foto Independent

Afghánský student tajně propuštěn z vězení

7. 9. 2009

Rok trvalo britskému deníku Independent a 100 000 jeho čtenářů, než dosáhli propuštění Sayeda Perveze Kambakshe, čtyřiadvacetiletého afghánského studenta žurnalistiky, který byl odsouzen k smrti za to, že si z internetu stáhl informace o právech žen. Deník Independent nyní zjistil, že Kambaksh žije v zahraničí, poté, co mu prezident Karzai tajně dal milost.

Ortodoxní islamisté, včetně řady politiků blízkých Hamidu Karzaiovi, opakovaně požadovali, aby byl Kambaksh popraven, a ostře kritizovali rozhodnutí soudu původní trest smrti změnit na dvacetileté vězení.

Afghánskému prezidentu bylo opakovaně ze Západu zdůrazňováno, že pokračující věznění tohoto mladého muže vážně poškozuje důvěryhodnost jeho už tak pochybné vlády. Kambakshův případ ukazuje, jak silně byla v Afghánistánu za osm let od pádu Talibanu omezena lidská práva.

Kambaksh byl původně zatčen v říjnu 2006 poté, co ho někteří studenti a učitelé na univerzitě v Mazar-i-Sharifu obvinili, že rozšiřuje materiály o právech žen, které "urážejí islám". O čtvrt roku později byl odsouzen za rouhání. Sdělil listu Independent, že přiznání z něho policie vymlátila a že nedostal právo na obhájce, ani nesměl během svého soudního procesu, který se konal za zavřenými dveřmi a trval čtyři minuty, vůbec promluvit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.9. 2009