Akční  týden na protest proti návštěvě  Benjamina Netanjahua a za spravedlivý mír na Blízkém východě

4. 4. 2011

Tisková zpráva Ne naším jménem! -- Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

Na protest proti plánované návštěvě  izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dne 8. dubna 2011 vznikla iniciativa Ne naším jménem! -- Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, která ve svém nedávno vydaném prohlášení zdůrazňuje nesouhlas s tím, aby Česká republika zvaním Benjamina Netanjahua vyjadřovala nepřímou podporu izraelské politice, jež zahrnuje mimo jiné diskriminaci a útlak původního obyvatelstva a ilegální okupaci. Iniciativa pořádá v týdnu od 4. dubna sérii veřejných akcí, které vyvrcholí v pátek 8. dubna od 14.00 demonstrací na náměstí Jana Palacha.

V prohlášení iniciativy je dále zmíněno, že politika Izraele porušuje mezinárodní právo, spolupráce s izraelskou vládou nepřispívá míru, ale vede k pokračování napětí v celém regionu, a že názory vůdců jako je Netanjahu rozhodně nereprezentují názory všech obyvatel Izraele.

"Opravdovým příspěvkem pro Izrael i celý Blízký východ může být pouze prosazení spravedlivého míru, který zahrne ukončení okupace a diskriminace, návrat palestinských uprchlíků z let 1948 a 1967 nebo jejich kompenzace a vzájemné uznání rovných práv palestinské a izraelské populace na život v uspořádání, které si vyberou," uvádí prostřednictvím prohlášení mluvčí iniciativy Eva Nováková.

Iniciativa chce zejména vyjádřit zásadní  nesouhlas s tím, aby se Česká republika jakoukoli formou vojensko-technické  spolupráce do současné izraelské politiky zapojila.

Vyzývá proto k protestům proti návštěvě Benjamina Netanjahua, které chce propojit "s požadavkem spravedlivého míru na Blízkém východě a s přihlášením se k palestinskému, izraelskému a mezinárodnímu hnutí za tento mír," uvádí další mluvčí iniciativy, Zdeněk Jehlička.

Stručný přehled akcí:

5. 4.    Panelová diskuse: Mír na Blízkém východě, okupace a role EU (David Cronin, Pavel Barša,  Eva Nováková), 18.30, Novotného lávka, Praha

6. 4. Happening: "Zatkněte si svého politika", 16.00, Anděl, Praha

7. 4.    Promítání filmu Střílení na slona, básně Mahmúda Darwíše v podání Burhana Kalaka a  ochutnávka palestinské kuchyně, 17.00, Café v lese, Krymská 12, Praha

8. 4. Protestní shromáždění, 14.00, náměstí Jana Palacha, Praha

8. 4.    West Bank Calling: Hip-hopem proti okupaci (Stormtrap MC --ex Ramallah Underground  aj.), 21.00, Café na půl cesty, Centrální park Pankrác, Praha

Podrobný přehled akcí ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.4. 2011