Severní Korea se nevzdá svých jaderných kapacit

13. 4. 2011

Není pravděpodobné, že by se severokorejský představitel Kim Čong-il podřídil mezinárodnímu tlaku a vzdal se jaderných kapacit. Je přesvědčen, že jsou vitálně důležité pro "přežití režimu", vysvětlil v úterý americký velitel v Jižní Koreji admirál Walter Sharp.

Francie a Británie prosazují eskalaci intervence v Libyi

13. 4. 2011

Paříž a Londýn prosazují, aby NATO provádělo tvrdší útoky proti Kaddáfího jednotkám. Německo teoreticky souhlasí i s pozemní misí, ale jedině čistě humanitárního charakteru. Francie kritizuje německé výhrady vůči výraznějšímu angažmá Aliance na straně povstalců.

Mubarak půjde do vazby

13. 4. 2011

■ ■ ■

13. 4. 2011 / Filip Špecián


Rozmlouvá se svou mlžinou
a je mu dobře.
Vstupenky se rozdávaj v lese,
houby to nejsou.

Obkročmo
a skrz město se tam dostanete.
Komáři dál chlastali
a klíšťata vyráběly encefalitidis.
Každou chvíli by se měla stavit další jednotka.

Projděte,
do dalšího kola.
Tam už jenom rostliny.
A zima
a teplo.
A ponožky
a větrák.

Co hlava (a nejen moje) nebere!

13. 4. 2011 / Jiří Baťa

Je zcela běžné, že jak se lidé scházejí, tak se i rozcházejí. K obému mají nějaké důvody. Ty mohou být různé. Někdy rozumné, jindy nerozumné, logické či nelogické, účelové, tedy ryze pragmatické.

Zdroje politickej moci v parlamentnej demokracii

13. 4. 2011

Najskôr nežné a oranžové revolúcie a následne nepokoje v arabských štátoch svedčia o nespokojnosti širokých vrstiev obyvateľstva s hospodárskou a s politickou situáciou. V Tunise, Egypte a v Líbyi je neistý vývoj udalostí a budúcnosť vládnúcich kruhov. Situácia je vážna aj v ostatných častiach sveta. Masy sa radikalizujú pod vplyvom nepriaznivej hospodárskej a politickej situácie, snahy presadiť zmeny, s ktorými nesúhlasí vládnúca časť spoločnosti. Globalizácia svetového hospodárstva a čoraz zrejmejší stret civilizácií, ktorý zrejme vyústi do nového rozdelenia politických a ekonomických síl vo svete, zohráva dôležitú úlohu v tomto procese. Prebiehajúce zmeny nemôžeme považovať len za lokálnu záležitosť; príspevok je preto zameraný na mechanizmus a štruktúru politickej moci, možnosti legislatívy a exekutívy presadzovať záujmy politických strán a mocenských zoskupení, napsal čtenář Vladislav Bachár.

Jak se Václav Klaus zase jednou zviditelnil

13. 4. 2011

Zpravodajský server Yahoo přinesl video, na němž je zachyceno, jak si Václav Klaus při státní návštěvě Chile přivlastnil plnicí pero. Server informuje také o vysvětlení mluvčího Radima Ochvata, že prezidentovo chování je v naprostém souladu s pražským protokolem. Jak je to s protokolem chilským už nerozvádí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Nešťastné Klausovo pero

13. 4. 2011 / Lubomír Molnár

Všechny hlavní celostátní španělské deníky (El País, El Mundo, ABC, Público, Vanguardia) mají ve své digitální verzi odkaz na video z tiskové konference prezidentů České republiky a Chile zveřejněné českou televizí v nedělním pořadu "168 hodin". Na všech portálech lze nahrávku shlédnout.

Informace uvádí, že video se stalo hitem na YouTube a shlédly ho miliony lidí na celém světě.

Další plagiátor(ka) z řad německých politiků

13. 4. 2011 / Kay Čejka

Plagiátorské kauzy a aféry kolem vysokoškolských „rychlokvašek“ se zdánlivě odehrávaly pouze na české scéně. Pak ale byl v polovině února z plagiátorství nařčen tehdejší německý ministr obrany Karl Theodor zu Guttenberg. Zpočátku obvinění, že pasáže své doktorské práce opsal od jiných autorů bez udání řádného citátu odmítal jako „abstrusní“ (nejasný, nepochopitelný). O tři dny později již připouštěl, že „(...)bez pochyby obsahuje četné chyby. V žádném okamžiku jsem však úmyslně neklamal či úmyslně nerespektoval autorská práva.“

Měsíc po fukušimské jaderné havárii: Exploze nukespeaku

13. 4. 2011

Klasickou knihou o dezinformaci ohledně jaderné energie je Nukespeak (Jádrořeč) zveřejněná v roce 1982. Je věnována Georgi Orwellovi, autorovi knihy 1984, a napsali ji Stephen Hilgarten, Richard C. Bell a Rory O'Connor.

KD│ Od počátku jaderné havárie v Japonsku uplynul měsíc. Spolu s pokračujícími úniky radioaktivity z fukušimského jaderného komplexu se objevil i z velké části pobuřující proud mediálního zpravodajství, napsal profesor žurnalistiky na State University of New York/College at Old Westbury Karl Grossman.

Záchranářům ve Fukušimě přeji hlavně to, aby nic nepotřebovali po České republice

13. 4. 2011

V reportážích z havarované jaderné elektrárny Fukušima jsou mezi nejpůsobivějšími ty, které popisují nasazení tamních záchranářů při nebezpečné práci. Televize CNN (a následně i další světové tituly) věnovala velký prostor popisu podmínek, za kterých tamnější záchranáři pracují -- v jakých spartánských podmínkách žijí, jak často jedí, kde přespávají a na čem, a o tom, že mnozí z těchto záchranářů prožívají současně své vlastní tragédie. Je to v pořádku, ti lidé si naši úctu zaslouží. A o riziku jejich práce svědčí třeba i nabídky, které se objevily v médiích: za den práce při likvidaci havárie je nabízeno v přepočtu až 80 000 Kč, napsal Milan Doupovec.

Firmy nijak nevyužívají možnost ovlivnit podmínky výroby

13. 4. 2011

V úterý 12. dubna proběhla v Praze konference o odpovědnosti firem v oblasti vlastních dodavatelských řetězců. Tato konference byla první svého druhu v České republice a jejím cílem bylo otevřít diskuzi mezi odbornou veřejností. Konferenci "CSR -- odpustek nebo odpovědnost?" organizovala společnost NaZemi ve spolupráci se CSR Consult. Z výzkumů společnosti NaZemi vyplynulo, že pokud firmy společenskou odpovědnost (Corporate Social Responsibility, CSR) zohledňují, tak většinou v jiných oblastech než ve svých dodavatelských řetězcích. Přitom aktuální trendy ukazují rostoucí zájem spotřebitelů o podmínky výroby a obchodování zboží. Představitelé firem, kteří se konference zúčastnili, se shodli, že téma CSR v oblasti dodavatelských řetězců je v ČR zatím opomíjeno.

Britská policie v rozkladu?

11. 4. 2011 / Alan Cedrik

V českých médiích je britská policie často dávána za vzor policii české. Policie Spojeného království je spojována s hodnotami jako fair-play, otevřenost a zodpovědnost. Britská policie má dozajista své plusy a mínusy, ale události posledních dnů, týdnů a měsíců naznačují, že image této instituce se pomalu, ale jistě hroutí.

Pravý pohled

12. 4. 2011

tisková zpráva

Vážení kolegové,

dovolte, abych Vám představil ODSmagazin.cz. Našim cílem je pomáhat ODS vítězit ve volbách a nezničit se navzájem vnitrostranickým bojem. Přinášíme Vám proto speciál k vleklé vládní krizi. Nikdo z nás nečekal, že se pohodlná 118ka sesype necelý rok po svém vzniku. Je to smutné. Nabízíme vám ke čtení: ZDE ZDE ZDE

S přáním klidu k podnikání a běžnému životu

Michal Hájek - Olomouc

Obcházení zákona při ustanovování obhájců ex offo

12. 4. 2011 / Aleš Uhlíř

Skandál kolem VV vyvolal na českém rybníku pravou bouři. Poukazuje se na diletantismus a zkorumpovanost českých politiků, případu se dostalo ohodnocení jako největší politický skandál od roku 1989 atp. Nesdílím ten údiv nad tím, jak je něco takového možné a v proběhlých událostech vidím potvrzení oněch chmurných výroků mafiánského bosse, jak jsem je citoval ve svém dřívějším příspěvku z 31. 3. 2011 "Je korupce nezbytným 'mazadlem demokracie'?

Nevím, jak by se stávající politický systém, který vede k prosazení vždy určitého typu lidí, mohl změnit k lepšímu. Je mi odporné poslouchat tlachání ještě nedávné fanynky Víta Bárty, která si od něj jen tak nechala dávat peníze a nyní se cítí zklamána a podvedena a musí honem s pravdou ven. Prostě ať se člověk na politické scéně rozhlédne kamkoli, všude najde podobné typy.

Svatá dobroto!

12. 4. 2011 / Luděk Prokop

Asi je zbytečné chodit s dřívím do lesa a přidávat svou trošku do mlýna ohledně skandálů kolem Bárty a VV. Pravda, související řada otázek zůstane nevyjasněna. Zázračné prozření poslance Škárky a poslankyně Kočí. Nemalé částky vydávané panem Bártou jak korupčně, tak zhola pro nic a zhola za nic. Jediné srozumitelné vysvětlení, finanční výpomoci nejbližším spolupracovníkům, musíme odmítnout. V našich poměrech, v naší současné společnosti a při naší morálce, si nebudeme přeci hrát na potrhlé blázny či kamarády.

Životnost politika nebo úředníka bojujícího proti korupci je 4 měsíce

12. 4. 2011

Tisková zpráva primátora města Liberce Jana Korytáře ze dne 11. 4. 2011

Primátor města Liberce Jan Korytář se dnes v Praze setkal s ředitelem Transparency International ČR Davidem Ondráčkou a bývalým ředitelem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem. Primátora doprovázel jeho náměstek pro ekonomiku Jaromír Baxa. Primátor s kolegy konzultoval své kroky v souvislosti s výběrovými řízeními města v objemu půl miliardy korun, které před několika dny zastavil a podal podnět k prošetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Kouzlo zalepených obálek

12. 4. 2011 / Jiří Šejnoha

"Vítek je velmi štědrý člověk. Vím, že to může znít velmi zvláštně, že dá někomu půjčku, aniž by byla sepsána nějaká smlouva, ale Vítek se nikdy neohlížel na formality. Možná se někdy chová lehkomyslně. Dodnes si pamatuji na to, že když jsme měli jet na dovolenou a měli jsme vybranou hotovost v eurech - a byla to poměrně vysoká hotovost - tak ji Vítek ztratil někde na Václaváku. Takže doufám, že někdo měl z této obálky radost." (Kateřina Klasnová o Vítku Bártovi)

Zdroj: IDnes ZDE

Vítek Bárta a jeho nešťastné obálky. Obálka s eurobankovkami, ztracená kdesi na Václaváku. Obálky s hotovostí pro Škárku, pro Kočí a třeba i pro jiné poslance VV, kteří se dnes stydí tyto "možná nevratné půjčky" přiznat a zůstávají loajální k Vítku Bártovi, neboť je má tím pádem v hrsti. V této souvislosti se mi zjevil asi 12 let starý příběh, který jaksi naznačoval cosi o korupci v našem podnikatelském prostředí.

Právo vlastníka je víc než právo vlastníků?

12. 4. 2011 / Miloslav Štěrba

Diskutující o stavu naší společnosti pravidelně naříkají, že nám chybí mimo jiné vymahatelnost práva. Což nepopírám, jen bych upřesnil, že je drobný rozdíl, jestli si právo nevšímá seniora a učiní z něho bezdomovce, nebo se jedná o právo potomka, který se domáhá majetku za miliardy.

Jak bych si vyrobil přeběhlíky, být Petrem Nečasem a Miroslavem Kalouskem

11. 4. 2011 / Petr "Vlk"

Ve svém materiálu "Chodí Bárta okolo -- oč hrají kramáři z Kramářovy vily", jsem se pokusil analyzovat současnou vládní krizi a odhadnout, jak skončí. Materiál byl psán s penzem informací k čtvrtku 07.04.2011 a času 21:30 hod.

Očekával jsem , že další vývoj bude bouřlivý, ale nikoli až tak, jak se stalo. Například, že Bárta tak snadno hodí ručník do ringu a pustí ministerské křeslo. Podobně jsem nečekal, že Nečas půjde nekompromisně a podle mne bezhlavě, za variantou maximálního zisku - dvoučlenného manželství s TOP bez ingerence křena z Bártovy ABL.

Napoleon Bárta uprostřed válečné vřavy

11. 4. 2011 / Josef Brož

Smích a slzy. O víkendovém pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) si přišli na své všichni: přátelé spikleneckých teorií, politologové, ženy i děti. Kombinace detektivky a reality-show, v níž vítězí napětí a úlevná katarze, nemohla být v přímém přenosu lepší.

Celé ZDE

Krupka a zánik občanství, aneb Inzerát na zemi, ve které nechci žít

11. 4. 2011 / Karel Dolejší

Houstone, máme problém. V zemi, kde prezident krade a zneužívá veřejné funkce k šíření čistě soukromých pseudovědeckých názorů; v zemi, kdy mohou zastupitelé řídit opilí a ještě se rozčilovat, když to někdo zveřejní; v této zemi policie chrání neonacisty - kdežto účastníky protestního náboženského shromáždění rozhání najížděním koňmi, policejní pyrotechnikou, a posílá je "do prdele".

Sexuální obtěžování žen je na českých vysokých školách časté

11. 4. 2011

tisková zpráva

Praha 11.4. 2011 - Národní kontaktní centrum -- ženy a věda Sociologického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i., vydalo publikaci Sexuální obtěžování ve vysokoškolském prostředí: analýza, souvislosti, řešení. Publikace představuje problematiku sexuálního obtěžování ve vysokoškolském prostředí v mezinárodním a českém kontextu a přináší výsledky původního výzkumu zaměřeného na výskyt sexuálního obtěžování studujících vyučujícími, který byl provedený na jedné fakultě české vysoké školy. Kromě toho lze v publikaci nalézt také doporučení pro vysoké školy, jak postupovat v boji proti sexuálnímu obtěžování. Jak ukázala studie, sexuální obtěžování není na českých vysokých školách výjimečným jevem, přesto mu však dosud nebyla věnována dostatečná pozornost.

Škárka, Kočí, Bárta. Jak to rozhodnou loutkáři?

11. 4. 2011 / Jiří Svoboda

"Hra na "přeběhlíky" je obehraná...", řekl dnes tajemník prezidenta, Ladislav Jakl.

Sociolog, prof. Jan Keller je přesvědčen, že aféra kolem VV je z vnějšku připraveným konstruktem.

S oběma autory souhlasím.

Záležitost vykazuje značné množství znaků, charakteristických pro zpravodajské hry.

Vláda jednoho procenta, jedním procentem, pro jedno procento

11. 4. 2011

Prakticky všichni američtí senátoři a většina členů Sněmovny reprezentantů jsou příslušníky horního 1%, už když nastoupí do funkce, zůstávají v úřadu díky penězům od horního 1% - a vědí, že když budou hornímu 1% dobře sloužit, dočkají se od něj odměny, až budou úřad opouštět.

KD│ Američané teď sledují protesty proti utlačitelským režimům, které soustřeďují ohromné bohatství v rukou nepočetné elity. Ale v naší vlastní demokracii 1% lidí pobírá takřka čtvrtinu národních příjmů - což je nerovnost, jaké budou litovat dokonce i bohatí, napsal pro Vanity Fair Joseph Stiglitz.

Vondra podá demisi

11. 4. 2011 / Boris Cvek

Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil, že dnes podá demisi. Důvodem může být jak reakce na samotný případ Promopro (proč ale tak pozdě?), tak pokus vyhovět Věcem veřejným a udržet trojkoaliční vládu. Podle zdroje Práva bude Vondra prý požadovat pád ministra financí Kalouska.

Korektní diskuze jako bludička nad močálem?

11. 4. 2011

Zahlédl jsem Drábkovu výzvu ke korektní diskuzi ohledně připravované sociální reformy. Výzva je součástí reakce na alarmující články pana Hrebenara. Aby nedošlo k mýlce - rád budu diskutovat s kolegou, manželkou, zedníkem i s filosofem. Otázka však nezní, zda korektně diskutovat, ale s kým korektně diskutovat. Má smysl vést takové dialogy s někým, kdo neříká pravdu? S někým, kdo přišel mimo jiné s návrhem, aby naspořený zůstatek v soukromých fondech zůstal po smrti střadatele těmto fondům? Co jiného je toto opatření, než zákonem posvěcená krádež? píše čtenář Vít Matějovský.

Úmysly snad i dobré, návrhy nepřijatelné, aneb je sjednocení DPH správné?

11. 4. 2011 / Jiří Baťa

Na tuto otázku existují dva zásadní názory. Záleží na tom, z jakého úhlu pohledu je posuzována. Jeden úhel pohledu je z pozice současné vládnoucí politické koalice, resp. převažujícího ideologického zaměření (pravicové strany ODS a TOP 09 s VV ve vleku), nebo z pozice opozice (ČSSD, KSČM), tedy levicového zaměření a občanů. K nim nutno přiřadit i odbory, tvořící se všemi subjekty tzv. tripartitu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní