POZNÁMKA NA OKRAJ:

O nedostatku ropy a lidské fantazie, neboli O nové možnosti výroby elektrického proudu

26. 8. 2009 / Uwe Ladwig

Do čeho investovat, do jaderných elektráren, nebo do výroby elektrické energie solárními elektrárnami na Sahaře?

Vlastně to byl Jindřich Kalous, který mi dal námět k mé dnešní poznámce, když psal o původu bohatství národů a nepřímo tím citoval Johna Michaela Greera. Při čtení jeho článku mi totiž bylo nějak nápadné a také divné, že ani jeden z autorů nepoukázali ani slovem na alternativu k používání vysoce koncentrované fosilní energie k výrobě elektrického proudu, a to v době, kdy jsou na jedné straně jaderné elektrárny zase v módě a nadruhé straně se velice aktuálně plánuje v budoucnosti používat v Evropě elektrický proud získaný ze solárních elektráren umístěných na Sahaře a také kolem Středozemního moře.

Technicky ty dvě možnosti existují, ačkoliv obě jsou ovšem spojeny s rizikem. O riziku jaderných elektráren se v německých médiích a ve vládních politických kruzích udivujícím způsobem málo mluví a píše, ačkoliv v době jinak někdy až hysterického strachu před teroristy by bylo přece záhodno se ptát, proč si teroristé nevyberou zrovna takové cíle útoku. V souvislosti s jadernými elektrárnami by ale vlastně stačilo asi už to, že fyzička Oda Beckerová, odborná posudková expertka firmy Vattenfall, usoudila, že není dost kompetentní k provozování jaderné elektrárny Krümmel v německém městě Geesthacht blízko Hamburku, a proto žádá, aby její provoz nebyl zahájen.

V případě solárních elektráren takové technické riziko jako v případě jaderných elektráren neexistuje. Ani by časem nehrozilo, že dojde palivo, jako se to stane v případě jaderných elektráren, a neexistuje ani problém s ukládáním vyhořelého paliva. Když pomyslíme na nestabilitu politické situace v Africe, tyto problémy by se mohly podle mého vyřešit tím, že by si místní obyvatelstvo mohlo zlepšit svou životní situaci, díky ceně vyvážené elektrické energie. A kdyby se začalo investovat nejen do solárních elektráren, mohli bychom asi na Greerovy obavy zapomenout i beze strachu před jadernou technologií, která asi stejně není tak lehko ovladatelná, jak se často říká, nebo myslíte, že ano ?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.8. 2009