POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jak pomáhat politováníhodným dětem, aneb Fakta, která se nerada slyší

14. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Ví se ovšem o problémech dětí z chudých a k tomu ještě nevzdělaných rodin, ale málokdy se k tomu řekne něco podstatného. Bývalý senátor pro finance Berlína se nedávno stal členem předsednictví německé Federální banky a nepřestal se míchat do sociálních věcí republiky. O jeho rozhovoru s časopisem Stern něco v téhle poznámce...

Chudoba a chybějící vzdělání jsou věci, které tragickou součinností určují nejen mládí, ale i celý budoucí život některých dětí. Thilo Sarrazin v rozhovoru s německým časopisem Stern to pro hodně lidí možná naznačil nějak drasticky, ale tím podle mého velice výstižně poukázal na to, že některé ženy mají dvě, tři, nebo více dětí, ačkoliv k mateřství nemají talent, vhodné prostředí nebo osobní vlastnosti, aby mohly zvládnout výchovu těch dětí.

V BL jsem už jednou psal o tom, že výchova mladých lidí není jen úkolem státu, ale hlavně taky všech členů těch rodin, ve kterých se narodily chlapci i dívky, kteří jsou zodpovědni za zrození a život dětí nových generací, který pro některé z nich bývá katastrofálním neštěstím.

Návrh, aby se s dětmi celý den pracovalo ve škole, je obvyklým následkem této dnes v Německu velmi známé situace. Taková změna školství by asi opravdu umožnila, aby se dalo udělat něco proti tomuto problému, který se týká různých generací. Ale pokud se nebude přitom opravdu důrazně hovořit nejen s dětmi z těch rodin, kterých se to týká, ale také s jejich rodiči, změní se asi jen málo. Nemělo by se zapomínat, že špatné zacházení s dětmi není jen věcí lidí, kteří nemají peníze a vzdělání, protože tenhle problém se vyskytuje ve všech společenských vrstvách. Jedna věc je ale jasná : v zájmu vlídného soužití ve společnosti je nutné, aby měly všechny děti možnost získat dobré vzdělání, aby své nadání pro sebe, pro své budoucí děti a pro společnost vcelku mohli nejen rozvinout, ale také ho aplikovat v každodenním životě. Nebo myslíte, že ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.5. 2009