I Obamova vláda nyní vyhrožuje Británii

14. 5. 2009

< Binyam Mohamed

Obamova vláda pohrozila, že omezí sdílení výzvědných informací s Británii, pokud soud v Británi zveřejní podrobnosti o tom jak Američané zacházeli v táboře v zálivu Guantánamo s Binyamem Mohamedem, tamějším bývalým vězněm, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Britský Nejvyšší soud minulý týden souhlasil, že obnoví jednání v této věci poté, co Mohamedovi právníci argumentovali, že je nejasné, zda Obamova vláda zastává stejný postoj jako vláda Bushova.

Kam Mladá fronta Dnes své reportéry nevyslala:

Reportér Guardianu před zahájením bilderberského setkání šikanován řeckou policií

14. 5. 2009

Fotograf a reportér deníku Guardian Charlie Skelton, který se zřejmě jako jediný novinář na světě dostal na řecký ostrov, na němž právě začíná pravidelné každoroční tajnůstkářské setkání příslušníků tzv. světových mocenských "elit", bilderberské skupiny, se stal terčem nevybíravého chování řecké policie, když si dovolil vyfotografovat moře. Podrobnosti v angličtině a fotografie řeckých policistů ZDE

K tomu: "Bilderbergská skupina: kdo ve skutečnosti vládne světu" ZDE

COLLATERAL DAMAGE

Genocidy v Africe jsou řízeny elitami kapitalismu

14. 5. 2009 / Jana Ridvanová

„Afrika nehladoví, protože to je Afrika. Afrika hladoví, protože je obětí maximálně devastujícího příkladu predátorského kapitalismu, bezcitné a absolutní chamtivosti, kombinované s duchovní krizí západní společnosti, která nemá obdoby. Dlouhodobá kontrola nerostných zdrojů Konga je uskutečňována šířením teroru, vyhlazováním lidí, destrukcí rodin, zaséváním nedůvěry a nenávisti. Říká se tomu rozděl a panuj a je to nejstarší trik v učebnici evropského dobyvatelství.“

Keith Harmon Snow.

1. díl: 30. 4. 2009 Genocida ve Rwandě, nebo neokoloniální válka Spojených států s Francií o nerostné bohatství ve východním Kongu? ZDE

Socha Svobody.

Budoucnost amerického snu

14. 5. 2009

KD│Franklin Roosevelt chápal, že Američané se vzdají okamžitého uspokojení a snesou těžké oběti - pokud musejí - jestliže jsou přesvědčeni, že budoucnost může být lepší než minulost. Ale v našem dějinném okamžiku čelíme mnohem složitějšímu problému. Co chcete slíbit lidem, kterým říkávali, že mohou dosáhnout všeho co chtějí, kterým opakovaně blahopřáli, že žijí v nejlepším z možných světů? Jak jim říci, že "dobré časy", tak jak jsme je znali, se už nevrátí? Američané potřebují novou vizi, která jim pomůže čelit realitě; potřebují slibné vyprávění o budoucnosti, které jim pomůže rozejít se s minulostí, píše v The Nation William Greider.

Zde je velká vize, o níž si myslím,že by se jí Američané mohli držet: Právo všech občanů na kvalitnější život. To neznamená zbohatnout více než soused nebo nutnost shromažďovat stále více krámů, ale právo žít plněji a uskutečnit základní možnosti lidské existence. To je podstatou toho, cojiž dnes mnozí chtějí v životě dosáhnout. Lidé - dokonce i ti úspěšní a zajištění - jsou frustrováni, protože nepostižitelné v jejich životech bylo zablokováno či v menší či větší míře odsunuto stranou neúprosným požadavkem ekonomického systému maximalizovat zisk a bohatství. Naše společné morální pravdy ve jménu zvyšování zisku skončily ve smetí. Měkčích aspektů naší konečné zkušenosti ubývá, protože život sám v účetnictví nefiguruje.

Banány.

Britská banánová republika

14. 5. 2009

Tí, kteří pořád argumentují, že tradiční tisk je mrtev, by měli laskavě jmenovat jedinou elektronickou organizaci, která by byla schopna zorganizovat takovéto vyšetřování. Když se BBC pokusila odhalit pravdu o zfalšovaných dokumentech o irácké válce, zbabělý předseda její správní rady a její generální ředitel byli vyhnáni z funkce pouhým tiskovým tajemníkem z Downing Street.

Národ v Británii se už týden z plna hrdla směje, píše komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian. Britský parlament se totiž naprosto zesměšnil. Pozornost britského lidu byla odvedena od hospodářské recese a všichni se neobyčejně baví.

Kontroverze ohledně nelegitimních výdajů poslanců je skutečným povstáním davů, je to pomsta lidí, utlačovaných mocí, obětí parazitických poslanců, kteří už deset let v Británii schvalují jeden utlačitelský zákon za druhým a omezují práva a soukromí občanů.

Spasská věž Kremlu.

Rusko má novou strategii národní bezpečnosti do roku 2020

14. 5. 2009

KD│Bezpečnostní rada Ruské federace informovala, že prezident Dmitrij Medveděv schválil "Strategii národní bezpečnosti Ruska do roku 2020". Avšak tento dokument už při zběžném pohledu nesnese kontakt s drsnou realitou, tvrdí v Nězavisimoj Gazetě Michail Sergejev. Zrychlující se technologické zaostávání - docházelo k němu i před krizí - a závislost na exportu surovin jsou ignorovány, zatímco strategie plánuje ve střednědobé perspektivě začlenění země mezi pět technologicky nejrozvinutějších zemí světa. A prezident dokument podepsal bez ohledu na to, že sám přiznává neúspěch snahy přejít od surovinové ekonomiky k inovativnímu modelu hospodářského rozvoje.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů

14. 5. 2009

Prosíme čtenáře, které práce Britských listů uspokojuje a přináší jim podstatné informace, aby uvážili, zda mohou náš list finančně podpořit buď jednorázovou, anebo pravidelnou částkou. Jak si možná čtenáři uvědomili, zejména v posledních měsících se snažíme práci Britských listů zkvalitňovat a přinášet podstatnější, analytické informace. Postupně měníme server BL i technicky.

Na Britské listy v současnosti finančně přispívá ani ne 200 čtenářů měsíčně, přitom mají denně čtenářů stokrát víc. Kromě toho, měsíčně si Britské listy otevře neuvěřitelných 200 000 samostatných IP adres. Týdně dosahuje počet přístupů k jednotlivým článkům skoro půl milionu. Provoz takovéhoto kolosu, na němž systematicky pracují jen dva až tři lidé, vyžaduje různé správní a provozní poplatky a určitou finanční rezervu. Byli bychom rádi, kdyby si čtenáři uvědomili, že i když chceme udržet veřejnoprávní, tedy naprosto otevřený a přístupný charakter našeho deníku, projekt tohoto typu nelze vést bez určitých minimálních finančních prostředků. Jinými slovy, čtete zadarmo informace a analýzy, které vám chceme i nadále zadarmo zpřístupňovat, avšak prosíme, uvědomte si, že jejich tvorba úplně zadarmo není. V současnosti například musíme mj. hradit různé výdaje za programování a za účetnictví.

Pokud to uznáte za vhodné, prosím, přispějte převodem na naše konto v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou také přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zkoumali jsme možnost mikroplateb prostřednictvím esemesek; v českém prostředí je to forma platby, která je z byrokratických důvodů nerealizovatelná.

Kdyby přispívalo jen 10 procent denních čtenářů BL částkou 100 Kč měsíčně, měly by BL měsíčně k dispozici 200 000 Kč, což je v českém mediální prostředí částka relativně nevelká, avšak vedlo by to k dalšímu podstatnému zkvalitnění práce listu.

Děkujeme.

Jan Čulík

šéfredaktor

Fatální recese v Pobaltí

14. 5. 2009

Výkon estonské ekonomiky za I. čtvrtletí v porovnání s předchozím rokem klesl o 15,6%, v případě Lotyšska to bylo až 18%. V obdobné relaci HDP Estonska klesl o 6,5%, zatímco lotyšský o více než 28%, informovala v úterý večer Gazeta Wyborcza.

Baltské země se již v první polovině roku 2008 nacházely ve vážných potížích. Po vypuknutí finanční krize zahraniční banky, které půjčkami financovaly spotřebu, zavřely kasu. Lotyšsko navíc muselo požádat o mezinárodní pomoc, celkem obdrželo 7,5 miliardy euro. Estonská vláda požádala o švédskou Swedbank a evropskou EIB o půjčky v celkové výši 415 milionů euro, mimo jiné kvůli financování rozpočtových výdajů na infrastrukturu.

Zdroj: ZDE

Česká televize musí do příštího týdne zaplatit 300 miliónů korun

14. 5. 2009

Česká televize musí do konce příštího týdne najít více než tři sta milionů korun. Finanční úřad došel k závěru, že nezaplatila všechny daně z koncesionářských poplatků a koncem dubna poslal na Kavčí hory platební výměr, informuje server iHned.

Tři sta milionů není pro veřejnoprávní médium malá suma: Jde o pět procent ročního rozpočtu. Za ty peníze vyrobí například 600 hodin vlastních pořadů. A je to také sedminásobek toho, co letos vloží jako kopruducent do výroby filmů.

Celý článek ZDE

Šest z deseti domácností má problém vyjít s příjmy

14. 5. 2009

Šest z deseti Čechů tvrdí, že jejich domácnost má problém vyjít se svými příjmy. Více než čtvrtina lidí se navíc během loňského roku ocitla ve velmi obtížné finanční situaci. Vyplývá to z průzkumu společnosti CVVM zveřejněného ve středu, upozornil server Novinky.cz.

Celý článek ZDE

Křesťanská Venuše.

Byl jsem mladý a balil jsem holky...

14. 5. 2009 / Tomáš Koloc

Poznámka nejen lingvistická ke článkům M. Štěrby "Co milují francouzští školáci a co čeští školáci?" a B. Cveka "Sebeobětování samo o sobě není hodnotou".

Jsem zastáncem lingvistické teorie, která říká, že řeč konkrétního člověka (parole ), ačkoli vychází z jazyka , jímž mluví (langue ), do něhož se zase vrací (neboť člověk tím, že mluví svou parole, svůj mateřský jazyk také sám zpětně spoluutváří), je fenomén ryze subjektivní.

Sebeobětování? Nepochopení?

14. 5. 2009

Reaguji na článek "Sebeobětování samo o sobě není hodnotou". Souhlasím s autorem v druhé části jeho příspěvku, píše čtenář F. Vomáčka. Ale původní článek "Co milují francouzští školáci a co čeští školáci?" jsem pochopil jinak.

Zdá se mi alarmující, že čeští školáci neuvádějí pojmy jako svoboda a rovnost, které představují vyšší stupeň zobecnění a abstrakce než např. přátelství.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jak pomáhat politováníhodným dětem, aneb Fakta, která se nerada slyší

14. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Ví se ovšem o problémech dětí z chudých a k tomu ještě nevzdělaných rodin, ale málokdy se k tomu řekne něco podstatného. Bývalý senátor pro finance Berlína se nedávno stal členem předsednictví německé Federální banky a nepřestal se míchat do sociálních věcí republiky. O jeho rozhovoru s časopisem Stern něco v téhle poznámce...

Česká pošta vytiskla známky ultrapravicové Dělnické straně

14. 5. 2009

Praha - Česká pošta nechala na žádost ultrapravicové Dělnické strany (DS) vytisknout stovku známek s vyobrazením předsedy partaje Tomáše Vandase i s logem strany, které odkazuje na nacistické dělnické symboly, s odvoláním na TV Prima informuje ČTK.

Známky nebudou ve volném prodeji, ale jsou to normální platné ceniny, kdokoli je může použít při posílání dopisu. Strana si jich zatím prý nechala vytisknout stovku, plánuje objednat dalších 500 kusů.

Celý článek ZDE

New York Times má finanční potíže

14. 5. 2009

"Neprodáváme New York Times, opakuje Arthur Ochs Sulzberger Junior, předseda správní rady listu NYT a člen rodiny, která vlastní tento list už 113 let. Přesto však komentátoři pořád píší, že je New York Times na prodej a fronta milionářů, kteří mají o deník zájem, se neustále prodlužuje, píše britský deník Independent.

Cooperative Longbow/Lancer 2009 -- Netaktní taktické cvičení?

14. 5. 2009 / Alan Cedrik

V srpnu loňského roku zaútočilo Mexiko na stát Kalifornie s cílem sjednotit historické území. "Stát Kalifornie de facto patří Mexiku, spojují nás historické, kulturní a národnostní vazby," prohlásil tehdy mexický president.

Útok Mexika byl však odražen a americká armáda se stáhla zpět na své území. V napadených oblastech nicméně zanechala posílené jednotky, které mají za úkol odstrašit protivníka od dalších podobných útoků.

Německo plánuje opožděnou rehabilitaci "válečných zrádců"

14. 5. 2009

KD│Mezi příslušníky Wehrmachtu odsouzenými během 2. světové války za "zradu" k trestu smrti nalezneme řadové vojáky pašující v roce 1944 tři židovské rodiny do Rumunska a údajně tak "zvyšující moc nepřítele", štábního lékaře zastřeleného za psaní pacifistických letáků nebo velitele, který neohlásil "ilegální spolčování" svých vojáků. Teprve nyní, 64 let po válce, se obě hlavní německé strany snad chystají provést rehabilitaci "zrádců" odsouzených podle §57 nacistického vojenského trestního zákoníku, informuje pro Die Zeit Katharina Schuler.

Obchodování s akciemi belgické banky KBC bylo suspendováno

14. 5. 2009

Banka, která má finanční potíže, požádala belgický vládní regulační úřad, aby ji ochránil před "divokými pověstmi", že se ji bude za posledních sedm měsíců už potřetí muset pokusit zachránit stát. List Financial Times uvedl, že banka KBC se chystá odepsat další miliardu euro nesplatitelných dluhů ze svého portfolia a vláda jednala o tom, jak banku zachránit. Belgická federální vláda přitom bance poskytla loni v říjnu 3,5 miliard euro a vlámská regionální správa v lednu 2009 další 2 miliardy euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tykačův poslanecký klub kontra starostové - 1:0

14. 5. 2009

Tisková zpráva města Horní Jiřetín, Frenštátu pod Radhoštěm a obce Trojanovice

V Poslanecké sněmovně ČR v současnosti zuří boj o novelu horního zákona, která má pomoci obcím ohroženým a omezovaným důlními korporacemi a zabránit obcházení zákona. Navzdory opakovaným prosbám šedesáti starostů a místostarostů z celé ČR, kteří upozorňují na neudržitelnost současné situace, sněmovna projednávání novely opakovaně účelově odložila (naposledy včera). Kromě dosavadních poslaneckých klubů jako by ve Sněmovně v posledních dnech vznikl nový neformální subjekt: poslanecký klub Pavla Tykače a jeho důlního impéria Czech Coal. Jeho členy jsou převážně poslanci sociální demokracie a pražské ODS.

Místostarosta Horního Jiřetína ing Vladimír Buřt dnes uvedl: "Jsme zoufalí z toho, jaký mají Tykačovi lidé ve Sněmovně vliv. Pokaždé, když má začít sněmovna novelu projednávat, vystoupí někdo z nich a navrhne její vyřazení. Když neuspěje (jako minulý týden), nastoupí v nečekané chvíli další a zkoušejí to tak dlouho, dokud návrh nevyřadí. Těm lidem zjevně nevadí, že Tykačovy firmy již po léta obcházejí platný horní zákon, a snaží se jim pomoci, aby v tom mohly pokračovat."

Obama se pokouší zablokovat zveřejnění fotografií týraných vězňů

13. 5. 2009

Prezident Barack Obama se pokusí tento měsíc zablokovat plánované zveřejnění fotografií, na nichž údajně americký vojenský personál týrá vojáky v Iráku a v Afghánistánu. Souhlasil s obavami vedoucích činitelů americké armády, že by zveřejnění fotografií mohlo ohrozit americké vojáky, vysvětlil ve středu mluvčí Pentagonu.

David Cameron nařídil britským konzervativním poslancům: Buď vrátíte peníze, nebo budete vyloučeni ze strany

13. 5. 2009

Cameron: "Je mi úplně jedno, že to údajně předpisy neporušilo. Je to nesprávné!"

Hlavní britské politické strany nařídily svým poslancům v Dolní sněmovně, aby vrátily státem uhrazené přehnané výdaje, a přislíbily, že okamžitě zamezí zneužívání systému.

Nejrychleji jednal šéf Konzervativní strany David Cameron, který nařídil osmi členům svého stíhového kabinetu, včetně svých nejbližších politických spojenců, aby vrátili státu peníze, které dostali na čistě osobní záležitosti. Sdělil jim, že pokud to neučiní, budou ze strany vyloučeni.

Barack Obama a Sergej Lavrov.

Rusko předložilo USA nové návrhy ohledně protiraketové obrany

13. 5. 2009

KD│Tento týden začnou mezi Ruskem a USA rozhovory o nahrazení smlouvy o strategických zbraních START I, jejíž platnost vyprší 5. prosince. Toto téma i další klíčové otázky dvoustranných i mezinárodních vztahů projednal koncem minulého týdne ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s prezidentem Barackem Obamou a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Po ukončení návštěvy Lavrov prohlásil, že Moskva předala USA nové návrhy ohledně protiraketové obrany a odmítla myšlenku Baracka Obamy spojit rozhovory o tomto problému s íránským problémem, napsal zvláštní zpravodaj listu Kommersant ve Washingtonu Michail Zygar.

Na počátku "resetování" rusko-amerických vztahů se objevilo téma, kde je nutno ukázat, že Moskva a Washington mohou konstruktivně spolupracovat a nacházet společnou řeč. Jde o přípravu nové smlouvy, která má nahradit smlouvu o strategických útočných zbraních START. Rusko si nepřeje, aby v prosinci došlo k vypršení platnosti stávajícího dokumentu bez patřičné náhrady, informoval Washington Lavrov. To však znamená, že obě země musejí do té doby vypracovat nový. Závazek dosáhnout tohoto cíle přijali Dmitrij Medveděv a Barak Obama během své první schůzky v Londýně.

Václav Havel v New York Times:

Stůl pro tyrany: Volby do Rady OSN pro lidská práva jsou ostudná fraška

13. 5. 2009

Jen 20 zemí kandiduje na 18 otevřených křesel. Křesla jsou rozdělena mezi pěti světovými regiony a tři z pěti regionů navrhly tentýž počet kandidátů, jako je křesel, čímž zajistily, že není možnost výběru nejlepších kandidátů na obranu lidských práv z každého regionu, píše Václav Havel v deníku New York Times.

Latinská Amerika, region kvetoucích demokracií, dovolila Kubě, aby obnovila své členství. Asijské země nekriticky podpořily pět kandidátů na pět křesel toho regionu - mezi nimi Čínu a Saúdskou Arábii.

AFGHÁNISTÁN:

Proč vyhodili Američané generála McKiernana?

13. 5. 2009

Veřejná defenestrace generála Davida McKiernana, význačného kariérního důstojníka, který převzal velení v Kábulu méně než před rokem, byla provedena oním brutálním, necitlivým způsobem, který je charakteristický pro americkou státní byrokracii, píše v deníku Guardian Simon Tisdall. A co je důležitější, McKiernanovo propuštění zůstává v podstatě nevysvětlené.

Provincie Farah.

Obamova válka v Afghánistánu a Pákistánu a pštrosí politika českých médií

13. 5. 2009 / Daniel Veselý

Začátkem minulého týdne bylo americkým náletem na několik afghánských vesnic v provincii Farah zabito až 147 civilistů. Jedná se o jeden z největších masakrů, způsobený okupačními vojsky od začátku bombardování Afghánistánu před sedmi lety. Americké úřady zprvu odmítly potvrdit, že došlo k úmrtí tak velkého počtu civilistů, poté se snažily svalit vinu na Taliban, který údajně zaútočil na vesnice s granáty, a nakonec prohlásily, že jejich verze s Talibanem byla "slabě zdrojovaná". Patrick Cockburn, korespondent listu Independent, vyzpovídal místního reportéra, který viděl scénu krveprolití nedlouho po útoku a podařilo se mu získat asi 80 fotografií z místa neštěstí: Všude byly krátery, vesnice byly omítnuté bombami; těla byla roztrhána na kusy; byly tam masové hroby a žádné stopy po kulkách, raketách nebo granátech.

Zdroj: ZDE

◄ Provincie Farah na jihozápadě Afghánistánu.

Social Watch: Pohled na lidská práva zdola

13. 5. 2009 / Karel Dolejší

Zpráva Social Watch 2008. Ekumenická akademie, Praha 2009. 127 stran + dvě skládané grafické přílohy.

Když Virgiňan George Fitzhugh v polovině 19. století psal svou Sociologii Jihu, vložil do ní dnes již neuvěřitelně znějící tezi. Zotročení Afričané jsou prý na tom lépe, než kdyby museli pracovat v námezdním poměru, poněvadž pán se o ně "postará" i v době, kdy se ekonomice nedaří a v námezdním systému by přišli o práci. Patriarchální otroctví na bavlníkové farmě údajně představuje nejlepší formu socialismu pro "velké děti" neschopné obstát v nelidské kapitalistické soutěži. Po americké občanské válce se nicméně podíl nákladů, které farmy vydávaly za nyní již nájemnou černou pracovní sílu, více než zdvojnásobil. Fitzhughova teoretická konstrukce, jeden z vůbec prvních pokusů prezentovat sociální práva jako více než dostatečnou náhradu práv občanských, tak byla odkázána mezi staré pověsti otrokářské.

V předmluvě k vůbec prvnímu českému vydání zprávy mezinárodní watchdogové koalice Social Watch Jiří Silný a Tomáš Tožička uvádějí, že spor o lidská práva se "stal jedním z konfliktů studené války, kdy byla proti sobě stavěna uměle oddělená práva sociální a politická". Předmluva jistě nemůže být odborným pojednáním, nicméně zjednodušení obsažené v uvedené formulaci je skutečně poněkud zavádějící. Občanská, politická, sociální, ekonomická a kulturní práva jsou samozřejmě v normativním smyslu nedělitelná, v praxi však k jejich oddělování a stavění jednoho proti druhému docházelo a dochází poměrně často (připomínkou této skutečnosti je cum grano salis dokonce i recenzovaná publikace). Nejde jen o již neexistující spor Východ-Západ, který narýsoval dilema sociální versus občanská a politická práva; zrovna tak se již v 50. letech 20. století na světovém Jihu objevil enormní a dosti jednostranný důraz na práva ekonomická a ještě více kulturní, který nadále trvá. Nedávné události v Chomutově, jehož primátorka vlastně Romům naznačila, že sociální práva dostali od státu výměnou za občanské mlčení, ukazuje, že pokusům o účelový politický kšeft s lidskými právy ve vnitrostátní politice zdaleka není konec - o politice mezinárodní už ani nemluvě.

Jsme nudné, říkají malé americké banky, ale máme zisky

13. 5. 2009

Na nedávné konferenci organizace Indiana Banking Association to delegáti opakovali znovu a znovu: naše práce je mechanická a nudná a v žádném případě bychom nechtěli, aby to bylo jinak.

"Práce v bance by neměla být vzrušující," tvrdí Clay Ewing z malé komunitní banky German American Bancorp v městě Jasper. "Pokud se práce v bance stane vzrušující, je něco špatně."

Sebeobětování samo o sobě není hodnotou

13. 5. 2009 / Boris Cvek

Reaguji na článek M. Štěrby "Co milují francouzští školáci a co čeští školáci?" Mně osobně se "láska, přátelství, svoboda, rodina, rovnost" atd. nespojují s egoismem. Pan Štěrba by možná čekal, že děti si vyberou jako nejhezčí slova "sebeobětování" nebo "sebezapření", nicméně kdyby sebeobětování nebo sebezapření měly být hodnotou samy "o sobě a pro sebe" (když použiji Hegelova duckspeaku), potom smrdí fanatismem, zotročováním a zneužíváním. Západní civilizace stojí na tom, že oběť a popření egoismu roste z něčeho pozitivního, právě z lásky, přátelství, touhy po svobodě atd. Čili v tom ohledu mají děti naprosto zdravé hodnoty. Jinou otázku je, zda my dospělí jsme schopni jim vysvětlit, co všechno k lásce, přátelství, svobodě atd. patří. Možná jsme to všechno zradili a chceme si vlastní selhání kompenzovat na tom, že budeme děti hnát do opačného extrému. Jak bychom jim třeba dokázali vysvětlit jednu z nejkrásnějších pasáží Nového zákona, v níž Apoštol mluví o lásce těmito slovy (1Kor 13 kap. cituji dle on-line dostupného překladu "Nová bible kralická")? Věříme ještě v něco jiného než v pouhý egoismus, převlečený v mnoha životních situacích do různých maškar "lásky", "přátelství", "svobody" atd. Říká se "podle sebe, soudím tebe":

Třiadvacet

12. 5. 2009 / Tomáš Koloc

Reakce na článek Josefa Víta "Slavné májové dny"

Před časem se na vývěsní tabuli v naší vesnici objevil článek nazvaný "Nezapomeňme!" Byl podepsán Václav Havel 1989, a byl souhrnem nejznámějších nesplněných slibů Václava Havla z revoluce v roce 1989 (že nebude nezaměstnanost, propouštění a zdražování, že už nikdy nepůjdeme do žádného vojenského paktu atd.) mnohdy sestříhaných a upravených tak, aby se jejich autor jevil horší, než je - a tvářil se jako konzistentní Havlův projev. Ačkoliv byl výstřižek ustřižen tak, že nebylo jasné, odkud pochází, vzhledem k tomu, že jsem na přelomu let 2003 a 2004 pracoval v deníku Haló noviny jako redaktor příloh Tip na víkend a Zájmy a záliby, poznal jsem font písma i rubriku, a podle míry utrhačnosti možná i autora "koláže".

Jak britská vláda ničí univerzitní výzkum

12. 5. 2009

Proč je předsedou britské grantové agentury Medical Research Council výrobce zbraní? Proč je v čele grantové agentury Natural Environment Research Council šéfem stavební firmy? Proč rozhoduje předseda správní rady realitní kanceláře o financování britských univerzit? ptá se v deníku Guardian George Monbiot. Dojdou britské "univerzitní" reformy i do ČR?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a