost. Původně sice požadoval ochranu před případnými nároky sudetských Němců, aby nakonec získal něco úplně jiného. Podle některých zdrojů ale právě toto, a ne původně deklarované bylo jeho skutečným cílem. Pokud je tomu tak, tak prezident ze svého pohledu zahrál svůj part mistrně, i když mírně nečestně.

Klaus, Benešove dekréty a EÚ

2. 11. 2009 / Jozef Hajster

K ratifikácii Lisabonskej zmluvy už chýba len podpis českého prezidenta Václava Klausa. Staronového šéfa Európskej komisie Manuela Barrosa, ale aj ďalších predstaviteľov únie táto skutočnosť poriadne „vytáča“.

Nikto nepochybuje o euroskeptickej motivácii českého prezidenta. Sám sa vedome a programovo k tejto orientácii hlási. Zdá sa však, že poukázaním na problém platnosti Benešových dekrétov v súvislosti s Listinou základných ľudských práv a slobôd, ktorá je súčasťou Lisabonskej zmluvy, trafil klinec po hlavičke.

Proč trh selhává

2. 11. 2009 / John Michael Greer

Šířeji řečeno, koncentrace bohatství může být konvertována v politický vliv, a politický vliv může být využit k omezení ekonomických voleb dostupných ostatním. Jednotlivci mohou činit racionální rozhodnutí za účelem maximalizace zisku právě tímto způsobem a také je činí, ale výsledkem může být destruktivní neúčinnost celé ekonomiky. Politická manipulace ekonomiky prováděná bohatými za účelem soukromých zisků ve výsledku znamená politické ukončení normálních ekonomických procesů; to, co začíná v ekonomické sféře, jako koncentrace bohatství, a končí distorzí ekonomických příležitostí dostupných jiným, spočívá mezitím v politické sféře.

KD│ Můžete se klidně vsadit, že každé veřejné vyjádření k politickým souvislostem ropného zlomu, pokud prakticky nespadá vjedno s několika málo široce přijímanými názory, se ukáže být dobrým příkladem termodynamických zákonů, při němž se spousta energie přemění v odpadní teplo. Ani esej z minulého týdne nebyl výjimkou. Mezi příspěvky těch, kdo se domnívají, že jsem byl na Kubu příliš tvrdý, těmi, kdo si myslí, že jsem byl na Kubu příliš měkký, těmi, kdo trvají na tom, že Amerika je již diktaturou, těmi, kdo mají za to, že by se Americe coby fašistické diktatuře dařilo lépe, a řadou ne tak snadno klasifikovatelných tirád, jsem se stal i terčem pořádných urážek. Má oblíbená nadávka tohoto týdne představuje úryvek online prskání, které zřejmě natolik vyčerpalo autorův slovník kleteb, že se uchýlil k nejohavnějšímu výrazu, jaký vůbec znal: "...ty Američane!"

Morálka jako kritérium a důsledek výběru partnera?

2. 11. 2009 / Vladimír Blažek

Nedávná diskuze o morálce u zvířat otevřela tradiční otázku, kde je hranice lidství. Morálka v tom smyslu, jaký má pro nás lidi význam, u zvířat existovat nemůže; už proto ne, že zvířata nežijí v lidské společnosti jako její protagonisté (pomineme-li užitková zvířata a domácí mazlíčky), nevytvářejí ji a neužívají ji. To ale neznamená, že u zvířat se nevyskytují určité prvky toho, co je součástí lidské morálky; už proto ano, že mnohá žijí v rozvinutých sociálních vztazích a že z evolučního hlediska je výhodné chovat se nejen ve vlastní „osobní“ prospěch. Cílem tohoto článku je zmíněné polemiky doplnit o další podněty.

Vědci se vzbouřili proti britské vládě

2. 11. 2009

Vědecký poradní výbor pro otázky narkotik se vzbouřil proti rozhodnutí britského ministra vnitra Alana Johnsona propustit jeho předsedu, profesora Davida Nutta, který obvinil vládu, že zkresluje vědecké důkazy o konopí. Dva další členové poradního výboru v neděli odstoupili na proces proti Nuttově odvolání. Další členové výboru prý plánují akce proti ministru vnitra.

Profesor Nutt se vyjádřil, že kouření konopí a tabletky "extáze" jsou méně nebezpečné než kouření a alkohol.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Výsadkové plavidlo Mistral.

Rusko kupuje francouzskou bojovou loď:

"Generální štáb ruského námořnictva se honí za přízraky"

2. 11. 2009

KD│ Rusko koupí francouzské výsadkové plavidlo Mistral a další tři lodě téhož typu postaví ve vlastních loděnicích. Umístí na ně vlastní vrtulníky Kamov Ka-27 a Ka-29. Modernizuje základnu v syrském Tarsu a obnoví stavbu dvou raketových křizníků na jaderný pohon -- lodí Admirál Nachimov a Admirál Ušakov. Bude pokračovat v budování základny v Novorissijsku a osud Sevastopolu bude řešit s novou ukrajinskou vládou. To vše a mnoho dalšího řekl posluchačům stanice Echo Moskvy první zástupce náčelníka generálního štábu ruského vojenského námořnictva Oleg Burdujev. Je asi příznačné, že se při svém vystoupení vůbec nezmínil o neúspěších při vývoji strategické ponorkové rakety Bulava, konstatuje v Nězavisimoj gazetě analytik NVO Viktor Litovkin.

Michal Horáček a úroveň kritického diskursu na aktualne.cz

2. 11. 2009 / Boris Cvek

Na aktuálně.cz se objevil nedávno rozhovor tří redaktorů (Pavla Turka, Pavla Kroulíka a Kamila Fily) kulturní rubriky (člověk kulturymilovný a zároveň znalý dějin kultury 19. a 20. století by měl cítit určitou nevolnost při pomyšlení na takové povolání a jeho roli v autentické kultuře) na téma nového díla z dílny Horáčka a Hapky, které se jmenuje "Kudykam". Nebudu zde dělat tomuto bombastickému "lyrikálu" reklamu, každý si o něm může zjistit dost na internetu (mj. v archívu České televize), a nepůjde mi o to zhodnotit ani některé z realizovaných divadelních představení, když jsem žádné dosud neviděl. Vlastně bych o "Kudykam" možná ani nepsal (i když mne na tom projektu dost věcí fascinuje), kdyby nebylo těch tří redaktorů a jejich rozhovoru na aktuálně.cz.

Zlínská cesta k blahobytu

2. 11. 2009 / Miloslav Štěrba

Zvláště pro občany Zlínska mám dvě zprávy. Jedna je dobrá, druhá špatná. Ta první se zakládá na průzkumu podmínek pro podnikatele1 a konstatování, že Zlín je jedním z nejlepších měst pro podnikání (9.místo). Jiné významné valašské město Vsetín se prý kvůli dopravní obslužnosti (sic!) ocitlo až na 163. místě.

Čí je to vina, aneb bohužel!

2. 11. 2009 / Jiří Baťa

Mirek Topolánek se ve svém blogu na Aktuálně.cz ze dne 28.10.2009 zamýšlí a hodnotí. Už sám datum blogu napovídá, o čem je řeč. M. Topolánek velmi plamennými slovy popisuje onen památný den, tedy 28.říjen 1918, jako nejvýznamnější státní svátek v našem kalendáři. Lze s ním i nesouhlasit, ale budiž, zůstaňme u toho. Mnohem důležitější je, jak tento den vidí sám Topolánek Cituji jeho slova: Před 91 lety totiž náš národ ukázal, že jsou důležitější hodnoty než materiální dostatek. Že nejdůležitější hodnotou je svoboda a s ní související odpovědnost. Mohlo by se zdát, že k tomu není co dodat -- a přesto tomu tak není.

POZVÁNKA

Utajená zákulisí špióna Polreicha

2. 11. 2009

Nakladatelství Petklíč oznamuje, že vysokoškolský učitel a kmenový autor Britských listů Miroslav Polreich vydává publikaci Utajená zákulisí. Křest knihy se uskuteční ve středu 11. listopadu 2009 v 17:15 v kavárně JAM Café /Casting Café, Palác METRO, Národní třída 25, Praha 1 1. poschodí, schodiště E - vstup z pasáže Paláce Metro. Kmotrem knihy je Zdeněk Zbořil, moderátorem podvečera je Vráťa Ebr.

Miroslav Polreich pracoval během studené války v československé zpravodajské službě na zastupitelském úřadě ve Washingtonu a misi při OSN. Účastnil se vyjednávání při šestidenní válce v roce 1967 a během vietnamské války v letech 1967-68. Tehdy působil v Radě bezpečnosti OSN. Po roce 1989 se vrátil na MZV, kde byl ředitelem bezpečnostního odboru a zajišťoval likvidaci zpravodajských a kontrarozvědných pracovníků v zahraničí a jejich odchod z ministerstva. V letech 1991-92 působil jako československý velvyslanec pro kontrolu odzbrojení při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ve Vídni. V roce 1992 působil jako člen mise OBSE v Kosovu. Byl požádán kosovským představitelem Ibrahimem Rugovou a Srby o tajná zprostředkování dohody k předejití konfliktu.

Zemřel otec čínského jaderného programu

2. 11. 2009

Čínský vědec Čchien Süe-sen (Qian Xuesen, nejčastěji Tsien Hsue Shen), považovaný za otce čínského vesmírného i jaderného programu, v sobotu zemřel ve věku 98 let. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na agenturu Sin-chua. Čchien byl pověřen vývojem prvních čínských raketových střel. Také dohlížel na výrobu první čínské jaderné pumy, která explodovala v roce 1964 a stál i u zrodu čínského vesmírného programu.

podrobnosti Reuters ZDE

Peoples Daily ZDE
BL, 8. 11. 2008, Lukáš Visingr, Štěpán Kotrba, Alena Breuerová: Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu - Chronologie čínského jaderného, raketového a kosmického programu ZDE

Poznámky k článku "Lisabonské výdobytky pro námezdní dobytky"

2. 11. 2009

Pan redaktor Dolejší ve svém článku o významu české výjimky z listiny základních práv EU pro české "námezdní dobytky" přednesl čtenáři pozoruhodnou konstrukci, totiž představu o dvou nesmiřitelných táborech -- evropského marxistického projektu na jedné straně a kapitalistech ve vlasteneckém rubáši na straně druhé. Patrně aby dodal článku punc levicovosti, použil pro obhájení svého pojetí marxistickou poučku. A v tomto kontextu se opravdu jedná pouze o poučku, protože pan Dolejší, jak se zdá, pozapomněl na jiný, pro marxismus stěžejní axiom -- že marxismus aplikovaný bezmyšlenkovitě a bez přihlédnutí k souvislostem se nutně stává prázdným klišé. Obrana před dogmatickými rádobymarxisty plní ne bezdůvodně podstatnou část dějin dělnického hnutí, píše Jan Kozák, student sociologie na FF UK v Praze.

Poznámky k poznámce

2. 11. 2009 / Karel Dolejší

Na přípis pana Kozáka odpovím velmi stručně:

  • V článku, který se p. Kozákovi tak nelíbí, jsem nenarýsoval "představu o dvou nesmiřitelných táborech", ale prostřednictvím vyhrocené expozice tradičního třídního pohledu jsem co nejdůrazněji napadl idylickou vizi "všichni Češi proti Lisabonu", kterou národovecká pravice pustila do oběhu, a upozornil tak na vhodnost nezapomínat na skutečnou strukturaci množiny "všech Čechů". V ní lze zajisté rozlišit též proevropské podnikatele - a vedle nich podnikatele protievropské, kteří se zpravidla shlížejí v Klausově programu hledání národních komparativních výhod mimo oblast produkce s vysokou mírou přidané hodnoty ("když pro nás bude výhodné prodávat levné dlaždice, budeme prodávat levné dlaždice"). Ve druhém případě se komparativní výhoda, o niž je tu zájem, má v evropském kontextu postavit na sociálním dumpingu.

Lisabonské výdobytky pro námezdní dobytky

31. 10. 2009 / Karel Dolejší

Stará a podle některých zcela přežilá marxistická definice tvrdila, že buržoazní nacionalismus symbolicky zastírá třídní rozdíly v dané konkrétní společnosti imaginární jednotou národa, a to za účelem prosazování těch požadavků národní buržoazie, jakož i jejích politických a literárních představitelů, které by proti zahraniční konkurenci nemohly být obhájeny cestou normální hospodářské soutěže. Přeloženo do srozumitelnějšího jazyka: Část společnosti se snaží zvýšit šance na prosazení své vlastní speciální agendy mobilizací všech ve jménu "celonárodního zájmu". Jestliže je v tom však úspěšná, vychází postupně najevo, že "celonárodní zájem" buržoazního nacionalismu byl jen fíkovým listem, pod nímž se ukrývalo to, oč ve skutečnosti od počátku jedině šlo.

Klaus zatím nevyhrál

31. 10. 2009 / Jan Hradil

Kolem "Klausovy výjimky" se u nás opět spustil pravý politický a novinářský humbuk. Politici opět splnili svou povinnost a vytloukli z dotčené výjimky politický kapitál. Ale zdá se mi, že je občan těmito hrátkami opět jen manipulován.

Výjimka pro Českou republiku z Listiny základních práv vynucená Václavem Klausem ve skutečnosti spočívá v prostém prohlášení České republiky, že v budoucí Smlouvě o přistoupení Chorvatska k EU si vymíní trvalou výjimku z uplatňování Listiny základních práv EU. Tato doložka byla (respektive bude) sjednána a ratifikována prezidentem a vládou. Co z těchto skutečností pro Českou republiku vyplývá?

Recese je mrtva - ať žije recese!

31. 10. 2009

KD│ První světová recese vyvolaná ropným zlomem se podle údajů vynalezených federální vládou blíží ke svému konci. Zjevné utopení bilionů dolarů ve velkých bankách, pojišťovnách a automobilkách přerušilo úpadek amerického impéria. Akciové trhy podle očekávání vyletěly vzhůru. Jak se dalo předpokládat, stejně se zachovaly i komoditní trhy, napsal profesor Guy R. McPherson na serveru Nature Bats Last.

Britské listy potřebují 100 000 Kč na nové servery

21. 10. 2009

Bohužel se musíme opět obrátit na čtenáře s prosbou o finanční pomoc. Na konec své životnosti dospěl dosavadní server Britských listů - uvědomte si, že časopis má denně obrovský provoz. Technický správce Britských listů promptně a operativně - bez jediného výpadku - zařídil v minulých dnech bezchybný přechod na dva nové servery (intel xeon verze 12x 146GB 15k SAS disky).

Jejich celková pořizovací cena byla 100 000 Kč. Tuto částku nám krátkodobě zapůjčil z vlastní kapsy. Dluh musíme uhradit a žádáme proto čtenáře, kteří Britským listům normálně finančně nepřispívají, aby nám tentokrát finančně pomohli a umožnili našemu deníku další provoz. Je to na vás.

Britským listům přispívá pravidelně finančně méně než 1 procento čtenářů. Kdyby přispěla cca desetina každodenních čtenářů částkou 50 Kč, stačilo by to. Nemáme naprosto žádné finanční rezervy a hardware je nutno každých několik let obnovovat.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Děkujeme.

Redakce

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Merkel, Sarkozy a Zapatero kritizovali Camerona za dopis Klausovi

31. 10. 2009

Vedoucí představitelé tří nejmocnějších států v Evropě ostře kritizovali na summitu EU Davida Camerona, šéfa britské Konzervativní strany, za pokus Konzervativní strany zlikvidoval Lisabonskou smlouvu.

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel a José Luiz Rodríguez Zapatero v soukromí ostře napadli šéfa britských konzervativců za to, že poslal rukou psaný dopis českému prezidentu Václavu Klausovi, který odmítá Lisabonskou smlouvu podepsat. Cameronův dopis se považuje za pokus ovlivnit Českou republiku, která je jedinou zemí, jež Lisabonskou smlouvu dosud nepodepsala, uvádí deník Guardian.

"Češi jsou výjimečný národ," říká Jan Kraus

30. 10. 2009 / Fabiano Golgo

Před pár let jsem se sešel s Janem Krausem v kavárně Retro a popovídali jsme mimo jiné o tom, jak Češí mají pocit, že jsou výjimeční:

Jan Kraus - Víte, co na Češích nejvíc miluju?

Fabiano Golgo - To by mě opravdu zajímalo.

JK - Jak mají někdy zjednodušený svět, který funguje tak, že středem světa je Česko. Ne snad ani polohou, která je výjimečná, ale hlavně: žije v něm výjimečný národ. Od toho se odvíjí všechno ostatní. Jediný, ale opravdu jediný malý zádrhel je, že si to myslí jenom Češi. (smích)

Tsunami jménem Goldstone

30. 10. 2009

Jedno čínské přísloví říká: Pokud vám na ulici řekne jeden člověk, že jste opilý, tak se tomu můžete zasmát. Pokud vám to řekne druhý člověk, měli byste o tom začít přemýšlet. A pokud vám to řekne třetí, měli byste se jít domů vyspat, napsal na serveru Counter Punch Uri Avnery.

Naši političtí a vojenští představitelé potkali třetího, čtvrtého a pátého člověka. A všichni jim říkají, že musejí vyšetřit, co se dělo při operaci "Lité olovo".

Samozřejmě, že český národní charakter existuje

30. 10. 2009 / Fabiano Golgo

Jednoduchý test: nechová se italská rodina u večeře zjevně jinak než rodina německá? Množství gestikulace, vzájemného dotýkání se, i tón hlasu a hloubka emocí jsou zjevně odlišné. To znamená, že v italské kultuře je něco, co k tomu vede, a že v německé kultuře tyto faktory buď neexistují, anebo jsou potlačeny jinými faktory. A to přesto, že několik tisíc německých rodin se také dokáže chovat "po italsku" a mnoho Italů se dokáže chovat tak klidně jako (typický) Švýcar.

NABÍDKA PRONÁJMU

Ideálně situovaný studentský byt na Starém Městě v Praze

27. 10. 2009

Nabízíme (např.) pro dva studenty na školní rok 2009-10 ideálně situovaný pronájem studentského bytu na Starém Městě pražském, těsně u stanice metra Staroměstská (naproti knihkupectví Fišer). Velmi výhodné především pro studenty pražské filozofické fakulty, právnické fakulty a UMPRUM (cesta do školy 3 minuty).

Byt má moderní plynové ústřední topení. K dispozici je jeden zařízený dvojlůžkový pokoj, psací stůl, stůl, skříně, dvě postele, klavír, velká moderní koupelna s pračkou, kuchyň s plynovým sporákem a dřezem, lednička. Celková činže 9 500 Kč měsíčně plus poplatky za elektřinu a plyn. Studenti složí zálohu ve výši jedné měsíční činže.

Zájemci, kontaktujte nás na této adrese

Národní charakter

31. 10. 2009 / Věra Říhová

Národní charakteristika vyvolává problematiku zrádcovství, kolaborace, špionáže, honění duchů, zavírání nevinných lidí a popravy. Pochopila jsem to na příkladu své babičky, která má česko-polsko-saský původ, jak těžké pro ni bylo rozhodování v době války.

Nesměli jsme nikde mluvit o její kolaboraci s Němci, když ze sudetských vesnic nosila do města zakázané jídlo pro české občany od německých sudeťáků. Když se slitovala nad německými nezletilými chlapci strážícími vlakové nádraží, mrznoucími a hladovějícími, a nosila jim jídlo a oblečení výměnou za uhlí spadané z vlaků.

Musím reagovat na článek pana Golga, takovéto nesmysly o národním charakteru považuji za největší překážky v hledání historické pravdy i řešení politických problémů. NEEXISTUJE národní charakter. Existují psané zákony a nepsaná pravidla chování určité skupiny lidí na určitém území či v určitém společenství. Podle toho se lidé chovají bez ohledu na národnost. Dokud tohle nepřijmeme, nemají společenské teorie žádnou hodnotu.

Odbory nechtějí výjimku z listiny, nevylučují stávku

30. 10. 2009

Odbory se chystají podniknout kroky k tomu, aby Česko v budoucnu nemělo výjimku z Listiny základních práv EU, jíž podmínil svůj podpis Lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus. Odboráři chtějí jednat s nynějšími i budoucími poslanci a vládou a přesvědčit je, aby ČR od ustanovení upustila. Nevylučují ani demonstrace či stávku. ČTK to dnes řekl vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a její zastupující místopředseda Vít Samek.

O vodu jde až v první řadě

30. 10. 2009 / Ladislav Žák

Nevěnuji příliš pozornosti reklamě a inzerci všeho druhu a jsem tak občas malinko mimo mísu pravou. I proto jsem na otázku svého známého, jestli nevím, proč se tolik propaguje obyčejná pitná voda z kohoutku, jen nechápavě zavrtěl hlavou.

Odpovědi vcítěného totalitáře

30. 10. 2009 / Pavel Urban

Petr Wagner napsal:

 "Velmoc nemá hájit své zájmy, ona je hájí, a to často zcela tvrdě a bezohledně. Velmoc, která nehájí své zájmy, není velmoc."

Jak víme z vlastních dějin, ne vždy to platí. Je pravda, že Chamberlain byl v Mnichově přesvědčen, že britské zájmy hájí. Později se ovšem tvrdilo, že britské zájmy naopak nehájil. Naopak Daladier si byl dobře vědom, co podepisuje. Pro obhajobu francouzských zájmů toho ale mnoho neudělal. Možná ani udělat nemohl. Přesto nikdo nepochybuje o tom, že na Mnichovské konferenci zastupoval velmoc.

Umísťování viníků na černou listinu korupci nezastaví. Zkusme to jinak

30. 10. 2009 / Radim Vysloužil

Zaváděním evropského práva občas vznikají české speciality, které nemají v Evropě obdoby. Příkladem je legislativní změna obsažená v novele zadávání veřejných zakázek, která po schválení vládou byla na začátku října zamítnuta senátem. Novela měla uvést v život takzvanou černou listinu firem, které by ztratily možnost se po prohřešku účastnit veřejných zakázek. Podle této normy se mělo jednat o hříšníka, který se provinil tím, že při prokazování kvalifikace uvedl falešné údaje. Tím by se měla vymítit korupce a zvýšit průhlednost veřejných zakázek?

'Nekrvavý puč' v Hondurasu: Co jste v televizi neviděli

30. 10. 2009

KD│ Přijel jsem do Hondurasu týden poté, co návrat svrženého prezidenta Manuela Zelayi zahájil jeho dlouhodobou vnitřní emigraci na brazilském velvyslanectví. Se štábem pořadu Fault Lines anglického vysílání al-Džazíry jsem rovnou z letiště šel na pohřeb. O týden později, během poslední noci natáčení, jsme se zúčastnili dalšího pohřbu. První mrtvou byla čtyřiadvacetiletá žena, druhým zemřelým padesátiletý učitel, oba aktivní odpůrci pučistů. Podle jejich rodin oba zahynuli právě proto, napsal Avi Lewis, autor dokumentu Fault Lines: 100 Days of Resistance, v listu The Nation.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2009

8. 10. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V září 2009 přispělo celkem 188 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 108.45 Kč, příjem z reklamy byl 15 900.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2009 částku 12 330.29 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a