27. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 5. 2005

Jaký signál vyšle Francie v neděli Evropě?

Den za dnem. Hodinu po hodině, a minutu po minutě. Čas rozhodnutí, které má podobu francouzského referenda o Evropské ústavě, se blíží. Budou to opravdu Francouzi, kteří potopí projekt, u jehož základů sami stáli? Referendum rozdělilo pravici i levici, občany i politiky. Dokáží Francouzi sami sobě, že s nimi lze do budoucnosti počítat?

PRAHA/PAŘÍŽ -- Pouze den zbývá do chvíle, kdy jeden ze zakladatelských národů Evropského společenství, nyní Evropské unie, rozhodne o politické a ekonomické budoucnosti kontinentu, který se stal za 50 let modelem, o němž snily předchozí generace. Málokteré spojenectví má ale v sobě zároveň tak silně zakódovány základy rozpadu, jako právě evropské společenství, pro nějž se po celou dobu jeho existence stala integrace synonymem budoucnosti. Jaký typ společenství si vůbec může dovolit ten luxus pochybovat o vlastních základech?

Zodpovědně a svědomitě

Závěr kampaně, která nyní ve Francii vrcholí, svým způsobem rozhodne o povaze kontinentu, v němž hlasy euroskeptiků připomínají, že vůbec nic není samozřejmé. V neděli 29. května 2005 se Evropa díky Francouzům rozhodne, kudy půjde dál... "29. května každá a každý z nás bude muset volit zodpovědně a svědomitě," řekl ve čtvrtek večer francouzský prezident Jacques Chirac. "Je to historická zodpovědnost, která se týká každého z nás. Zvolme důvěru v nás samotné. Zvolme silnou Francii. V neděli bude mít každý ve svých rukou osud Francie," dodal ten večer ve svém třetím a posledním, tentokrát osmiminutovém, vystoupení.

Bylo to vystoupení nejdidaktičtější ze všech. Zatímco jedni ho ostře odmítli ("patetické", "pohroma"), jiní se snažili mírnit jeho dopady ("slavnostní", nikoliv ovšem "přehnaně dramatické"). Novinář Jean Michel Thenard v levicovém listu Libération ohlásil již v případě francouzského "no", Chirakův odchod ze scény, "odchod, který již nesnese odvolání". "Povolat Francouze k referendu o Evropské ústavě byla jeho volba. Bylo tedy logické, že se prezident i přes nactiutrhačnou nevůli svých odpůrců, obrátí k občanů ještě před volbou, aby podtrhl naposledy její význam a řekl jim, že přijme její výsledek," napsal Yves Thréard v pátečním konzervativním listu Le Figaro. A vzápětí odmítl symetricky to, co vyžaduje opozice: "Ještě připomínka institučního řádu v zemi, kde praxe referenda byla dlouho zaměňována s plebiscitem. Zkrátka, v případě vítězství 'ne', Jacques Chirac neopustí Elysejský palác."

Nejistá budoucnost

Prezident Chirac, zdá se, spojil s referendem svou politickou budoucnost. Jeho pozice je ale o poznání silnější, než ta, do níž se dostal jeho věrný premiér Jean-Pierre Raffarin. Věřejně se již mluví o jeho nástupcích: Nicolasi Sarkozym, Dominique de Villepinovi, Jean-Louis Borloovi, Michèle Alliot-Marieové či Philippu Douste-Blazym. I když to Chirac odmítá, porážka Evropské ústavy v referendu bude i jeho porážkou. "Rozhodnutí, které stojí před námi je vzdáleno tradičním politickým štěpením," připomněl prezident. "Není ani pravice, ani levice. Nejedná se o to říci 'ano'nebo 'ne' vládě. Jde o naši budoucnost a budoucnost vašich dětí, o budoucnost Francie a Evropy," doplnil. Poslední z řady výzkumů veřejného mínění dává již tradičně negativní volbě náskok. Poslední výzkum agentury dává hlasům pro 'ne' celkem 53 či 54%, stoupencům 'ano' povětšinou 47%.

O tom, zda Francie řekne 'ano' Evropské ústavě, rozhodnout tedy nejspíše hlasy těch, kteří dosud nejsou rozhodnuti. Analytici připomínají, že ve srovnání s předchozím referendem o Maastrichtské smlouvě v roce 1992, rozhodlo z celkového počtu k volbě zapsaných Francouzů: 69%. Nyní jich je 41,7 miliónů, kteří mohou volit. Vysoká mobilzace vbeřejnosti by mohla nahrávat právě 'ne'. V případě 'ne', by to bylo ovšem teprve druhé referendum, v němž se Francouzi vyslovili proti. Poprvé byl tím odmítnutým člověk, který v soutěži o Největšího Francouze bezkonkurenčně obsadil 1. místo: generál Charles de Gaulle. V referendu roku 1969 ho Francouzi poslali do důchodu.

Jasným Chirakovým záměrem ovšem bylo instrumentalizovat referendum ve svůj prospěch. Francouzská ústava, v němž hraje prezident hlavní roli, mu umožňuje vyhlásit referendum i předčasné volby. Prezident Chirac, který si byl vědom rozdělení levice v otázce na význam dopadu tohoto referenda, se rozhodl svůj mocenský nástroj použít. Skutečně, levice, a zejména Socialistická strana (PS), nezažila snad nikdy od pádu IV. republiky, takové různice. Generální tajemník PS François Hollande je totiž prost charismatu. Po řízeném pádu Lionela Jospina, který přišel po debaklu 21. dubna 2002 (s postupem Jean-Marie Le Pena do 2. kola prezidentských voleb), musel dokázat nahradit muže, s nímž se po zničujícím závěru Mitterrandovy éry, vrátila levice do světel ramp. Hollande to nemá opravdu snadné. V zájmu 'oui', to ale musel to být znovu Lionel Jospin, který šel v televizi přesvědčovat tu část Francie, který volí a jde doleva.

Bývalý Mitterrandův nejmladší premiér Laurent Fabius se totiž rozhodl vytáhnout s praporem 'ne', s jasným kalkulem použít odporu (zejména extrémní levice) ke svým prezidentským ambicím. Bratrovražedný zápas, který se rozpoutal uvnitř PS, může zničit ovšem základy strany, která má stále nakročeno k vládnutí. "Nebudeme jediní, ale budeme první," nechal se Fabius nedávno slyšet.

Na pravici patří k odpůrcům Evropské ústavy převážně různí populisté. Zatímco levice zvoní na poplach před anglo-saskou liberální Evropou, mluví pravicoví lídři o ztrátě suverenity (Philippe de Villiers) či rozpuštění v Evropě (Jean-Marie Le Pen).

Co dál?

Hra s referendem na ostří nože, a při patřičné dramatizace, může ale také ve Francouzích probudit to, co mají silně zakódováni Němci: historickou odpovědnost. O německém referendu nemohlo být nikdy sporu. Spolková republika, která Evropskou ústavu v pátek ratifikovala také Bundesratem, vyslala Francouzům poslední signál. Ve chvíli, kdy se Francouzi rozhodnout Evropskou ústavu nepřijmout, začne skutečně vážně platit, do jaké míry jsou reálné úvahy o různých plánech "B" k řešení krize, která začíná až příliš nepříznivě dotírat nejen na Francii. Úvahy o tom, že francouzské 'no', by mělo efekt euroskeptické kontaminace, jistě není sporu.

Jaký signál vyšle Francie v neděli Evropě?

                 
Obsah vydání       27. 5. 2005
29. 5. 2005 Francie odmítla Evropskou ústavu: 55 proti 45 procentům Josef  Brož
27. 5. 2005 Jaký signál vyšle Francie v neděli Evropě? Josef  Brož
28. 5. 2005 Dramatická koláž: Pozor na NGOismus Jiří  Staněk
27. 5. 2005 Proč jsem nevolil Richarda Medka Štěpán  Kotrba
27. 5. 2005 Liberté? Egalité? Fraternité? Přemysl  Janýr
27. 5. 2005 Proč je Václav Havel pokrytecký? Martin  Šaffek
27. 5. 2005 První pražské bienále zahájeno Jan  Paul
27. 5. 2005 Třináct otázek k situaci na pražské výtvarné scéně Jan  Paul
27. 5. 2005 O vážnosti Bohumil  Kartous
27. 5. 2005 Evropa je ekonomickou katastrofou
27. 5. 2005 Říkají Vám něco čísla? Miloš  Dokulil
26. 5. 2005 To je i na mě moc
26. 5. 2005 Moc je to i na mne Oldřich  Průša
27. 5. 2005 O černobílém vidění
27. 5. 2005 TELEGRAM
25. 5. 2005 Amnesty International odmítla americký postoj k lidským právům
26. 5. 2005 Policejní násilí, diskriminace Romů a nedostatečná péče o mentálně postižené osoby
25. 5. 2005 Vlády nedodržují své sliby chránit lidská práva
26. 5. 2005 Autem je to levnější než MHD, vzkazují radní
26. 5. 2005 Cha-li Po-tche, a to ostatní Petr  Fiala
25. 5. 2005 V současné společnosti nejsou nové myšlenky
26. 5. 2005 Na Havanu! Zdeněk  Jemelík
26. 5. 2005 Demokracie a svoboda Milan  Valach
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Francie RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2005 Jaký signál vyšle Francie v neděli Evropě? Josef  Brož
2. 5. 2005 Francie: "Ano" euroústavě vede Simone  Radačičová
28. 4. 2005 Osud evropské ústavy na vážkách Kateřina  Hodická
22. 4. 2005 Francie: Odpor vůči ústavě stále roste Simone  Radačičová
11. 4. 2005 Největší Francouz je Charles de Gaulle Simone  Radačičová
4. 4. 2005 Schválí Francie evropskou ústavu? Simone  Radačičová
21. 3. 2005 Řekne Francie evropské ústavě "oui"? Simone  Radačičová
9. 2. 2005 Francie: Le Penův konec? Simone  Radačičová
4. 2. 2005 Francie:Třetí největší vývozce zbraní Simone  Radačičová
21. 1. 2005 Francie: Jak otevřít hranice? Simone  Radačičová
12. 1. 2005 Poradí si Paříž s muslimským radikalismem? Simone  Radačičová
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
27. 12. 2004 Propuštění novináři vypovídají Simone  Radačičová
20. 12. 2004 Pobřeží slonoviny: Uspějí sankce OSN? Simone  Radačičová
13. 12. 2004 Konec pěstování vína ve Francii? Simone  Radačičová