Chatham House: Proč byly výsledky íránských prezidentských voleb nelegitimní

22. 6. 2009

Britský nevládní analytický institut Chatham House vydal analýzu volebních výsledků nedávných íránských prezidentských voleb. Údaje, které zveřejnilo íránské ministerstvo vnitra, srovnali autoři analýzy s výsledky z předchozích voleb. Dospěli k závěru, že nesrovalosti jsou tyto:

  • Ve dvou konzervativních provinciích, Mazandaran a Yazd, byla zaznamenána volební účast vyšší než 100 procent.
  • Na úrovni provincií neexistuje žádná korelace mezi zvýšenou účastí ve volbách a zvýšenou podporou Ahmadinežáda. To zpochybňuje argumentaci, že Ahmadinežádovo vítězství bylo důsledkem obrovské volební účasti dosud pasivní konzervativní většiny.
  • Ve třetině všech provincií by oficiální výsledky vyžadovaly, aby získal Ahmadinežád nejen všechny dosavadní konzervativní hlasy a všechny dosavadní centristické hlasy a všechny nové voliče, ale také až 44 procent dosavadní reformistických hlasů navzdory deseti letům konfliktu mezi těmito dvěma seskupeními.
  • V roce 2005, stejně jako v letech 2001 a 2007 byli konzervativní kandidáti a zejména Ahmadinežád na venkově výrazně nepopulární. To, že venkov vždycky hlasuje konzervativně, je mýtus. Tvrzení, že letos Ahmadinežád vyhrál na venkově na celé čáře, je v rozporu s trendy v předchozích volbách.

Kompletní analýza v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.6. 2009