Proč se vysmívat "humanitním intelektuálům"?

26. 8. 2009 / Darina Martykánová

Jindřich Kalous napsal velmi zajímavou analýzu, stejně jako pan Dolejší. Jen nechápu, proč p. Kalous ironizuje "humanitně vzdělané intelektuály", když ve své analýze čerpá z prací historiků, politologů a sociologů (nejen Kellera, ale i západních humanitních a sociálních vědců, z jejichž práce Keller vychází). I většina oblíbených autorů pana Kalouse jsou přeci "humanitně vzdělaní intelektuálové." Pokud už chceme zevšeobecňovat, "humanitně vzdělaní intelektuálové" bývají často k systému mnohem kritičtější a tradičně více riskují jeho kritikou, než např. technici nebo přírodní vědci, kteří se často - samozřejmě ne vždy -- adaptují na každý režim, aniž by je bylo potřeba zastrašit čistkami a represí (inženýry zkoumám, takže znám své Pappenheimské :-).

Lidé jako Ulrich Beck, Susan Sontag, Noam Chomsky, Slavoj Žižek, Immanuel Wallerstein, Naomi Klein... Myslím, že mělkost společenských debat je často právě v tom, jak malý prostor v ČR dostávají hloubkové analýzy oněch opovrhovaných "humanitně vzdělaných intelektuálů", a myslím, že tento omezený prostor nemá souvislost jen s diktátem malého trhu, ale i s oním pohrdáním, které se u nás k jejich práci pěstuje, a k němuž svou troškou bohužel přispívají i lidé, kteří z práci těchto humanitních a sociálních vědců čerpají své teze. Kritizujme názory či omezené vidění konkrétního člověka a nestavme abstraktního strašáka do zelí (humanitně vzdělaného intelektuála), do něhož se pak můžeme libovolně strefovat.

Rada bych bývala dodala hloubkovou a drsnou analýzu na podporu svého argumentu o ničivém velmocenském chování USA v Latinské Americe, ale bohužel tento rok jsem extremně pracovně vytížena. Pokud si žádáte něco skutečně drsného a radikálního, a lépe vyargumentovaného, než bych já byla schopna, doporučuji např. knihu Eduarda Galeana: Las venas abiertas de América latina: cinco siglos de saqueo de un continente, v angličtině Open Veins of Latin America: Five Centuries of the Pillage of a Continent (Otevřené žíly Latinské Ameriky: Pět století plenění jednoho kontinentu).

P.S. Mezi humanitně vzdělané intelektuály řadím i sociální vědce.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.8. 2009