Prezident není váš kamarád

4. 4. 2011 / Michal Rubáš

Podle reakcí části drobných a středních podnikatelů na poslední uveřejněnou prezidentovu milost, z nichž některé dorazily nějakým omylem i na mou adresu, se nabízí možnost shrnout celou tuto podivnou kauzu závažným konstatováním, že výdělečně činní solitéři spatřují v osobě stávající hlavy státu ochránce, který jejich záslužně lopotným a příkladně pracovitým životům poskytuje kýžené porozumění a podporu.

REAKCE MINISTRA DRÁBKA:

Místo jednoho štvavého článku denně by bylo záhodno hledat konstruktivní řešení

4. 4. 2011 / Jaromír Drábek

Pane Hrebenare,

reaguji na Váš otevřený dopis zveřejněný dne 28. 3. 2011, přestože jste se neobtěžoval mi jej doručit, a dozvěděl jsem se o něm prostřednictvím zdravotně postižených spoluobčanů. Vzhledem k rozsáhlosti Vašeho otevřeného dopisu budu na jednotlivé položené otázky reagovat stručně. Dovolíte-li, nechám stranou Vaše ironické poznámky a invektivy, ať už je obracíte proti komukoli. Svědčí vždy o autorovi, nikoli o adresátovi, a věcné debatě nepomáhají.

Drábkova sociální reforma je protiústavní a odporuje mezinárodním normám

4. 4. 2011 / Jiří Hrebenar

Sociální reforma pocházející z dílny pana ministra práce a sociálních věcí je protiústavní a odporuje mezinárodním úmluvám, které Česká republika přijala. Snad poprvé v historii člen české vlády takřka do krve brání něco, co je zcela proti základním zákonům tohoto státu. Ministerský úmysl byl jenom ušetřit finance státu, a to i za cenu poškození základních práv a svobod občanů tohoto státu.

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Britské letectvo požaduje více financí; na Pobřeží slonoviny se připravuje ofenzíva

4. 4. 2011

  • Velitel britského letectva otevřeně varoval, že pokud bude britská vláda požadovat realizaci takových vojenských akcí, jako je nynější v Lybii, bude nutno zvýšit rozpočet letectva a nikoliv v něm škrtat.
  • Mezinárodně uznaný prezident Pobřeží slonoviny Alassane Quattara uvedl, že je načase, aby byla provedena "rychlá ofenzíva" proti rebelům v městě Abidžan.
  • Turecká loď humanitární pomoci přivezla více než 250 raněných z libyjského města Misrata do Bengází.
  • Poté, co v jednom americkém letadle během interního letu v USa otevřela ve střeše díra o velikosti 2 metry bylo nyní oznámeno, že praskliny byly nalezeny ve třech dalších letadlech firmy Southwest Airlines.
  • Japonsko se nadále zoufale snaží zastavit únik radiace v elektrárně ve Fukušině.
  • Čínská policie zatkla umělce Ai Weiweiho, který se otevřeně vyjadřoval k politickým a společenským záležitostem v Číně a odmítá uvést, kde je.

RECENZE POLEMIZUJÍCÍ S RECENZÍ

Hra jako zrcadlo světa aneb o Havlovi a jeho odchodu (pardon, odcházení)

4. 4. 2011 / Štěpán Kotrba

Odvaha k omluvě či sebereflexi, které mluví Jan Čulík v recenzi Havlovy hry Odcházení i v odpovědi čtenářce Olze Weidenthalerové, vyžaduje poněkud jinou formu, než sebeinterpretační zpracování svého vlastního textu, notabene s vlastní manželkou v jedné z rolí. Z celé Havlovy hry, Havlem napsané a Havlem zrežírované, přece křičí jedno jediné poselství: "Já takový přece nebyl !". A jen v malém, za starými hadry minulosti zaházeném koutku autorovy duše bobtná pochybnost: "A nebo jo???" Jak jinak si vysvětlit nutkavou potřebu autoinscenace, než jako autorovu nejistotu z cizí dramaturgovy či režijní interpretace, že by se text hry mohl stát (možná posmrtnou) Žalobou? Jen proto se autor tak zoufale snažil interpretovat svůj vlastní text. Protože chtěl doříci to, co text sám říci nemohl. Chtěl o něco více zašifrovat Přiznání, které učinil před Bohem, ale ne před lidmi.

Havlovo filmové Odcházení:

Překvapivě účinná a hluboká omluva od bývalého prezidenta

2. 4. 2011 / Jan Čulík

< Bývalý kancléř Rieger a nový vicepremiér Klein

Jak jsem byl před třemi lety zklamán tištěnou verzí Havlovy hry Odcházení, která mi přišla zastaralá, banální a nepůvodní, byl jsem teď velmi příjemně překvapen jeho filmovým debutem, natočeným podle právě této divadelní hry. Na projektu se zjevně od vzniku hry intenzivně pracovalo a navzdory původní skepsi, vyjadřované novináři nad zprávami, že se Václav Havel dal do natáčení filmové verze této relativně nepovedené hry -- vzniklo opravdu velmi dobré filmové dílo. Původní papírová banalita se proměnila v autentické lidské svědectví. To vzniklo v důsledku Havlova obrovského zklamání nad tím, kam to za dvacet let jeho země dopracovala. Filmová verze Odcházení je silně zakotvena v české současnosti a bude především vnímána jako až deprimující svědectví o české skutečnosti, přitom však její struktura naznačuje, že Havel se pokouší -- a podle mého docela úspěšně - o obecně lidský přesah. Je to studie dnešní lidské mentality, která ovšem podle Havla vůbec není pěkná.

Zajímalo by mě, jaké budou reakce na Havlův film v zahraničí. Nemusejí být příliš příznivé, protože Havlovo filmové Odcházení vychází silně z frustrace současnou českou společensko-politickou situací a o té nikdo na Západě nic neví. Tento film je nesmírně český a řeší českou problematiku. Jak známo, na Západě se prosazují především ty filmy z ČR, které nějak rezonují s obecnou lidskou problematikou, anebo s nějakým významným celosvětovým tématem (tak například Najbrtův film Protektor zaznamenal překvapivě podstatné mezinárodní úspěchy - nikoliv nutně proto, že je to film dobrý, což je, ale protože je to film o holocaustu a tomu mezinárodní diváci rozumějí).

Hlavními motivy Havlova filmového Odcházení jsou pompéznost, ješitnost a strach.

Nemohu dál číst Britské listy

4. 4. 2011

Ad článek o Havlově filmu: Havel sám je jeden z hlavních strůjců marasmu české republiky (slovo marasmus není nadsázkou).

To, že se nyní začne stavět do role moralisty, jsem předvídala, ale je to hnusné asi tak, jako kdyby Hitler litoval plynových komor - vždyť on chtěl přinést svobodu a prosperitu.

Nemohu uvěřit, že jste mu skočil na špek.Jste přece inteligentní chlap. Řadíte se tím mezi prospěchářskou "havlárnu".

Po tomto vašem článku už nemohu dál ani číst Britské listy. Zasmějte se mi, ale pro mne to tím končí.

Olga Weidenthalerová

Pozn. JČ: Havel ve filmu Odcházení nemoralizuje. Ukazuje děsivé poměry a charakteristiku mocných a sám sebe hrubě ironizuje a zesměšňuje. Myslím, že je k tomu potřeba docela odvahy, aby si člověk v pětasedmdesáti letech řekl: Všechno, o co jsem usiloval, dopadlo špatně a sám z toho vycházím jako naivní nepraktický hlupák. Osobně na mě taková autoreflexe dělá dojem.

O co jde investorovi

4. 4. 2011 / František Řezáč

Alex Koenigsmark ve své poznámce č.1 přesně vystihl, o co jde - investorovi, píše František Řezáč.

Aby se dav radoval, že bude zbourán "ošklivý", "komunistický", atd. barák. Co se tam postaví potom, už rozhodne investor, dav bude ukojen.

Podobně dopadají architektonicky i historicky cenné, nyní ošklivé zvenku i uvnitř, protože úmyslně zpustlé, bývalé městské lázně ve stejném území.

Nakonec se taky zbourají.

Iniciátorům petice za zachování kulturního ducha místa, který tam zatím je, jde právě o budoucnost. Uvítají každý podpis a solidaritu. Nikoli kopání do mrtvol.

Kaddáfí zahajuje diplomatickou ofenzívu

4. 4. 2011

Režim Muammara Kaddáfího vyslal bývalého premiéra a úřadujícího ministra zahraničí Abdula Latifa al-Obejdího do Athén, aby prostřednictvím řeckého premiéra Papandrea usiloval o vyřešení konfliktu. Ale Řecko je jen první zastávkou.

Kritik izraelské ofenzívy v Gaze soudce Goldstone čelí židovskému hněvu a zpytuje svědomí

4. 4. 2011 / Daniel Veselý

Jihoafrický soudce Richard Goldstone kriticky reflektuje svůj postoj vůči izraelské ofenzivě v pásmu Gazy na přelomu let 2008/09. Goldstone se nyní kriticky staví vůči Hamasu a jeho neochotě spolupracovat s OSN ohledně vyšetřování jím spáchaných zločinů v Pásmu, zatímco Izrael podle něho tehdy na civilisty neútočil záměrně a vzal si ze závěrů kritické analýzy konfliktu v Gaze ponaučení.

Pozdní zmoudření soudce Goldstonea

3. 4. 2011 / Pavel Mareš

Když Rada OSN pro lidská práva zveřejnila v září 2009 zprávu vyšetřovací komise, vedené jihoafrickým soudcem Richardem Goldstonem, o vojenské operaci "Lité olovo", která byla izraelskou reakcí na permanentní ostřelování izraelského území z Gazy, málokdo ve světě zapochyboval o tom, že "Izrael porušoval v Gaze lidská práva a dopouštěl se zločinů proti lidskosti".

Půjde Goldstoneova zpráva do Rady bezpečnosti?

3. 4. 2011

ŠOK│ V pondělí 21. března Vysoký komisař předložil Radě zprávu o stavu lidských práv v Palestině a dalších okupovaných arabských územích. Rada pro lidská práva Organizace spojených národů na svém posledním zasedání 25. března 2011 navrhla postoupit Závěrečnou zprávu o postupu Izraele v Gaze během akce Lité olovo, která navázala na Goldstoneovu zprávu, Radě bezpečnosti OSN.

Facebook a Zuckerberg čelí obvinění z podněcování nenávisti vůči Židům

3. 4. 2011

ŠOK│ Měsíc poté, co začala na Facebooku fungovat stránka, vyzývající na izraelský státní svátek "Nezávislosti" 15. května k "třetí intifádě" a k vyhnání Židů z okupovaných území, izraelský ministr pro veřejnou diplomacii a záležitosti diaspory Julij Edelstein poslal dopis zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi, ve kterém požadoval, aby stránka, volající po palestinském povstání, byla okamžitě vypnuta. Skupina na Facebooku tvrdí, že dostala tento nápad po nedávné vzpouře po celém Blízkém východě, která vedla k vypuzení tuniského a egyptského prezidenta a k pádu jejich režimů.

Většina anglických univerzit se rozhodla požadovat od studentů nejvyšší školné

3. 4. 2011

Britský vládní úřad odpovědný za dohled nad "rovnými příležitostmi" v přístupu k vysokoškolskému vzdělání, pokud se anglické univerzity rozhodnou účtovat studentům plných 9000 liber ročně školného, byl donucen zdvojnásobit počet svých zaměstnanců.

Britská vláda se domnívala, že jen několik nejelitnějších univerzit bude od podzimu 2012 účtovat studentům nejvyšší školné ve výši 9000 liber. Zavedla podmínky, které chce kontrolovat, podle nichž takové univerzity musejí zajistit přístup ke studiu studentům i z nejchudších společenských vrstev.

Velká americká banka proprala miliardy, vydělané vražednými mexickými drogovými kartely

3. 4. 2011

Během dvadvacetiměsíčního vyšetřování pracovníky US Drug Enforcement Administration, amerického daňového úřadu a dalších institucí vyšlo najevo, že americká banka Wachovia, pobočka obří banky Wells Fargo, přijala miliardy dolarů z Mexika, vydělaných tamějším krvavým obchodem s drogami. Proti bance Wachovia zahájily americké úřady trestní stíhání, že nemá efektivní program proti propírání špinavých peněz, ale případ nebyl předán soudu.

Oni, my a zánik Západu ve dvanácti obrazech

4. 4. 2011

Kysučan, L.: Oni a my. Dvanáct neodbytných otázek mezi antikou a postmodernou. Ediční centrum Lipka, Brno 2010. 249 s. ISBN 978-80-904807-0-4.

KD│ Ambicí moderny bývalo vyslovit nové. My, kdo jsme o možnost udělat zkušenost byli již dávno připraveni všudypřítomnými mentory, se i tam, kde dorazíme až téměř k zakázanému území, obhajujeme prostředky vypůjčenými z arsenálu precedentního práva. Benjaminovské vyhmátnutí vzájemné konstelace dvou epoch mělo sloužit rozbití ideologicky nadekretované kontinuity dějin; za našich časů se ovšem srovnává proto, abychom se ujistili, že se svět koneckonců zase jenom opakuje. Pružina je stlačena, ale lze na ní pak beze všeho v klidu usnout. Vyrábíme konstelace do matrace.

Těžba myšlenek a krmení pro kočku

4. 4. 2011 / Irena Ryšánková

Média, ukojena sebevraždou Otakara, o němž nikdo neví, zda se smrtí dívenky Aničky má či nemá něco společného, spí jako přežraná kočka. Jestli byl Ota vinen či nevinen se už asi nedozvíme, protože to už bulvár moc nezajímá a už se zajímá o něco jiného. Viníka ti skvělí "investigativci" našli, některé pseudoinvestigativní novinářky za zenitem slávy opět vytahaly kde co ze spisů, ke kterým se stále dostávají. Snad už je to na policii tradice, jako dědičné léno.

Akční  týden na protest proti návštěvě  Benjamina Netanjahua a za spravedlivý mír na Blízkém východě

4. 4. 2011

Tisková zpráva Ne naším jménem! -- Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

Na protest proti plánované návštěvě  izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dne 8. dubna 2011 vznikla iniciativa Ne naším jménem! -- Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, která ve svém nedávno vydaném prohlášení zdůrazňuje nesouhlas s tím, aby Česká republika zvaním Benjamina Netanjahua vyjadřovala nepřímou podporu izraelské politice, jež zahrnuje mimo jiné diskriminaci a útlak původního obyvatelstva a ilegální okupaci. Iniciativa pořádá v týdnu od 4. dubna sérii veřejných akcí, které vyvrcholí v pátek 8. dubna od 14.00 demonstrací na náměstí Jana Palacha.

Libyjský konflikt směřuje do patové situace, Američané už nebudou bombardovat

3. 4. 2011

Zdá se, že libyjští vzbouřenci i Kaddáfího jednotky ztrácejí směr. Na Západě sílí znepokojení nad tím, co s libyjskou situací. Účast na libyjské akci kritizovali i britští velitelé.

Vyšlo jasně najevo, že libyjským vzbouřencům chybí disciplína, zkušenost a taktika. I v situacích, které byly pro ně zpočátku jasně výhodné, prohráli, protože nemají žádné plány útoku ani obrany. Namísto toho mladí vzbouřenci, plni odvážného nadšení, bez strategie útočí a jakmile na ně začne druhá strana střílet, bezhlavě utíkají zpět, takže často ztratí území.

Momentka

Z jedné pražské kavárny

2. 4. 2011 / Jan Čulík

sobota 02.00 S Karlem Dolejším jsme v pátek objevili "literární kavárnu", která, podle údajů uvedených na dveřích, měla zavírací dobu ve 23 hodin. Dveře však byly otevřeny, přestože bylo už více než půl dvanácté. Posedávali jsme s Karlem Dolejším v této "literární kavárně" do přibližně půl druhé. Pak jsem se zeptal obsluhujícího personálu, zda mu nevadí, že stále ještě pracuje, přestože má dvě a půl hodiny po pracovní době. Z personálu se mi podařilo dostat informaci, že za tento "přesčas" nedostávají žádné peníze, avšak "pracují zadarmo rádi".

Americký strach z teroristů brzdí nadšení z libyjských rebelů

2. 4. 2011 / Štěpán Kotrba

Američtí bezpečnostní analytici z Federace amerických vědců se obávají, že současné ozbrojené povstání v Libyi představuje dlouhodobou bezpečnostní hrozbu. Zbraně, získané rebely, kteří vyplenili některá vládní muniční skladiště, by se mohly dostat do rukou teroristům a extremistům, kteří by s nimi mohli operovat v Evropě. Západní analytiky děsí zejména nekontrolovatelné rozšíření MANPADS - protiletadlových řízených střel s infračerveným naváděním, jako například sovětské přenosné protiletadlové řízené střely 9M32 Strela 2, jejichž výskyt byl u rebelů americkými fotografy zdokumentován, které by mohly být použity proti civilním letadlům.

Libyjští vzbouřenci: Směsice politiků, vojáků a islamistů

2. 4. 2011

Ideologické zázemí opozičních libyjských politiků, kteří se objevili v posledních týdnech, není vždy lehké identifikovat, konstatují Channel Four News. Je zřejmé, že dosud jediným opozičním centrem moci je Prozatímní národní rada, která vznikla v Bengází v února. Ta na svých internetových stránkách má heslo "Svobodu, Spravedlnost, Demokracii" - ale mimo toto heslo je obtížné definovat její ideologii.

AFP/Roberto Schmidt

Někteří libyjští vzbouřenci: "Nejsme rebelové, jsme mudžahedíni"

2. 4. 2011

ŠOK│ Slovo, které nepotěší nikoho na Západě, když si vzpomene na "svaté bojovníky" z Afghánistánu, kteří se obrátili od boje proti Sovětskému svazu na pomoc Usámu bin Ládinovi v jeho svaté válce proti Západu. Ale váha "svatosti" boje proti utlačovatelům je na "osvobozeném" východě Libye pro některé lidi stejná.

Protivný rebel Jean Clair

1. 4. 2011 / Jan Paul

Brněnské Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK) právě vydalo jeden ze dvou deníkových záznamů francouzského historika umění a esejisty Jeana Claira pod názvem Protivný deník, v němž autor sobě vlastní kritickou otevřeností překračuje teritorium umění a estetiky a svůj hledáček zaměřuje do všech možných sfér společenského života. Jako nadšený konzervativec nešetří v nepopulárních a v politicky nekorektních úvahách nic a nikoho, protože pro vytříbeného francouzského estéta je moderní doba především synonymem kulturního úpadku a zpovrchnění.

Diskuse o dnešním kapitalismu

3. 4. 2011 / Boris Cvek

Diskuse mezi Janem Čulíkem a Karlem Dolejším o dnešním kapitalismu mi přijde i se všemi reakcemi, které vyvolala, velmi zajímavá. V zásadě souhlasím s tím, že oproti minulosti plné válek, nemocí a vykořisťování máme, aspoň my v západní civilizaci, dnes, za co být vděčni. To dobré (ani to zlé) však nevzniklo samo a vyžaduje to údržbu a vývoj - stejně jako u Červené královny z Alenky: kdo chce aspoň zůstat na místě, musí běžet, protože všechno se mění kolem něj. Chtěl bych se však blíže dotknout dvou citací ze dvou reakcí na celou diskusi. Nejprve citát z Michaela Kroha:

Dvě poznámky při neděli

3. 4. 2011 / Alex Koenigsmark

1.

Plzeňský tzv. "dům kultury" je jedna z nejodpornějších staveb, jakou jsem v životě viděl, musím smutně poznamenat. Je ohavná zevnitř i zvenčí. Je ošklivá technicky, filozoficky a výtvarně. Sama představa, jak jsem si přečetl při příležitosti autorova životního jubilea, že tento má životní sen postavit kostel, je poněkud bizarní.

Zbourat ji je výsostně kulturní počin. Jeho hodnota pak bude spočívat zejména v tom, co nastane po tom.

Velký rozdíl

1. 4. 2011 / Michal Rubáš

Prezident republiky se po nějakém čase zase rozhodl chránit nějakou zapomenutou konzervativní hodnotu a udělit milost další dosud bezúhonné a podle stanoviska známých též všestranně přátelské osobě, která se provinila snad jenom tím, že v pochopitelném rozrušení nad ztrátou šrotu pálila brokovnicí po domnělých zlodějích hlava nehlava.

Stát, to jsem já!

1. 4. 2011 / Přemysl Janýr

L'Etat, c'est moi, tvrdil Král Slunce Ludvík XIV. Toto přesvědčení bylo neposlední příčinou, která občana Ludvíka Capeta, jeho vnuka, živícího se do té doby jako král Ludvík XVI., přivedla 21. ledna 1793 pod revoluční gilotinu. L'Etat, ce sont nous, rozhodli francouzští občané, stát, to jsme my! Ačkoli jsme se to všichni ve všech dobách a ve všech dějepisech učili, jako by rozhodující kvalifikací dnešních mocenských elit bylo, že zrovna byli za školou.

Ale buďme k panu prezidentovi shovívaví -- možná ve škole byl a právě si pod lavicí četl Friedricha von Hayeka.

2 x 14 poslanců s protiústavními spády

1. 4. 2011 / Radek Mikula

Po šesti letech přestává být registrováno komu telefonujeme, kdo telefonuje nám a jaké adresy webových stránek navštěvujeme. Kolikrát během té doby došlo bezúčelnému šmírování našeho soukromí policií (ta k těmto údajům měla přístup bez rozhodnutí soudu) už těžko někdo spočítá. Konec nedůstojného slídění, které ani za minulého režimu nemělo obdobu, přišel jakoby nenápadně, pouhým usnesením Ústavního soudu.

Město kultury zbourá Dům kultury

1. 4. 2011 / František Řezáč

Pokud se něco nestane, bude brzy na místě Domu kultury v Plzni na Americké třídě stát obchodní monstrum se stovkami parkovacích míst pro auta. Britské listy o tom již před časem informovaly. Tento nový obchodní objekt zaujme nejen místo DK, ale potáhne se podél ulice skoro až k nádraží (na snímku vpravo nahoře). Nahradí také tržiště, které nyní zaujímá část terasy DK. Aby tu nebylo málo krámů, za obchocním centrem Aréna, jak se to neotřele jmenuje, zůstane bývalý Prior, dnes Tesco. Alej vzrostlých stromů vpravo, která nyní spoluvytváří charakter ulice od mostu k nádraží, bude pokácena. Aréna bude mít pouze tři vchody, "díry" jak se vyjádřil autor DK ze sedmdesátých let Ing. arch. Miroslav Hrubec.

Islám, integrace a bezzubí tygři z Německa

1. 4. 2011 / Kay Čejka

Otázka integrace muslimů je v Německé spolkové republice opět žhavým tématem již od proslovu prezidenta Christiana Wulffa ke Dni německé jednoty 3. října minulého roku. Tehdy tvrdil, že „Islám již dnes patří k Německu“. Toto tvrzení nesjednotilo, ale polarizovalo nejen německé občany, ale i německé politiky. A to i několik měsíců později, díky pravidelné „Deutsche Islam Konferenz“, která se konala s cílem posílení sociální soudržnosti v úterý jako hlavní fórum mezi německým státem a muslimy žijícími v Německu. První konference DIK se konala v roce 2006. Německo v posledních desetiletích přijalo přistěhovalce z převážně muslimských zemí původu, nábožensky a kulturně rozmanitější. Nyní žije v Německu asi čtyři miliony muslimů. Téměř polovina z nich už má německou státní příslušnost.

Řidičák místo lyžařského kurzu

1. 4. 2011 / Bohumil Kartous

Viděl jsem televizní reportáž o autoškolách. Dvacet osm hodin je údajně jako minimum pro absolvování povinné přípravy nedostatečné. Někteří řidiči se během přípravy na složení zkoušek nedostanou na dálnice, do hustého městského provozu nebo na jiné komunikace, po nichž budou jako držitelé řidičského oprávnění jezdit.

To jsou všechno určitě oprávněné námitky. Někteří řidiči skutečně vyjíždějí a v podstatě bez jakékoliv přípravy musejí řešit situace, s nimiž se neměli možnost setkat. Pochopitelně, že je často řeší špatně, což může mít velmi tragické následky.

Kaddáfího režim přiznává, že vyjednává se Západem

1. 4. 2011

Bývalý libyjský premiér Abdul Ati al-Obeidi uvedl, že se Kaddáfího režim "snaží hovořit s Brity, Francouzi a Američany, aby zastavil zabíjení". "Hledáme společné řešení," dodal.

Zároveň opozice v de fakto hlavním městě vzbouřenců Bengází zveřejnili své podmínky pro příměří.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní