New York Times má finanční potíže

14. 5. 2009

"Neprodáváme New York Times, opakuje Arthur Ochs Sulzberger Junior, předseda správní rady listu NYT a člen rodiny, která vlastní tento list už 113 let. Přesto však komentátoři pořád píší, že je New York Times na prodej a fronta milionářů, kteří mají o deník zájem, se neustále prodlužuje, píše britský deník Independent.

New York Times je sice třetí nejprodávanější americký deník, je to maják seríózní, liberální novinářské práce a na internetu má 20 milionů čtenářů měsíčně. Přesto však začátkem letošního roku listu hrozil bankrot.

List zachránil Carlos Slim, mexický magnát ze sektoru telekomunikací. Poskytl deníku New York Times v lednu půjčku ve výši 250 milionů dolarů. List pak prodal budovu svého ústředí a od nových majitelů si ji pronajal. Tím a dalšími opatřeními získal určitý čas na přežití.

Avšak New York Times Company je zadlužena částkou 1 miliardy dolarů a budoucnost deníku je nejistá, zejména pokud dojde k delší hospodářské krizi a pokud jeho čtenáři odejdou na internetu jinam.

Deník nechce snižovat kvalitu své novinářské práce, avšak počet reportérů v newsroomu snížil. Vytvořil také dva interní pracovní týmy, které mají zkoumat, jak změnit zpravodajství deníku tak, aby to více odráželo nový internetový svět a aby server listu dokázal více vydělávat než dosud.

Deník také uvažuje, že by některé části listu zpoplatnil. Změny jsou urgentní. Za první čtvrtletí letošního roku poklesl příjem z reklamy v tištěném listu o 27 procent. Příjem z reklamy na internetu je minimální.

Proto stojí na koupi deníku milionáři frontu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.5. 2009