Roman Polański podal žádost o propuštění na kauci

29. 9. 2009

KD│ Advokát režiséra Romana Polańského, který byl o v sobotu zatčen na curyšském letišti kvůli třicet let staré soudní kauze, podal žádost o propuštění svého klienta na kauci. S odvoláním na polskou konzulku v Bernu Jolantu Chojeckou o tom informoval list Gazeta Wyborcza.

Podle konzulky jsou šance na pozitivní vyřízení žádosti malé. Polańského v pondělí večer v curyšském vězení navštívil polský velvyslanec Jarosław Starzyk, který ho informoval o dění v Polsku a o výrazech solidarity ze strany vlády i veřejnosti. Podle neoficiálních informací se režisér, který má rovněž francouzské občanství, setkal též s francouzským konzulem v Curychu.

V současnosti probíhá administrativní procedura ve věci Polańského extradice; Američané mají 40 dní na podání žádosti o vydání režiséra do USA. Lhůtu navíc mohou předložením dalších dokumentů prodloužit o dalších 20 dnů. Případ projedná švýcarský soud; než k tomu dojde, polský a francouzský konzulát a polské ministerstvo zahraničí budou v celé záležitosti spolupracovat. Případu se osobně věnuje velvyslanec Starzyk.

Celý článek v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.9. 2009