Není nad to vědět lépe než ti, kterých se to týká

18. 4. 2011 / Jiří Baťa

Tak to bychom měli! Co? No nedělní OVM (Otázky Václava Moravce). Více jak dvouhodinová relace byla zajímavá, nepostrádala ani úsměvné pasáže, tentokrát především díky mimořádně čilému ministru zahraničí, předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Na druhé straně však byly pasáže, možno říci k pláči. To když paní Karolína Peake, předsedkyně poslaneckého klubu VV na otázku, zda by podpořila myšlenku mimořádných parlamentních voleb odpověděla, že si to nepřeje.

A to přesto, že souhlasí s avizovaným návrhem ČSSD na  hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Svůj záporný postoj založila na stanovisku svého předřečníka, předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který naopak myšlenku mimořádných voleb podpořil. Ve svém záporném stanovisku "demokratická" politička prohlásila, že si předčasné volby nepřeje proto, že se s nimi souhlasí jak již zmíněno V. Filip, z čehož vyvodila závěr, že se komunisté chtějí za každou cenu dostat do vlády. Opravdu zajímavý postřeh, jenom k tomu chybí jakékoliv opodstatnění. Protože různých blafů a záměrných desinformací v podobě záměrů komunistů ví celá řada některých lidí víc, než samotní komunisté.

Ne jinak na podobnou otázku odpověděla šéfka Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Ta s typicky "odeésáckou" vehemencí a nesouhlasem vyjádřila stejné obavy o osud naší země, neboť by se mimořádnými parlamentními volbami umožnila cesta návratu komunistů k moci, což by podle ní bylo neštěstím pro tuto zem. Samozřejmě že uvedla i jiné "faktické" důvody, proč NE mimořádným volbám, jako je třeba "odpovědnost" za již rozpracované reformy, vyvedení země z ekonomické krize a celou řadu jiných, neméně "důležitých" důvodů. Jenom poněkud opomněla ve své horlivosti s nesouhlasem mimořádných parlamentních voleb také zmínit faktický stav politické scény, respektive dosavadní výsledky (!) koaliční vlády, která nejen že ztratila kredit u občanů, ale dosavadními "(ne)reformními" kroky vyvolává sociální nejistoty, ekonomickou nesvobodu, nespravedlnost, nedůvěru a vnitřní nestabilitu země.

Nemohu ovšem také nezmínit stanovisko předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který se ohradil proti slovům K. Peake, když zmínil, že KSČM je demokratickou stranou. Bohužel další slovo mu vzal Václav Moravec, takže obhajobu nedokončil. Nicméně důvod jeho stanoviska, kterým dal podnět k zamítavému stanovisku K. Peake ohledně mimořádných voleb, spočíval v tom, že mimořádné volby jsou smutným výsledkem činnosti této vlády -- a prohlásil, že vzhledem ke ztrátě důvěry občanů k této vládě by byly mimořádné volby logickým vyústěním vládní krize.

K samotné vládní (ne)krizi malá poznámka -- a sice, že paní M. Němcová současný stav na politické scéně rozhodně nepovažuje za krizi, ale připustila, že může nastat. Nevím, co by už muselo nastat, aby vládní krize byla legitimní, když jí tento mišmaš, osočování, lhaní, odvolávání, demise a jiné aféry, včetně neustálého vyjednávání se snahou domluvit se na tom, že je snaha se domluvit a setrvat na stávajícím fungování trojkoalice apod., ještě nestačí, aby ho považovala za politickou, tj. vládní krizi. Jediným pozitivním momentem byl její osobní (názor) souhlas s podáním návrhu na hlasování o důvěře vládě ze strany ČSSD. Koneckonců, ani jí nic jiného nezbývá.

Neméně zajímavý však byl i vstup ředitele politického odboru prezidentské kanceláře Ladislava Jákla, který věrný svému chlebodárci až dojatě obhajoval práva na postup ve věci návrhu na odvolání a předložené demise členů vlády. Ten, nejen věrný V. Klausovi, ale zřejmě i ODS, rádoby fundovaně vysvětloval stanovisko V. Klause, který prý postupuje nejen v souladu s Ústavou, ale také v rámci svých pravomocí -- s tím rozdílem, že pan prezident není stroj, který by automaticky schválil předložené návrhy, ale že tak činí v rámci stability politické scény i v zájmu občanů. Pozoruhodné, jak často pan prezident činí "v zájmu" občanů! Asi stejně, jako koaliční vláda s P. Nečasem v čele. Stejně jako prezident i P. Nečas si totiž osobuje právo mluvit za všechny občany přesto, že celá koalice získala ve volbách cca 30% hlasů, notabene když vítěznou stranou byla ČSSD, nikoliv ODS!

No nic, co jsme si zvolili, to máme, nebo také, máme, co jsme (ne)chtěli. Teď jen čekejme, jak se to Káčko (jak to krásně koresponduje s "Íčkem"!) domluví. A zda se pan prezident dočká požadovaného "béčka", ("á" bylo již řečeno), nebo také, zda "oni" (vláda) dokončí ten druhý "půltah", on již první "půltah" učinil.

No není to báječné, když máme tolik věcí, na které se můžeme my, občané, těšit?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.4. 2011