Solární tepelné elektrárny zažívají boom

7. 9. 2009

KD│ Na základě expertízy německé nadace Desertec jsou nyní budovány solární tepelné elektrárny, podle serveru SpiegelOnline levnější a méně náročné na údržbu než "klasická" fotovoltaika. Jen v samotném Španělsku mají být v příštím roce uvedeny do provozu kapacity s instalovaným výkonem 800 MW, přičemž výrobní cena jedné kilowatthodiny proudu dle údajů Desertecu činí jen 0,27 Euro (necelých 7 Kč).

Pro srovnání: v ČR nyní státem garantovaná výkupní cena solární elektřiny z menších zdrojů činí 12,89 Kč). Zásadní předností solartermie v její německé verzi je také schopnost akumulovat část vyrobeného tepla v zásobnících se solným roztokem a do jisté míry tak pracovat nezávisle na aktuální expozici slunečnímu záření. Skutečný výkon parní turbíny v režimu závislém výhradně na zásobnících - přichází v úvahu například během noci - ani kapacitu zásobníků však článek neuvádí

Desertec spolupracující s celou řadou německých, španělských a arabských subjektů představuje největší soukromou iniciativu v oblasti obnovitelných zdrojů energie v celé dosavadní historii. Podle nadace by v prostoru Evropy, Blízkého Východu a Afriky teoreticky stačilo k zajištění současné spotřeby elektřiny pokrýt solartermií zhruba 0,3% především pouštní plochy.

(Použití parní turbíny nicméně znamená, že zařízení na svůj provoz a chlazení spotřebuje poměrně značné množství vody, což je však surovina v pouštních oblastech Blízkého Východu - a pochopitelně ještě více na Sahaře - vitálně důležitá a současně kriticky vzácná; bezpečnostní analytikové pro příští léta předpokládají, že v Africe i na Blízkém Východě se přístup k vodě za účelem zavlažování a běžné spotřeby, o technologických procesech ani nemluvě, stane příčinou významných ozbrojených konfliktů; například Izrael, jenž pomalu spotřebovává své podzemní zásoby sladké vody, nedávno spustil gigantický energeticky náročný projekt odsolování méně kvalitní vody z celkem 35 vrtů na severu země; redakce Spiegelu si těchto skutečností bohužel vůbec nepovšimla.)

Celý článek v němčině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.9. 2009