Krupka a zánik občanství, aneb Inzerát na zemi, ve které nechci žít

11. 4. 2011 / Karel Dolejší

Houstone, máme problém. V zemi, kde prezident krade a zneužívá veřejné funkce k šíření čistě soukromých pseudovědeckých názorů; v zemi, kdy mohou zastupitelé řídit opilí a ještě se rozčilovat, když to někdo zveřejní; v této zemi policie chrání neonacisty - kdežto účastníky protestního náboženského shromáždění rozhání najížděním koňmi, policejní pyrotechnikou, a posílá je "do prdele".

V České republice už neexistuje žádné občanství, které by obyvatele spojovalo do jednoho celku. Narážíme na nedotknutelné, kteří mohou cokoliv - třeba tunelovat ministerstvo ve prospěch vlastní partaje - a ještě jsou nakonec odměněni lukrativními posty. Přežívá zbytek středního stavu, jemuž je v nějaké formě povoleno užívat tradičních občanských práv - tedy pokud nechce třeba demonstrovat proti zasedání MMF. No a pak jsou tu ti, proti nimž lze veřejně štvát a vyvolávat nenávist, a pokud se ozvou, dostanou ještě policejní nakládačku.

A přitom je to tak průhledné. Jste nespokojení s tuneláři ve veřejných funkcích? Vadí vám, že vaše pracovní místo je nejisté stejně, jako výše příjmu řekněme za půl roku? Vybijte si vztek na Cikánech, to je povolené! Dokážete si, že přece jen existuje někdo, kdo je na tom hůř, beznadějný Unteruntermensch, na něhož se dokonce i vy ve své nekonečné ubohosti můžete ještě beztrestně vytahovat. Když kvůli ničemu jinému, tedy pro nespornou zásluhu, že jste se narodili s jinou barvou kůže.

Dost možná, že zrovna v tuto chvíli vás status quo víceméně uspokojuje, protože patříte k těm, jichž se ponížení netýká. Taková spokojenost je však ošidná jako nic jiného a zakládá se na úplně falešném pochopení věci.

V zemi kde už neexistuje občanství a rovnost před zákonem totiž nikdy nemůžete vědět, kdy se i z vás naráz stane Unteruntermensch.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.4. 2011