Saúdská Arábie snížila těžbu ropy

18. 4. 2011

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Najmí v neděli oznámil, že jeho země v březnu snížila těžbu ropy o 800 000 barelů denně, protože na trzích je údajně nadbytečná nabídka. Jde o velmi silný signál ropného kartelu OPEC, že proti rostoucím cenám suroviny nehodlá nijak zasahovat. Ceny ropy v dubnu překročily 127 dolarů za barel a dosáhly kvůli nepokojům v Severní Africe a na Středním Východě nejvyšších hodnot za posledních 30 měsíců.

Libye: Povstalci ustupují v Misurátě, pokračují boje o Adždabíju

18. 4. 2011

Síly Muammara Kaddáfího v neděli ostřelovaly raketami východní okraj města Adždabíja, který ráno během písečné bouře opustila kolona vozidel - v některých jeli povstalci, v některých jejich rodiny - a stáhla se dále na sever. Povstalci palbu opětovali a tvrdí, že vládní jednotky zůstaly nadále mimo město. Útoky vládních sil ukazují na neschopnost povstalců udržet území podél pouštní cesty na východ od města, kde ani po týdnech bojů nedokázala žádná ze stran dosáhnout významného postupu.

NATO hledá novou libyjskou strategii

18. 4. 2011

Skutečná potíž spočívá v tom, že NATO dosáhlo mezí toho, co mohou jeho útočné letouny vzhledem k pochopitelně opatrným předpisům, podle nichž operují, vykonat.

KD│ Na dvoudenním setkání představitelů NATO v Berlíně zástupci z Británie a Francie - zemí, které vedou leteckou kampaň proti režimu plukovníka Muammara al-Kaddáfího - vyzvali další země NATO, aby udělaly více pro vítězství ve válce. Frustrace z remízy narůstá. Evropští političtí představitelé se možná obávají, že se veřejná podpora pro zmatenou kampaň - která trvá již měsíc - rozplyne dříve, než Kaddáfí padne. Nepřiznaným cílem berlínské konference bylo nalézt politicky realistický způsob, jak překonat mrtvý bod. Žádná nová strategie se neobjevila, napsal pro Foreign Policy Robert Haddick.

Squateři jdou k soudu

18. 4. 2011 / Petr Kužvart

Trochu mě - přiznám se - v této rušné době zaskočilo, že se mezi řadou vnitropolitických aktualit vůbec neobjevila zpráva, že v úterý 19. dubna 2011 zasedne v 8.45 hod. v justičním paláci ve Spálené ulici v Praze odvolací trestní senát pod předsednictvím dr. Cihláře, aby veřejně projednal řadu odvolání v trestní věci proti obžalovaným "Lukáš Borl a spol." (č.j.: 5 To 86/2011 - Vz19/4), tedy případ veřejného protestního obsazení rozpadajícího se domu v ulici Na Slupi v Praze 2 skupinou sqaterů v září 2009. Přitom jde o případ pro tuto dobu a tyto naše nynější společenské pořádky nanejvýš symptomatický a poučný.

Lidový dům nemá skutečnou vizi -- a není divu!

18. 4. 2011 / František Stočes

Nynější "vize" Lidového domu vede do středověku...

Lester G. Thurow, někdejší poradce exprezidenta USA B. Clintona, nevylučuje pochmurný osud kapitalistického Západu a klade si otázku - "Přijde nová revoluce a po ní nový středověk?" Míní tím možný a pravděpodobný úpadek Západu srovnatelný s úpadkem Evropy po zániku Říma, kdy prvním městem, které dosáhlo životní úrovně antického Říma, byl až Londýn v polovině 18. století...

POZVÁNKA:

Přednáška Václava Bělohradského: Morální kýč a česká politická kultura

18. 4. 2011

Místo: Velký sál Městské knihovny Praha, Mariánské nám.
Čas: ‎21. duben 2011 19:30 h

ProAlt pořádá ve spolupráci s Lidovou univerzitou Praha přednášku s besedou profesora Václava Bělohradského na téma Morální kýč a česká politická kultura. Základní téma této přednášky zajímavě koresponduje s aktuálním vývojem v České republice. V rámci večera přednese profesor Bělohradský čtyřicetiminutovou přednášku a ve druhé části bude odpovídat na dotazy publika. Přednáška se koná ve Velkém sále Městské lidové knihovny Praha na Mariánském náměstí ve čtvrtek 21. dubna 2011. Začátek 19 hodin 30 minut. Předpokládaná doba trvání zhruba sto minut.

Bližší informace a rezervace vstupenek ZDE.

Poučení z krizového vývoje v arabských zemích

18. 4. 2011 / Miloslav Štěrba

Revoluce a povstání v zemích arabského světa nabízejí potřebu přehodnotit pád jiné totality, mám na mysli komunistickou, se kterou jsme se rozešli po dobrém na konci roku 1989. Rozloučili jsme se nejen s represivními orgány, ale především s legislativně zakódovanou vedoucí úlohou jedné strany. Stačilo pár intrik s úmrtím-neúmrtím jednoho studenta, průvod mládeže napříč Prahou a zřetelné cinkání klíči, aby české varianty afrických uzurpátorů a diktátorů s úsměvem podaly ruce svým šťastnějším následovníkům. Samozřejmě, byly tu doprovodné zahraničně-politické souvislosti, zejména rozpad hegemona -- SSSR.

Příběh bankéře Johna Lawa

18. 4. 2011 / Miroslav Tejkl

Vzpomínám si na jakousi (ještě před rokem 2008) historizující diskusi, kde jeden zásadní odpůrce keynesovské ekonomie a hospodářské politiky předhodil ostatním levicovějším diskutérům příklad se skotským bankéřem Johnem Lawem: "Tady vidíte, jak končí keynesovské pohrdání zlatem jako "barbarským kovem" (oblíbený Keynesův slovní obrat -- pozn. autora) a umělá stimulace ekonomiky" ...

Zastřel si svého prezidenta?

18. 4. 2011 / Karel Dolejší

Ne, nechci v žádném případě vyzývat k politickému násilí, navíc ještě tak zbytečnému, jako na sedmdesátiletém Václavu Klausovi. Jen jsem si v souvislosti s kauzou ukradeného chilského ceremoniálního pera vzpomněl, jak hradní privatizátor usvědčený videozáznamem nedávno omilostnil člověka, jenž při spatření údajných zlodějů železného šrotu vytáhl z futrálu brokovnici a jal se střílet. Někteří si totiž rozhodnutí vykládali v tom smyslu, že po údajných zlodějích se tedy u nás smí pálit beztrestně. Co kdyby to teď někdo vzal vážně?

Není nad to vědět lépe než ti, kterých se to týká

18. 4. 2011 / Jiří Baťa

Tak to bychom měli! Co? No nedělní OVM (Otázky Václava Moravce). Více jak dvouhodinová relace byla zajímavá, nepostrádala ani úsměvné pasáže, tentokrát především díky mimořádně čilému ministru zahraničí, předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Na druhé straně však byly pasáže, možno říci k pláči. To když paní Karolína Peake, předsedkyně poslaneckého klubu VV na otázku, zda by podpořila myšlenku mimořádných parlamentních voleb odpověděla, že si to nepřeje.

Uvaříme vládu!

16. 4. 2011

Před jednáním tripartity vyjádřeme nesouhlas s touto vládou, ukažme, že si přejeme její odchod!

Řada našich spoluobčanů se z existenčních důvodů bojí zúčastňovat demonstrací, proto jsme navrhli tento způsob protestu.

Zapněte dne 20. dubna (ve středu) v osm hodin večer spotřebič o výkonu alespoň 1 000 wattů (konvice, trouba, vysavač, žehlička, mikrovlnka....) po dobu 15 minut.

Zatížení elektrické sítě lze sledovat na stránce ČEPS. Pokud zapneme spotřebič v danou dobu, projeví se to výkyvem odběru a podle toho poznáme počet účastníků protestu.

Uvařme vládu!

Strašlivá jistota

16. 4. 2011 / Jiří Jírovec


Však lépe v mylné naději sníti,
před sebou čirou temnotu,
nežli budoucnost odhaliti,
strašlivou poznati jistotu!

Karel Jaromír Erben

Verš z Erbenovy básně takměř dokonale vystihuje stav české společnosti, tedy potácení mezi sněním a jistotami vskutku strašlivými. Těch může být hned několik.

Omyl prezidentova poradce

16. 4. 2011 / Stanislav Křeček

Před několika dny uveřejnil poradce prezidenta republiky Pavel Hasenkopf na stránkách internetového Neviditelného psa zajímavý a aktuální výklad platné Ústavy pokud jde o pravomoci prezidenta republiky při odvolávání a přijetí demise ministrů. Jde o velmi široký výklad platného práva, když dovozuje, že přijetí demise nebo dovolání ministra musí být vždy spojeno se jmenováním jiného. Mezi odvoláním či přijetím na straně jedné a jmenováním nového ministra na straně druhé nesmí být žádná časová prodleva nebo jen minimální. V zásadě s ním souhlasím.

Maturity - malé věci řešte ruky mávnutím

15. 4. 2011 / Ondřej Hausenblas

Média dávají při diskusích o státní maturitě nebo chystaném omezení kurikulární svobody nadbytek prostoru bolístkám, které sice hodně pálí, ale neleží v jádru choroby. Novináři nám nedopřejí čas, abychom od následků drobných došli k velkým, a vrátili se k příčinám.

Mne děsí, jak se v tom projevuje rozsáhlá neinformovanost veřejnosti - bohužel často i učitelské. Chápu ovšem, že je těžké si udržet odstup a řešit malé věci ruky mávnutím, jak praví stará píseň. Právě ty malichernosti kazí život studentům i učitelům, a právě vedení resortu tyhle malé věci rozviřuje. Což to není nápadné? Myslím, že ti nahoře tolik diskutují o technice a o zúřadování maturit proto, aby v kalné vodě nebyly vidět ty velké chyby:

Výňatek z politického románu -- jiná kapitola

15. 4. 2011 / Alex Koenigsmark

"Proboha," vykřikl Petr, když dočetl.

Kristýně se zamlžily brýle. Jaroušek se tak polekal, že vylil kávu. Jeden z jeho pitbulteriérů okamžitě louži slízal.

"Mám je na obranu," vysvětlil Jaroušek, ačkoliv se ho nikdo neptal. "Kdyby mě chtěl Vítek nechat zabít."

Kristýna vyprskla smíchy a Petr se na ni káravě zadíval.

Kočí, Bárta a Babiš

15. 4. 2011 / Boris Cvek

Bývalá předsedkyně poslanecké frakce VV v českém parlamentu, Kristýna Kočí, byla nedávno nahrávána při jednom rozhovoru v kavárně u kapučína, a když tato nahrávka byla uveřejněna, Kočí uznala, že je zcela autentická. Prý však na nahrávce lže, protože věděla, že je nahrávána.

Obrana otce

15. 4. 2011 / Jan Kavan

Byl bych rád kdybyste zveřejnili mou reakci na článek Tomáše Koloce "Kauza Heider Heydrich a naše společnost" (BL, 8.4.2011). S článkem velmi souhlasím a jsem rád, že se našel autor s tímto pohledem nezakaleným různými předsudky či ideologickou předpojatostí. Autor mne ve svém článku jmenuje a konstatuje, že si mne váží, což mne pochopitelně těší.

Musím však vyjádřit své ostré námitky proti kontextu té věty, kde řadí mého otce mezi "přední představitele stalinské KSČ". To je naprostý nesmysl.

Deficit zdravého rozumu?

15. 4. 2011 / Pavel Urban

Zdeněk Jemelík hájí Víta Bártu jako člověka, který se snaží očistit podnikatelské prostředí v této zemi od "kmotrovských" praktik, stal se však obětí zrady a následné kampaně coby projevu deficitu zdravého rozumu. Ta zrada je zřejmá. Motivům "úspěšného podnikatelského projektu", jehož cíle "jsou společensky prospěšné, ovšem nepříjemné politikům, kteří mají závazky vůči tzv. kmotrům'" jsem ochoten stále věřit. Není pochyb, že Bárta coby ministr dopravy komplikoval život mnoha dojičům státní pokladny. Nicméně člověk, který něco takového zkouší, by neměl nahrávat svým oponentům na smeč, kterou nelze odvrátit

Co je dovoleno Jovovi...

15. 4. 2011 / Aleš Uhlíř

Na účet českého prezidenta, který byl přistižen při krádeži pera, se baví celý svět. Bezostyšnost samolibého Klause, který se nedokázal ovládnout a jako zkušený chmaták přesunul pero z pouzdra na stole pod stůl a pak do své kapsy, má však i širší rozměr. Na tomto zdánlivě banálním případu je vidět, jak málo české politické reprezentaci záleží na tom, jak ji vnímá okolí. Prezident věc bagatelizuje tím, že to byla obyčejná propiska a podle mluvčího je to ostatně v souladu s pražským protokolem.

Monitor Jana Paula:

Hus nebo topinkovač, je to jedno

15. 4. 2011 / Jan Paul

Maminko, jak vypadá Batman? No přece jako v tom filmu! Dítě se podívá na film a má jasno, Batman vypadá i s nejnovějšími inovacemi právě takhle, a může vypadat jinak? Jak? Když má ty své uši, masku, plášť, mnoho rozeznávacích znaků. Vůči čemu? Vůči sobě samému, a to ho činí tím, kým byl a je. Věci a jevy měli své vlastní vizuální identifikační rysy, které jsme popsali, na nichž jsme se nějak shodli, které fungovaly v civilizačním procesu, a pokud je radikálně změníme, ztratí slovo, které je charakterizuje, svůj význam a obsah. Nazvat kocoura Mikeše Batmanem prostě nelze, a pokud to uděláme, nikdo tomu nebude věřit.

O "dialektickém rozporu" mezi pravicí a levicí

15. 4. 2011 / Karel Dolejší

Nebyl to nikdo menší než ikona levicových ultras Mao Ce-tung, kdo kdysi napsal pojednání o dialektickém rozporu mezi pravou a levou nohou. Takové pojednání ovšem nenaučí batole chodit ani kuchařku řídit stát, jen vyvolá obdiv k všudypřítomnosti ideologicky postulovaných zákonitostí, quod erat demonstrandum. Ve skutečnosti se tu nepostihuje vůbec žádný reálný pohyb jiný než ten, který obvykle označujeme obyčejným výrazem "chůze", a jeho označení pofidérním abstraktním termínem mu nezaručuje žádnou univerzálnost, protože ptáci nahoře a červi dole se každopádně pohybují dočista jinak.

Václav Bělohradský zveřejnil 26. března v Právu článek nazvaný Lib-lab tiká, tiká politika, v němž se vymezil proti pokusům překročit standardní pravolevý dualismus západních zastupitelských demokracií. Podle Bělohradského je tradiční dělení na parlamentní pravici a levici zárukou humanistického charakteru politiky a snaha jít za ně může vyvolat destruktivní síly politických vášní.

Šílení doby vymknuté z kloubů

15. 4. 2011 / Jan Čihák

Dění kolem nás vykazuje již řadu let signály úpadku a rozkladu, ovšem v posledních měsících se mi zdá, že začíná přetékat pověstný pohár. Letošní první duben byl pro mě zajímavý tím, že ve zpravodajství se prakticky nedalo odlišit, co je aprílový "vtip" a co nikoli. Absurdnost a vypjatost doby vedla k tomu, že řada lidí kolem mě dokonce v první chvíli se zděšením přijala jako fakt i "vtipnou" zprávu o zateplování fasády chrámu sv. Víta. Není to nedostatkem smyslu pro humor, není to ani chudobou ducha dotyčných. Spíš to byla automatická reakce hlav, které si už pomalu zvykají na to, že náš přilehlý vesmír se řídí vším možným, ale nikoli rozumem.

Klausovo chování je i naší hanbou

14. 4. 2011 / Jan Keller

Lidé po celé Evropě a na všech kontinentech se před televizními obrazovkami baví scénou, kdy prezident České republiky se během své návštěvy v Chile zmocňuje protokolárního pera velice nestandardním způsobem. Chová se, jako by si ho chtěl nepozorovaně přivlastnit. To vše přímo za bílého dne a před kamerami, které v detailu vykreslují jeho privatizační mimiku.

Pedagogové nejsou podstatní: důležité jsou milionářské děti

14. 4. 2011

Jsem zaměstnaná (kdepak pracovní smlouva! Dohoda o pracovní činnosti) jako učitelka soukromé školy. Učím na základní umělecké škole, která přináleží ke komplexu jiných škol. - Kolegyně klavíristka musela dovézt vlastní nástroj (na vytřískaný klimpr se nedalo učit), kolega kytarista rád zapůjčil pro výuku vlastní kombo a já s radostí půjčuji své vlastní malé housličky svým žákům. Než děti vyrostou do "celých" houslí, projdou si tři až čtyři velikosti houslí. Všichni své vlastní hudební nástroje půjčujeme rádi, to mi věřte. Jinak bychom totiž nemohli vyučovat - jaksi by nebylo nástrojů, pro hudební školu nezbytných.

(Článek jsme z dobrých důvodů anonymizovali. Pozn. red.)

Hry a součty

14. 4. 2011 / Přemysl Janýr

Předpokládejme, že si peču rohlíky sám. Při ceně surovin ze supermarketu, spotřebě elektrické trouby a času, který na tom strávím mne vyjde kus na dvě koruny. Pekaře, který nakupuje u mlynáře, peče v peci ve velkém a umí to, vyjde stejný rohlík na padesát haléřů. Namísto abych si ho sám pekl jsem si ho tedy koupil. Tím jsem za korunu získal zboží v hodnotě dvou korun, neboli jsem svůj majetek směnou zdvojnásobil. Stejně pekař. Upekl za padesát haléřů rohlík a směnil jej za korunu. I on svůj majetek směnou zdvojnásobil.

Deficit zdravého rozumu

14. 4. 2011 / Zdeněk Jemelík

Při sledování událostí, jež se na nás začaly řítit po uveřejnění úvodníku Erika Taberyho v Respektu ze dne 4. dubna 2011, se mi stále častěji vybavuje Hamletův výrok "vymknuta z kloubů, doba šílí". Navzdory jejich popisu a výkladu hlavním proudem české žurnalistiky je vidím jako projev deficitu zdravého rozumu jak novinářů, tak většiny zúčastněných politiků s výjimkou pana prezidenta, jenž se snaží aspoň přibrzdit padající lavinu zhroucení vládní koalice. Nemám ovšem na mysli představitele VV, kterým byla hra vnucena osnovateli aféry, dále Petrem Nečasem a jeho suitou a také médii. "Véčka" jsou v postavení nutné obrany.

Posun od věci ke způsobu

14. 4. 2011 / Petr Wagner

Média vřou. Jsou 24 hodin "in the air". A tak se dovídáme (nedovídáme) věci podstatné.... Třeba, že prezident si přivlastnil, pravděpodobně reklamní propisku (opravdu světodějná informace), že paní Kočí byla či nebyla sledována v ložnici (svojí) nebo, že někdo někoho nahrával.

NATO má problémy s identifikací libyjských pozemních cílů

14. 4. 2011

Zatímco z letadlové lodi Charles de Gaulle jsou katapultovány letouny Rafale a Super Etendard, jejich osádky upozorňují, že navzdory veškeré moderní technologii jsou pro ně jednotky věrné Muammaru Kaddáfímu ze vzduchu hůře zjistitelné než kdy předtím. Tyto jednotky nyní dovedně používají kamufláže, aby se vyhnuly detekci a útokům ze vzduchu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní