8. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2005

Není politika jen výhodné podnikání?

aneb proč je potřebná imunita až za hrob...

Kdysi komunisté hlásali jako "pravdu dialektiky" souvislost všeho se vším. Samozřejmě že takto bylo možné dovodit z čehokoli cokoli. Mnohé věci spolu ale souvisí niterněji a bezprostředněji, málem "po lopatě". Je dost nepřehlédnutelné, že a jak se stále někdo z poslanců či senátorů (obojího rodu) ozve s tím, že zkrátka reprezentuje svůj stát, a to zase něco stojí. Přece nepozve náš představitel zahraničního hosta jenom do nějakého bistra! Vždyť nám samým by byla za ně potom hanba!

Není ale také kvůli té reprezentaci ten plat poslance nebo senátora poněkud vyšší než třeba u nějaké tkadleny? Při jisté úrovni platu či odměny za práci se svým hostem jdeme "jen" do restaurace nižší cenové kategorie nebo něco "uklohníme" levněji doma. Při vyšší úrovni nejen platu, ale i dalších příplatků k němu si může možná dovolit náš reprezentant nás reprezentovat bez dalších procentuálních zvýhodnění. A vlastně ne! Vždyť si jsme vzájemně rovni, až na to, že někteří z nás jsou setrvale rovnější. Přitom kupodivu tyhle všelijaké příplatky ale mohou (když teče do bot) figurovat také jako zdroje na výstavbu vlastního bytu --- jak nějak vyplavalo dokonce z ústavně vyšších míst. A to přesto, že na tyto soukromé účely ty příplatky určeny nebyly! Inu, taková je ta dnešní logika "dialektická"...

Anebo je rozhodně hodno chvály, kolik jen času hodlají naši parlamentní nebo senátní zástupci věnovat svým voličům. Člověku se až slzy mohou hrnout do očí nad tou péčí. Kdo ale opravdu ví, kde a kdy úřaduje (a jak efektivně) ve voličském obvodu jeho zástupce ve vrcholných (ale i nevrcholných) zastupitelských orgánech? Nejsou ti naši pečliví představitelé až příliš vůči nám ohleduplní? Třeba tím, že nás setrvale nechtějí okrádat o náš čas a že nám raději pouze před volbami rozešlou nějaké papírky s doporučením, abychom je opětovně zvolili --- protože oni jsou ti nejlepší? Ruku na srdce: za kým to tak ti přespolní spěchají, když v Praze "padla"? Nikoho přitom nikdy předtím nenapadlo, že třeba položky na jízdné by neměly být zdvojovány? To až teď, když se ozval jeden dobře slyšitelný hlas z rozpočtového výboru, jehož se pak chytla také média?

Samozřejmě že tohle nelze zevšeobecňovat. Nikdy nebyli všichni lidé stejní. Mnozí snad vskutku obětavě a zodpovědně ve svých funkcích pracují. Je také pravda, že ani v Poslanecké sněmovně všichni si nečtou během jednání nějaké noviny či časopisy. Ne všichni také stále spěchají mimo jednací síň kvůli aktivovanému mobilu. Prokazatelně unaven také bývá jednáním v sále občas jen někdo; pokud náhodou jen vnímavěji nesleduje průběh se zavřenýma očima, což divák z televizního přenosu nepostřehne. Přitom ta odměna v tuzemsku ani zdaleka neobnáší částku srovnatelnou s tím, kolik za svou činnost v obdobných zastupitelských funkcích dostávají funkcionáři za humny. Přitom o nás Češích je známo, jak závidíme těm druhým jejich lepší bydlo, jak senátorské, tak poslanecké. Není ovšem pochyb o tom, že v dnešní době se bez vrcholných politických orgánů ve státě neobejdeme. Je problém, jak dostat k politické práci ty vskutku lepší --- a také nezištné --- lidi mezi námi do čelních funkcí.

Kupodivu z toho, co prý "jen taktak" kape, si občas někdo něco pořídí --- jak se dnes říká --- nadstandardního. A co je pak kolem toho řečí! Samozřejmě jde zase o tu naši příslovečnou českou závist! Ovšemže při této příležitosti publiku nesmí vadit, pokud politik začne kolem svých příjmů nebo vydání nějak zametat, ne-li dokonce značně podezřele měnit své výpovědi. Koneckonců některé věci jsou přece "důvěrné", ne? Ne ale u veřejných činitelů! Alespoň v demokratickém státě hodném tohoto přívlastku. Je ovšem zajímavé, kolik jen let zůstává v ČR přiznávání příjmů mimo dramaticky postižitelnou "vymahatelnost".

A když už si jsme tak v té rovnosti báječně vzájemně nerovni, stojí za zmínku také to, jakou zcela nedobytnou tvrzí jsou naše vrcholné zastupitelské sbory (Sněmovna i Senát), pokud jde o možnost uzákonit imunitu pouze POLITICKOU, a POUZE na dobu BĚHEM FUNKČNÍHO OBDOBÍ. Kdekdo z možných potrefených někdy říká, že by pro některá omezení imunity byl, ale vždy když dojde "na lámání chleba", je sebekrotší omezení imunity smeteno elegantně pod stůl. Je s podivem, jak se --- pokud jde o imunitu --- báječně shodnou všechny směry a proudy ve sněmovním sále, ať už jde o "levici", "pravici", anebo "střed": imunitu přece jakkoli omezovat nelze! --- K čemu však vůbec potřebují např. stávající zákonodárci imunitu "na věčné časy"? To jen, kdyby se náhodou někdy na ně něco vyhrabalo, co mělo podle jejich dobrozdání zůstat zahrabáno a nebylo to přece jen dost "právně čisté"?!

Není-li politická práce pouhou službou veřejnosti a stává-li se svého druhu podnikáním s jistými příjmy bokem nebo "tuplem", je účelné se "posichrovat" trvale, ne-li až "za hrob". To že je dnes naše česká politika pro mnohé politiky pouhým podnikáním, prozrazují nejen finanční prostředky, jimiž mohou zvelebovat své soukromí, ale také setrvale existující ututlávání mimořádných příjmů nabytých během funkčního období politika. Nehraje-li se pak jenom svého druhu divadlo, když se něco náhodou vynese "ven", na veřejnost. Vždyť možná ani ten andersenovský král nebyl nahý, když se to dobře mediálně bude prezentovat. V jednom takovém případě se příležitosti nepochopitelně nechopila po celé týdny ani opozice. Že by také měla v rezervě obdobné "kauzy"? Ó, jak je báječné mít třeba takovou pojistku, jakou je imunita "na jeden furt". Člověk jí může být sice zbaven, ale když toho hodně ví na kolegy, kteří jediní o tom mohou rozhodnout, co by se ještě mohlo stát?

Imunita za hrob a podnikání v politickém rouše jsou spojité nádoby. A jsou dnes neprůstřelné.

                 
Obsah vydání       8. 2. 2005
8. 2. 2005 Saddám protizákonně pašoval ropu do zahraničí se souhlasem americké vlády
8. 2. 2005 Mahmoud Abbas oznámil příměří s Izraelem
8. 2. 2005 Channel Four bude vysílat reality show, založenou na mučení z Guantánama
8. 2. 2005 Vědec, který naklonoval ovci Dolly, bude klonovat lidská embrya
8. 2. 2005 Romští regionální představitelé vyzvali k mimořádnému zasedání o romských záležitostech
8. 2. 2005 Prohlášení Parlamentu Romů v ČR ke snižování životního minima
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
8. 2. 2005 Myslitel: Je George Bush vlastně marxista?
8. 2. 2005 Holky jsou prostě blbější Štefan  Švec, Martin  Jaroš
8. 2. 2005 Odrodiště Bohumil  Kartous
8. 2. 2005 Michael  Marčák
8. 2. 2005 US-DEU vyrazila do posledního boje -- o své přežití Jiří  Štefek
8. 2. 2005 Elita a média po česku - co teď a jak dál? Miloslav  Zima
8. 2. 2005 Není politika jen výhodné podnikání? Miloš  Dokulil
8. 2. 2005 To vám teda povím, paninko Jan  Sláma
7. 2. 2005 Michael  Marčák
8. 2. 2005 Atheismus není nové dogma Filip  Sklenář
8. 2. 2005 Pane Bože, odpusť mi,
8. 2. 2005 K neposkvrněnému početí Panny Marie
7. 2. 2005 Jak tomu bylo s Pannou Marií
8. 2. 2005 Ježíšův původ
8. 2. 2005 Co ví Ondřej Slačálek na Jana Čulíka...? Zdeněk  Adamec
8. 2. 2005 Michael  Marčák
8. 2. 2005 Místo iracionality potřebujeme návrat k racionalitě Josef  Heller
8. 2. 2005 Važ si času, který ti je vyměřen k životu
8. 2. 2005 Jsou příliš pochmurné a příliš nekonkrétní Tomáš  Stýblo
8. 2. 2005 Je "cikán" synonymum krádeže? Martin  Marek
8. 2. 2005 Bern: Loupežné přepadení, nikoliv útok
8. 2. 2005 Marihuana není nebezpečná Bushka  Bryndová
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
7. 2. 2005 Je Itálie synonymem korupce? Fabiano  Golgo
7. 2. 2005 Američané bojují na Blízkém východě, budoucnost je v Indii a v Číně
8. 2. 2005 Ovládejte své PC na dálku z "všudypřítomného" mobilu ! Štěpán  Kotrba
8. 2. 2005 MobiTV - první CDMA televizní síť pro mobilní telefony Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Oznámení o zrušení nezávislosti
5. 2. 2005 Nevěřím novinářům ani politikům Jan  Čulík
7. 2. 2005 Duch Pepy z Hongkongu aneb optimismus páchne blbostí Ivan  David
7. 2. 2005 Směnečné variace Zdeněk  Jemelík
5. 2. 2005 Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi Fabiano  Golgo
5. 2. 2005 Porušují protestanté svoji zásadu sola scriptura? Karel  Sýkora
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
6. 2. 2005 Dva zámky plný prezidentů Jiří  Jírovec
22. 11. 2003 Adresy redakce
22. 1. 2005 Hospodaření OSBL za prosinec 2004