Geniálne jednoduchý ťah uprostred súčasnej kríze:

Prečo by peniaze štátu mali byť v súkromných bankách?

28. 9. 2009

Zámeru slovenskej vlády presunúť dočasne voľné prostriedky štátnych podnikateľských subjektov z komerčných bánk do Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, ktorá je v 100-percentnom vlastníctve štátu, nestoja v ceste žiadne legislatívne ani technické prekážky.

Premiér Robert Fico v tejto súvislosti vtedy upozornil na konzervatívne správanie bánk pri poskytovaní úverov. "Ak je takýto konzervatívny prístup komerčných bánk k poskytovaniu úverov, kladieme si otázku: Prečo by peniaze, ktorými disponuje štát, mali ísť na účty komerčných súkromných bánk," povedal premiér.

ŠOK│ Musím říct, že protikrizová kreativita slovenské vlády je fascinující. Pokud stát oddělí peněžní prostředky státních podniků od privátního "komerčního" sektoru, nemůže to vzhledem k jejich objemu zůstat bez následků - ani na likviditu komerčních bank, ani na jejich úroky z úvěrů či vkladů. Dosavadní "keťasení" budou muset nahradit aktivní nabídkou. Je vidět, že Fico o socialismu jen nežvaní jako politici v Česku, ale nebojí se ho realizovat.

SLOVENSKO: Štát pripravuje stiahnutie peňazí z komerčných bánk ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.9. 2009