Pozor na české a slovenské podvodníky, kteří nabízejí práci v Británii

22. 6. 2009

Upozornění redakce: Těchto podvodníků z ČR a ze Slovenska "pracuje" v britských městech mnoho. Nejen v Birminghamu, jak uvádí čtenář, ale i v Glasgow, v Londýně a jinde. Nepoužívejte nikdy služeb českých či slovenských zprostředkovatelů práce v Británii. Jezděte za prací do Británie teprve tehdy, domluvíte-li si práci předem emailem se spolehlivým, britským podnikatelem. Vybírat poplatek za "zprostředkování práce" je trestným činem v Británii i v ČR.

Chtěli bychom upozornit na jednání některých zprostředkovatelů práce v Anglii.

Velmi rychle přišla odpověd z inzerátu na internetu. V té době jsme se, my ještě neznali.

Po telefonu jsme zjistili, že je potřeba pouze peníze na tři týdny nájmu (£210), vše vyřídí včetně National insurance number card, účet v bance a do tří dnů nastoupíme do práce. Ubytování je po dvou až třech v plně vybaveném bytě, každý svůj pokoj. Není potřeba si nic speciálního brát s sebou. Máme dát vědět alespoň den dopředu, kdy přijedeme. Vše bude připraveno, píší Martin Dufen a Mario Donkov.

Po příjezdu do Birminghamu (neděle) to opravdu začalo.

Nejprve chtěli hned zaplatit nájem a "zprostředkovatelský poplatek £90" za osobu. Podepsat smlouvy s tím, že kopie pro nás donese zítra opatřené razítkem a podpisem jejich firmy. První noc proběhla v jednopokojovém bytě, kde spalo pět lidí obou pohlaví s tím, že dnes zprostředkovatel nemá šanci dostat klíče od majitele bytu, ale druhý den dopoledne není problém s klíči a hned se přestěhujeme. Ještě dopoledne se vyřídí National insurance number card a účet v bance, není v tom problém. Pokoj byl zařízen jednou větší postelí a menší sedačkou. To bylo vše na spaní.

Druhý den proběhlo pouze vyřízení bankovního účtu za vynucené asistence zprostředkovatele. Stěhování se konalo k večeru do jednopokojového, ještě menšího, vybydleného bytu. Bez jakéhokoliv vybavení, nádobí, ložního prádla s jediným funkčním světlem. Na spaní zde byla matrace na dvou čalouněných bednách a opět sedačka. Slečnám tvrdili, že máme krásný byt a dokonce i zahrádku.

Později jsme zjistili, že ohledně bankovních účtů, které byly všechny debitní, si nechal zprostředkovatel zaslat jak kreditní karty, tak i PINy na jejich adresu a že znají veškerá hesla.

K dívkám, u kterých jsme spali první noc, byli provizorně nastěhováni další dva pánové. Kterým zprostředkovatel dokonce tvrdil, že slečny již pracují a týdně si vydělávají £200.

Nově příchozí se okamžitě poroučeli pryč. Na dotaz, kde noví pracovníci jsou, dostali jsme odpověď, že je převezl jeho slovenský partner jinam.

Pak už to šlo rychle. Žádná práce, zjištění, že nájem činí £70 za celý byt a nájemné je zaplaceno jen na týden.

U nás si to sice nedovolili, ale u slečen bylo na denním pořádku kontrola jejich mobilů, zabavování SIM karet, přinesení kreditních karet i pinů v rozlepených obálkách, zabavení občanských průkazů, nucení návštěv nočních podniků v jejich společnosti a vůbec drobné vydírání. Protože u sebe neměly dost hotovosti, byly donuceny podepsat nevyplněné šeky. Ty s vypsanou částkou byly zničeny s odvoláním na nutnost strojového vyplnění šeku.

Bohužel tohle všechno nám došlo později, včetně nenápadného zjišťování kolika penězi disponuje dotyčná osoba. Zůstali jsme takřka bez prostředků, naštěstí se nám podařilo alespoň včas zrušit bankovní účty. Rádi bychom touto cestou varovali ostatní, aby nenaletěli, stejně jako my.

Závěrem chceme upozornit, že dotyčná agentura není jediná, která porušuje zákon v UK (i v ČR) tím, že vyžaduje poplatek za zprostředkování práce v UK.

P.S.: Inzerát se na internetu objevil i s jiným jménem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.6. 2009