25. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 6. 2007

Pan Golgo může tancovat sambu...

Pan Golgo byl propuštěn z místa šéfredaktora deníkuMetro. Nevím, proč se proti tomu protestuje. Pokud už neměl žaludek na umisťování článků PR agentur, je to jen jeho problém. Zaměstnanci musí pracovat podle pokynů šéfa. Je přece právo každého majitele si vybrat své zaměstnance.

Nesouhlasím s článkem pana Tomana o situaci v našich médiích. Pan Toman má samozřejmě pravdu při popisu stavu novinářské práce. Má pravdu, i když píše: "České společenské elity ... umělci, novináři a česká společenskovědní inteligence, totiž při svém běhu historií byly "obohaceny" mnoha charakteristickými rysy, které jinde neznají a kterým by snad ani nevěřili". A jsou to tyto elity, které vytváří "veřejné mínění" . Jejich aktuálním představitelem je pan Vyčítal. Kdo je pan Vyčítal? Je to člověk, který běžně publikoval za předchozího režimu, který dnes nenávidí. Pan Vyčítal měl svoji kapelu a byli velmi oblíbení. Pořádal koncerty, "Dikobraz" byl plný jeho kreslených vtipů. Dnes je plný nenávisti k svým bývalým chlebodárcům. Možná je to i proto, že dnešní doba už není tak přívětivá, a tak se snaží opět vetřít do přízně mocných, tak jak to dělal v minulosti. Ale on není sám -- všichni jsou takoví. Všichni budují novou kariéru pliváním na svoji minulost. Je to dost ubohé. Na svoji minulost by měl být každý hrdý. Jenže hrdost dnes asi něco stojí, zatímco bezpáteřnost vynáší.

Ale zpět k médiím. Četl jsem někde, že na jednoho novináře je u nás 5 pracovníků PR agentur. Vlivové agentury si kupují jednotlivé novináře, kteří pak uveřejňují jejich články pod svým jménem. Kdo čte pozorně noviny, rychle zjistí, jakým tématům se někteří novináři věnují a jak o nich píší.

Při zkoumání příčin se pan Toman pustil do daleké historie. A samozřejmě, že za všechno mohou komunisti. Ti můžou u nás za všechno a dobře se o tom píše. Kdyby nebylo komunistů, tak by u nás nebylo o čem psát.

Jenže bezpáteřních pisálků je a bylo u nás vždycky dost. Už 16. března 1939 psali čeští novináři, jakoby měli za sebou školení na NSDAP. Po roce 1948 se všechno opakovalo.

Dnes je však situace úplně jiná. Máme demokracii. Nikdo nemusí psát podle rozkazů shora. Ale vlastně nikdy nikdo nemusel psát proti svému přesvědčení. Ani za Hitlera, ani za komunistů. Pro takovou práci se každý svobodně rozhodl. A v tom bude celý problém.

Když máme v této věci jasno, můžeme se ptát, proč jsou naše média taková, jaká jsou. A odpověď je jednoduchá. Ti novináři píší pouze to, co si přejí vydavatelé. Není rozdíl mezi vydavateli za Hitlera, za komunistů nebo dneska. Všichni jsou poplatní režimu a vydávají jen to, co se mocným líbí.

A to je důvod, proč dnes levicové názory do tisku nesmí. Tisk smí psát jen to, co si přejí majitelé. A majitelé si přejí to, co si přejí inzerenti.Majitelé jsou ti, kteří rozhodují, co se bude psát v našich novinách. Majitelé zaměstnávají jen tyto prodejné novináře. A ti píší to, co si majitelé přejí.

Tady je zakopaný pes. Není to v lidech, našli by se u nás i slušní novináři, ale není o ně zájem. Jejich názory jsou nežádoucí.

Jeden autor na BL žádal nestrannou TV diskuzi k radarové základně. Jak je naivní. Nestranné názory nesmí ani na naši veřejnoprávní televizi. Tu obsadili ti bezpáteřní redaktoři při své stávce, kterou vydávali za boj o pravdivou televizi. Nyní můžeme tu jejich "pravdivou" televizi denně sledovat a slyšet, jak blahodárný pro nás radar bude.

Veřejnoprávní televize by měla vyjadřovat názory celé společnosti. Její složení by mělo respektovat názory všech politických stran. Jenže naši televizi ovládá jen jedna státostrana. A dokud se s tím něco neudělá, situace se nezmění. Dnes stačí dosadit na vedoucí místa v ČT ty správné lidi a máme tady tu správnou veřejnoprávní televizi pracující ve službách ODS. Zeman udělal chybu, že nezasáhl tenkrát do složení televize.

Média už 18 let vymývají lidem mozky. Otravují je modrým jedem a nepřipustí jiný názor. Výsledek je zřejmý -- lidé se o politiku přestávají zajímat, nechodí k volbám. Jako za komunistů se opět stáhli na své zahrádky a chaty, kde se stýkají se svými přáteli a zapomínají na starosti všedního dne. Nakonec to je účel. Chybějící voliči jsou ve své většině potencionální voliči levice. Pokud budou k volbám chodit jen ti kovaní a přesvědčení, má ODS svá procenta zajištěná.

U nás je dost levicových autorů. Možná je jich i většina. Důkazem toho jsou právě Britské listy a další levicově zaměřené weby. Ano, jen internet je jejich jedinou doménou. To je zatím oblast, na kterou je ODS krátká. Na internetu nemůže vyhodit šéfredaktora -- už jenom proto, že ho neplatí. Jediná možnost je zastrašovat. A také to dělají, jak o tom svědčí četné maily přicházející do redakce. Samozřejmě, že na internetu nevyhrožují ani politici ani majitelé novin. Na to mají své poskoky. Vždycky se najde dost hlupáků, kteří za ně udělají špinavou práci. Někteří si dokonce myslí, že jednají správně.

                 
Obsah vydání       25. 6. 2007
25. 6. 2007 Když silní pomáhají slabým, činí nás to všechny silnějšími
25. 6. 2007 Kterak komunisté zase ovládli "státní" televizi Bohumil  Kartous
24. 6. 2007 Kde strávil Josef Mengele své poslední dny Fabiano  Golgo
25. 6. 2007 Bruselská shoda EU - úspěch, nebo špatný kompromis, aneb Argumenty, na které se nezapomíná Uwe  Ladwig
24. 6. 2007 - - - Egon  Bondy
25. 6. 2007 My prostě máme strach... Dalibor "Exx" Záhora
25. 6. 2007 Pan Golgo může tancovat sambu... Josef  Vít
25. 6. 2007 Iluze úplně apolitičnosti justice a bezpečnostního aparátu Zdeněk  Jemelík
25. 6. 2007 Nedělní chvilka nejen poezie Josef  Vít
25. 6. 2007 Okénko do onkologického výzkumu: disulfiram Boris  Cvek
25. 6. 2007 USA: Prezidentský úřad na prodej? Štěpán  Steiger
25. 6. 2007 Švýcaři budou muset odevzdat střelivo Richard  Seemann
25. 6. 2007 Chládek pod stromem
25. 6. 2007 Normální čeští závistivci?
24. 6. 2007 Pákistán: Britská pocta Salmanu Rushdiemu porušuje předpisy OSN
24. 6. 2007 "Nedejte se strhnout všelijakými cizími naukami". Zdeněk  Bárta
23. 6. 2007 Iracionální zlo Bohumila Doležala Tomáš  Svoboda
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním
22. 6. 2007 RSS Britských listů - co to je a jak funguje
22. 6. 2007 CIA odtajní historii svých protizákonných akcí během studené války
22. 6. 2007 Požadujeme otevřenou diskusi Tomáš  Bodžár
22. 6. 2007 Soud: "zdravotní poškození není důsledkem nezákonného policejního zákroku" Michal "Wolf" Vlk
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
22. 6. 2007 Tancujte sambu, pane Golgo!, aneb Luděk  Toman
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce