Vondra podá demisi

11. 4. 2011 / Boris Cvek

Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil, že dnes podá demisi. Důvodem může být jak reakce na samotný případ Promopro (proč ale tak pozdě?), tak pokus vyhovět Věcem veřejným a udržet trojkoaliční vládu. Podle zdroje Práva bude Vondra prý požadovat pád ministra financí Kalouska.

V tom ohledu by Vondrova demise byla spíše pomstou Kalouskovi než aktem nějaké sebereflexe či výrazem politické kultury. Kalousek by se po Vondrově demisi stal formálně hlavní překážkou fungování trojkoaličního projektu, pokud takový projekt s Bártou, který nosil/nosí obálky s penězmi ústavním činitelům, od čehož ho těžko odvrátí odstoupení z funkce ministra, má ještě smysl.

Je také otázkou, a ta nebyla vůbec nikým vážně položena (a čekal jsem ji včera od Václava Moravce jako jedinou možnou reakci na Johnovy manipulativní pokusy opít lidi rohlíkem), kolik lidí si už od Bárty vlastně vzalo "půjčku", danou z ruky do ruky v hotovosti v obálce?

Místo toho, aby se lidé vážně zabývali touto hrůzostrašnou otázkou, posedla je mánie teorií spiknutí a každý dle své lidové tvořivosti spřádá jiné spiknutí, jež stojí údajně za Bártovým skandálem. Každý chce vidět za kulisy, a tím se veřejnost paradoxně stává loutkou Bártovou, který vládne prostřednictvím obálek. Miroslav Kalousek a TOP09, chtějí-li si zachovat tvář, nemohou pokračovat v projektu drobilovské ODS a bártovských VV. Naopak z předčasných voleb mohou vzejít jako pravicový hegemon (a ODS by měli voliči "zaříznout").

Odkaz na zprávu o očekávané Vondrově demisi: ZDE

Policie podezřívá Bártu z korupce (nebo každý korupčník přichycený při předávání obálek se statisíci korun může říci, že vlastně dával půjčku, a trvat na tom, i když ten druhý, uplácený, popře, že nějakou půjčku chtěl? - v tom případě je korumpování pomocí obálek s penězi beztrestné!): ZDE

K článku: "Krupka a zánik občanství, aneb Inzerát na zemi, ve které nechci žít" - mohu říci jen toto: absolutně souhlasím! Je strašné, že novináři a veřejnost tohle necítí jako zásadní problém a neženou politiky v rozběsnění k nápravě a změně situace.

A toto je také dokonalé! Poslanec VV Babák si půjčil peníze, které potom věnoval své straně. Jedná se o šestimiliónový dar. Ani ve snu by mne nenapadlo, aspoň tedy dodnes, že by si někdo půjčil 6 milionů, aby je dal politické straně. Bdím, či spím? Nedělají si z nás všichni politici VV děsivou srandu? A když si člověk spojí Bártovu půjčkovou demokracii a podivnou politickou vášeň poslance Babáka pro VV - neboť který ze straníků si půjčí šest milionů, aby je věnoval své straně? - člověka musí napadnout, kdo Babákovi šest milionů k těmto účelům asi mohl půjčit. Ale slovy bývalého novináře Radka Johna:

"My jsme mu řekli, pane poslanče, máte důležitější starosti, je vládní krize a potom jeďte do Blanska a hledejte papíry. Nesporně všechno doloží, ale pokud si novináři myslí, že když písknou, tak odjede 250 kilometrů od Prahy a bude se hrabat tři dny v papírech, tak se mýlí." ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.4. 2011