Upozornili na možné týrání dětí, ale soud je za to potrestal

8. 3. 2011

tisková zpráva Ligy lidských práv

Okresní soud v Novém Jičíně dne 7. 3. 2011 vynesl absurdní rozhodnutí v kauze manželů obviněných z pomluvy. Manželé Ľubovi mají být vinni tím, že oznámili úřadům a později i médiím nepravosti, které se děly v dětském domově v Novém Jičíně. Po čtyřech letech je za to soud potrestal 5 měsíci odnětí svobody s odkladem na 14 měsíců. Manželé se na místě odvolali.

Soud neprokázal, že by cokoliv z jejich tvrzení byla nepravda. Soudce svoje rozhodnutí zdůvodnil tím, že manželé údajně sdělovali nepodložené informace, při oznamování svých podezření vystupovali pod anonymní identitou, celou záležitost medializovali a slibovali nezletilým za jejich svědectví odměny a výhody. Jenže v případě podezření z trestného činu týrání svěřené osoby zákon nevyžaduje, aby si oznamovatel svoje podezření ověřoval, postačí když se o spáchání činu "hodnověrným způsobem dozví".

Více informací naleznete ZDE

K tomu Věra Říhová, Paragraf 206 Trestního zákona č.140/1961 Sb. - Pomluva ZDE

Co může přijít i do ČR:

"Nikdy jsem dosud nepoznal takové zoufalství a demoralizaci"

8. 3. 2011

"V mnoha ohledech je to tu horší než v Sovětském svazu.

Ani v nejhorších dobách v Sovětském svazu nezrušili vnější formu demokratického procesu, i když jeho podstata neexistovala. Pořádali volby a tak dále. Ještě před deseti lety jsme měli možnost zvolit si děkana. To je teď naprosto nemožné."

Profesor Stephen White využívá při analýze krize na Glasgow University své čtyřicetileté zkušenosti z vyučování politologie. Jeho odborností je Rusko. V tom, co se děje v Glasgow, vidí Stephen White rysy bývalého Sovětského svazu. "Reorganizaci univerzity tu říkají 'restrukturalizace'", zdůrazňuje pětašedesátiletý profesor. "Tak přesně nazval Gorbačov svou 'perestrojku'. A kde to skončilo? Rozkladem státu."

Rychle, než to zruší

Přihlašte se na postgraduální letní školu o středovýchodní Evropě

8. 3. 2011

Centre of Excellence pro studium středovýchodní Evropy CRCEES organizuje ve dnech 11.-20. července 2011 v Praze v prostorách New York University letní školu na tato témata:

  • interpretace středo a východoevropských kultur
  • současná vizuální kultura
  • historické narativy
  • vztahy mezi politikou, médii a veřejnosti
  • dědictví komunismu
  • ekonomická teorie a praxe
  • sociální politika
  • politika paměti
  • prostor, kartografie a životní prostředí
  • národnosti a menšiny
Letní školy se budou účastnit odborníci z Británie i z České republiky, a postgraduální studenti z řady zemí světa. Letní škola CRCEES je otevřená i postgraduálním studentům, případně profesorům z České republiky. Účastníci z ČR neplatí žádný poplatek. Využijte této vynikající příležitosti k rozšíření diskursu o ČR a střední Evropě do zahraničí - seznamte se se zajímavými zahraničními účastníky. Letní škola se bude odehrávat v angličtině.

Zájemci, přihlašte se Janu Čulíkovi, emailem napsaným anglicky, na adrese Jan.Culik@glasgow.ac.uk, a to do 17. března 2011.

Konkrétní program letní školy bude zveřejněn v nadcházejících týdnech. Nebudou to formální přednášky, ale interaktivní diskuse účastníků.

Informace v angličtině ZDE

Britská policie zvažuje, že uspořádá masovou demonstraci proti vládním škrtům

8. 3. 2011

Britští policisté uvažují, že ve dnech před královskou svatbou, která se má konat koncem dubna, zorganizují masovou demonstraci příslušníků policejních jednotek proti propuoštění z policie, proti zvyšování příspěvků na důchod a proti snižování platů.

Hněv britské policie proti vládě zintenzivnil poté, co byla zveřejněna vládní zpráva, která doporučuje, aby čtyřiceti procentům policistů byl snížen plat až o 4000 liber ročně.

V Káhiře dochází k útokům proti demonstraci za práva žen

8. 3. 2011

  • France 24 21:14 SEČ Saif al-Islam Kaddáfí prohlásil v libyjské státní televizi, že loajální vojáci získali kontrolu nad městy Ras Lanuf, Misurata a Tobruk a jsou na cestě do Benghází.
  • Shouruk News 20:54 SEČ Prozatímní "Národní shromáždění" odmítlo nabídku vyjednávat s Kaddáfím, aby odstoupil výměnou za bezpečnost při jeho odchodu. Řekl to předseda Rady Mustafa Abdul Jalil v Benghází, tvrdí list.
  • Kaddáfí udržuje styk s řeckým premiérem George Papandreouem, který prý prohlásil, že Řecko "je si vědomo rizik, které ohrožují mír a bezpečnost v oblasti Středomoří", v odkazu na al-Káidu. Prohlásila libyjská tisková agentura. Kaddáfí podle tohoto zdroje prohlásil, že "jakékoliv hrozby bezpečnosti a stability Libye nutně musí vést k narušení bezpečnosti v severní Africe a na hranicích se Středozemním mořem a Evropou. Řecko je přítel Libye a je schopno tento postoj tlumočit v Evropské unii."
  • AFP 20:35 SEČ Libyjská vláda popírá, že Muammar Kaddáfí učinil nabídku k jednání s opozicí.
  • Dar Al HayatAl Ankabout│Reuters 20:35 SEČ Prozatímní "Národní shromáždění" (Přechodná rada povstalců) Kaddáfímu dává 72 hodin na opuštění Libye.
  • Libye zahájila letecké údery a ostřelování soupeře na východě země. Kaddáfího armáda používá tanky a rakety vůči ozbrojeným protivníkům v první linii mezi západem a východem Libye, tvrdí povstalci.
  • Guardian   LIBYE 19.15: Kaddáfího jednotky zahájily "konečný útok" na město Zawiyah, 50 km od hlavního města Tripolisu.
  • LIBYE Reportéři Sky News a deníku Guardian potvrzují, že Kaddáfího jednotky střílejí na neozbrojené civilisty a na sanitky.
  • LIBYE Libyjská národní rada v Benghází tvrdí, že Kaddáfí vyslal vyjednavače, který pro něho požaduje pokojný odchod ze země s majetkem a s příslibem, že nebude stíhán. Mluvčí Rady konstatoval, že Rada nebude vyjednávat s někým, kdo "proléval a prolévá libyjskou krev". Libyjské ministerstvo zahraničí charakterizovalo tuto zprávu jako "naprostý nesmysl".
  • EGYPT, 16.50: V Káhiře se v úterý konala k Mezinárodnímu dni žen demonstrace žen, které požadují, aby k práci na nové egyptské ústavě byly připuštěny i ženy (celý ústavní výbor se skládá jen z mužů). Ženy požadují, aby legislativní změny zajistily úplnou rovnoprávnost pohlaví, ale zároveň se koná opačná protestní demonstrace, proti právům žen. Na ní byl přednesen např. projev, že ženy mají zůstat doma a vychovávat muže, z nichž budou prezidenti. Demonstranti proti právům žen zaútočili na ženskou demonstraci, armáda zasahuje v zájmu pořádku.
  • ÍRÁN V Teheránu bila v úterý policie demonstranty. ►
  • LIBYE NATO zahájilo permanentní kontrolu libyjského vzdušného prostoru, zatímco se v Bruselu debatuje o vytvoření bezletové zóny. Podle zpráv libyjské letectvo provedlo u města Ras Lanouf nejméně čtyři další letecké údery. Rusko a Čína se pravděpodobně postaví proti vytvoření bezletové zóny nad Libyí.

Máme brát vážně řeči o vojenském zásahu Západu v Libyi?

8. 3. 2011 / Karel Dolejší

Stručně řečeno, zatím se můžeme spíše držet pořekadla, že pes, který štěká, nekouše. Výsadek významnějších pozemních sil je tak jako tak vysoce nepravděpodobný. Libyjské území má rozlohu zhruba 1,76 milionů km2 - pro srovnání, Německo má 357 000 km2, do Libye by se tedy vešlo téměř pětkrát, a Afghánistán, kde NATO už teď trpí chronickým nedostatkem jednotek, měří 647 500 km2 - a Západ jednoduše celkově nemá k dispozici dostatek vojenského personálu na to, aby takový prostor dokázal kontrolovat. Američané se ještě plně nevysekali z Iráku a zůstávají plně vytíženi, či spíše přetíženi, v Afghánistánu. Pentagon navíc spíše než nějaká Libye zajímá, co se děje v Bahrajnu, kde má strategickou námořní základnu, a každou chvíli se tam může politická situace znova zhoršit. Kromě toho samotní povstalci cizí pozemní jednotky odmítají.

Reklama na léky škodí zdraví!

8. 3. 2011

Milí pacienti,

marketingové strategie a psychologie působení reklamy na člověka byly v současnosti dotaženy k dokonalosti, varuje PharmDr. Josef Vaníček. Reklamou je zaplavena televize, internet, noviny a časopisy. Reklama je úspěšným prostředkem, jak uměle zvýšit spotřebu čehokoli a tak více vydělat. Samozřejmě se to týká i oblasti léčiv a proto bych v tomto článku chtěl upozornit na nebezpečí, které to může pacientovi přinést.

Turecký Dubček a odmocnina z Husáka

8. 3. 2011 / Karel Dolejší

Vytváření všemožných vyčerpávajících, i když neúplných přehledů má vážná úskalí. Například jsou tak lidé bez obecného přehledu často nuceni psát suverénně o věcech, kterým v zásadě ani trochu nerozumějí. Chyb se občas dopustí každý, ale v případě, že pojednáváte o tématu, o němž nevíte vůbec nic, riskujete, že jich bude nepočítaně a budete za naprostého pitomce. Názorně to ukazuje pokus redakce deníku Christian Science Monitor provést "analýzu" výsledků lidových revolt ve světě od konce II. světové války. Ne, nejde mi ani tak o to, že se v přehledu u Československa vyskytují "Dubçek" a "Gust√°v Hus√°k", jakkoliv se samozřejmě nabízela možnost použít pravopis bez diakritiky. Mnohem spíše jde o to, jak "analýza" vypadá: Pražské jaro 1968 a Listopad 1989 jsou prostě mechanicky položeny vedle sebe a je konstatováno, že jednou "se to nepovedlo" a podruhé "se to povedlo", takže celkový výsledek je (protože současná ČR s náhubkovým zákonem atd. je organizací Freedom House hodnocena jako jedna z nejsvobodnějších zemí na světě) "smíšený".

CHRONOLOGIE JEDNÉ DEZINFORMACE

PSYOPS "zdroje": když Al-Džazíra i OSN skočili na jeden špek....

8. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Příběh, který chytí jakéhokoliv novináře: Izraelská firma Global CST, obchodující se zbraněmi, cvičící vojáky a poskytující soukromou ozbrojenou ochranu, vlastněná izraelským generálmajorem v záloze Israelem Zivou, který dříve působil jako náčelník operačního štábu IDF, nabízí Muammaru Kaddáfímu 50 tisíc afrických žoldáků za miliardovou licenci na těžbu libyjské ropy - za podmínky, že oni žoldáci uspějí, režim udrží a Kaddáfí nebude muset prchnout.

ČR: Žádný plán proti domácímu násilí

8. 3. 2011

tisková zpráva Strany zelených

Praha, 8. 3. 2011 -- Dosavadní nepřijetí Národního akčního plánu prevence domácího násilí i negativní dopady rodinné politiky na ženy dokazuje, že vláda nebere postavení pěti milionů českých žen vážně. Strana zelených proto konstatuje, že na Mezinárodní den žen v Česku není co slavit.

Martýrka

8. 3. 2011 / Lucia Bizarretová


Rozprávala o razantnom prieniku
a slabom objatí,
o jatkách kdesi v priekope,
o nebi na pokrčenej tvári,
o tom, že každé slovo,
ktoré má niečo spoločné s láskou
je ako suka, štekajúca na primŕzajúcu lunu.
A hoc v tom príbehu, čo sa odlepoval pomalšie
než zrnká piesku v presýpacích hodinách,
nebola vôňa pomaranča, štipka hodvábu
ani súzvuk, ona sa pokorne
priplazila späť k mužovi.

Únor bílý, pole sílí

8. 3. 2011 / Milan Kozelka


Petr Nečas se líbí svobodným dívkám ze Zlína,
zanedbávají kvůli němu studijní povinnosti.
Petr Nečas se líbí vdaným ženám z Kašperských
Hor, zanedbávají kvůli němu výchovu dětí.
Petr Nečas se líbí rozvedeným ženám z Aše,
zanedbávají kvůli němu duševní hygienu. Petr
Nečas se líbí svobodným chlapcům z Krnova
a nezadaným mužům z Ústí na Orlicí. Dívky ze
Zlína nemají šanci, v cestě jim stojí důchodová
reforma. Ženy z Kašperských Hor jsou mimo,
v cestě jim stojí eurounijní rating. Ženy z Aše
jsou passé, v cestě jim stojí úsporná opatření.
Chlapci z Krnova a muži z Ústí nad Orlicí mají
smůlu, v cestě jim stojí Roman Joch. Kdyby
moch, všechny by je ten ryzí hoch zmoch.

Konkurenceschopnost koho vůči komu...?!?

8. 3. 2011 / Ladislav Žák

Neustále bojujeme o vzdělanostní ekonomiku, teď už dokonce o vzdělanostní společnost, neustále se děsíme toho, že nás někdo někde předběhne, ale už jen málokdo se ptá, kdo, koho, proč a v čem má vlastně předběhnout a co z toho budeme mít, když nás nikdo nepředběhne.

Čo príde po kapitalizme? Ekonomická demokracia!

8. 3. 2011 / Ľuboš Blaha

Pripadá niekomu, že americký prezident ako najmocnejší politik sveta zarába málo peňazí; že žije ako chudák; že sa má zle? Verte či nie, pre zopár ľudí je príjem amerického prezidenta priam nevkusne nízky. Keby sme povedzme chceli dosiahnuť, aby manažér jednej americkej korporácie Ken Griffin zarábal toľko, čo Barack Obama, museli by sme jeho mesačný príjem zdaniť neuveriteľnou 99,99-percentnou sadzbou. Chudáčik pán Griffin, musel by sa potom svetom "pretĺkať" iba s príjmom 400 tisíc dolárov ročne. Hotová "katastrofa", že?

Omyly Stanislava Křečka

8. 3. 2011 / Martin Profant

"Sociální demokraté ovšem mohou pluralitu výrazně oslabit, pokud svůj program odbarví na neurčito ve jménu "koaličního potenciálu" a skončí u známých kšeftů"

Erazim Kohák

Smyslem politické strany je usilovat o podíl na politické moci, a to i za cenu koaliční spolupráce, poučil na BL Stanislav Křeček Erazima Koháka.

Proč Kotrba lobuje za ruské tajné služby?

8. 3. 2011 / Jana Ridvanová

Reakce na původní a po mých emailech Kotrbovi několikráte překombinované verze jeho článku Má Česko dávat azyl velitelům čečenských ozbrojených jednotek?

Ještě ten den večer, kdy otevřené dopisy proti vydání Aliho Atsajeva vyšly na Britských listech, a na které Kotrba reagoval, Evropský soud pro lidská práva vydal předběžné opatření a zakázal vládě ČR Aliho do Ruska vydat do přijetí dalších rozhodnutí.

Acajev azyl v ČR nemá dostat

8. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

reakce na článek Jany Ridvanové "Proč Kotrba lobuje za ruské tajné služby?"

Tvrdý lobbing za poskytnutí azylu a nevyhoštění veliteli čečenské jednotky Ali Acajevovi, o kterém Jana Ridvanová tvrdí, že velitelem čečenské jednotky není (na základě informací od ruských a čečenských aktivistických struktur, operujících v Praze za jeho propuštění), není jen soukromou válkou Ridvanové. Včera mi volal kvůli článku i bývalý ministr pro lidská práva Kocáb, ačkoliv jsem mu nikdy telefon nedával.... Ale byl o něco diplomatičtější, než aktivistka Ridvanová... O Acajeva je rvačka. Mezi strukturami státu (Služba pro odhalování organizovaného zločinu, která ho zatkla) a mezi protiruskými "lidskoprávními" aktivisty.

Problémem je, že i kdyby byl Čečenec Acajev, toho času ve vazbě na Pankráci, nevinný jako nemluvně v Čečensku, není nevinný v Česku. Dopustil se zde trestných činů podvodu, falšování úředních dokladů a nelegálního ozbrojování. A už za to by ho měli buď zavřít, nebo vyhostit. Nejspíše nejdřív zavřít a potom vyhostit.

Informace neznámého původu nemohou suplovat rozhodnutí řádného soudu

8. 3. 2011 / Karel Dolejší

Štěpán Kotrba stále dokola opakuje tvrzení, že v kauze protestů proti extradici Aliho Atsajeva jde o jakési spiknutí, jehož cílem je dosáhnout "udělení azylu zločinci". Soustavně tedy ignoruje skutečnost, že rozhodnutí někoho nevydat do země, kde mu hrozí nespravedlivý soud a špatné zacházení, se nerovná udělení politického azylu, ale je bezprostředním opatřením zamezujícím ohrožení života a zdraví dané osoby - a ničím více.

O Acajevovi české soudy už rozhodly... Nakonec správně.

8. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

O vyhoštění nerozhoduje soud, ale v prvé fázi řízení o správním vyhoštění (§ 118 zákona o pobytu cizinců) rozhoduje cizinecké oddělení Policie ČR. V jiných případech, pokud jde o vyhoštění "za trest" na základě soudního rozsudku, rozhodují v těchto případech jednotlivé soudy. Zákazu správního vyhoštění se lze domoci pouze složitou procedurou u soudu. Dle rozhodnutí českých demokratických a nezávislých soudů má být Ali Acajev vydán do Ruské federace na základě žádosti ruské generální prokuratury. Rozsudek je pravomocný.

Řádný soud, mimořádný opravný prostředek, readmisní dohoda a další přísady Kotrbova guláše

8. 3. 2011 / Karel Dolejší

Tak soud prý rozhodnul. Rozhodnul sice o extradici a nikoliv o vině, ale to nevadí. Ale vlastně se nakonec ani tak řádně nerozhodlo, protože ministr použil mimořádný opravný prostředek. A navíc je úplně jedno, jestli někoho v zemi, kam bude vydán, umlátí ve věznici nebo po zmanipulovaném procesu popraví, a také je jedno, co udělal nebo neudělal, protože EU má přece s Ruskou federací readmisní dohodu o vydávání osob, které nelegálně vstoupily na území jiného státu. Vinnej, nevinnej, však von si to pánbu srovná. Elegantní, že? Hlava XXII je proti tomu čajíček.

Kotrba s horlivostí sobě vlastní vrší čísla jednací a paragrafy, aniž by si ráčil všimnout, že každá další jeho věta vyvrací tu předchozí. Logicky soudržná argumentace to sice ani náhodou není, ale možná se tak podaří zahltit některé čtenáře a udělat na ně dojem...

Greg Habern, 2011 Price list,

001 PAY MORE!

8. 3. 2011 / Milan Kohout


To opravdu věříš, tomu co děláš?

Zíral na mě a za jeho zády visely obrazy
rozpadajících se hodnot Ameriky

Tentokrát vezmeme s sebou celou Zemi

8. 3. 2011

Čas, jak tvrdili antičtí Řekové, je pro jedince i pro státy cyklický. Jak se společnosti stávají komplexnějšími, stávají se nevyhnutelně i choulostivějšími. Jsou zranitelnější. A když se začínají rozpadat, objevuje se podivný únik vyděšeného a zmateného obyvatelstva před realitou, neschopnost uvědomit si vlastní křehkost a blízkost kolapsu. Elity nakonec hovoří ve frázích a žargonu, který se k realitě už nijak nevztahuje.

KD│ Prošel jsem neplodné pozůstatky Babylonu v Iráku a stará římská Antiochie, hlavní město římské Sýrie, jež nyní leží pohřbeno v nánosech usazenin. Navštívil jsem mramorové zříceniny města Leptis Magna, kdysi jednoho z nejdůležitějších zemědělských center Římského impéria, nyní izolovaného v pustých závějích písku jihovýchodně od Tripolisu. Za úsvitu jsem stoupal na dávné chrámy Tikalu, zatímco hejna jasně zbarvených tukanů prolétávala listím džungle pode mnou. Stál jsem mezi zbytky staroegyptského města Luxoru táhnoucími se podél Nilu, pozoroval sochu velkého egyptského faraóna Ramsese II., která leží rozlámaná na zemi, a hlavou mi zněla báseň Percyho Shelleyho "Ozymandias", napsal Chris Hedges.

Co jsem během egyptské revoluce neviděl

8. 3. 2011

KD│ Jako ten kdo byl svědkem na mnoha scénách sociálních převratů, ať už ve Východní Evropě, v Asii, nebo v Jižní Africe, autor pro statečné Egypťany, kteří plnili náměstí Tahrír, formuluje varovnou prognózu: Patrně nemají zdroje nutné ke zpřetrhání řetězů tyranie, uvádí redakce Vanity Fair analýzu Christophera Hitschense, která vyjde v dubnovém čísle časopisu.

Je třeba sejmout spořiče

8. 3. 2011 / Jiří Šejnoha

My, drobní spořílci, prostě máme smůlu. Jsme takoví škůdci na těle národa, skoro bych řekl: paraziti. Odkládáme spotřebu na jindy, čímž zastavujeme krevní oběh a způsobujeme v hospodářství infarktové situace. A když bychom se jednou rozhodli, že si své úspory vybereme všichni naráz v jednu chvíli, banky prý by takový nápor neustály. Někdo říká, že jim držíme pod krkem nůž. Že je to skoro jako vydírání.

Finanční holocaust

7. 3. 2011

Dříve mé rodiče navštěvoval politický agitátor... dnes místo něj chodí exekutor. Čest dnešní vládě, píše čtenář Petr Bail.

Přežije česká kultura vládní reformy?

7. 3. 2011

Třetí veřejná diskuse "Přežije česká kultura vládní reformy?", pořádaná think-tankem CESTA -- Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii, se bude konat ve středu 9. března od 17:00 v prostorách New York University Prague, Malé Náměstí 11 (Richterův dům, 1. patro).

Účast přislíbili předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová, herec, moderátor a režisér Jan Kraus, předsedkyně občanského sdružení Tanec Praha a zástupkyně Divadla Ponec Yvona Kreuzmannová, scénárista Jan Stern, nakladatel a spisovatel Martin Vopěnka. Diskusi moderuje Jiří Pehe. Nové informace naleznete také na našich webových stránkách www.centrum-cesta.cz a na facebookovém profilu ZDE

Nicole "Stoneleigh" Fossová v České republice

7. 3. 2011

Do ČR tento týden přijíždí kanadská bloggerka Nicole "Stoneleigh" Fossová.

Nicole Fossová je prezidentkou obchodní společnosti Green Connection Renewable (Zelená obnovitelná spojení) a řídí Agri-Energy Producers Association of Ontario, která se zabývá problematikou výroby bioplynu. Jako bioložka a právnička má zkušenosti s poradenstvím v oblasti životního prostředí a rovněž s praxí v Oxfordském institutu pro studium energetiky. Patnáct let se věnuje problematice finančních systémů. Působila jako editorka serveru The Oil Drum Canada, v současnosti publikuje na blogu The Automatic Earth, jehož je spoluzakladatelkou. Dnes patří TAE mezi osm nejnavštěvovanějších blogů zaměřujících se na ekonomiku a finančnictví.

Rozhovor s Nicole Fossovou přinesly Britské listy ZDE.

Demokracie nebo oligarchie, humanismus nebo ekonomismus?

7. 3. 2011 / Vladimír Nindel

Ani jedna ze tří stran současné české vládní koalice nevyhrála volby do Poslanecké sněmovny. Koaliční "vítězové" nepřihlížejí k programu skutečně vítězné strany a nechtějí vést dialog se společností, jen -- při opouštění řady předvolebních slibů -- prosazují jistý dlouho promýšlený úzký sociálně-ekonomický koncept. Chovají se, jako by neexistoval jiný než jejich program, jako by ve společnosti neexistovaly žádné alternativní programy, jako by jim země neomezeně patřila, jako by byl jejich mandát, vzniklý na základě povolební kalkulace, neomezený.

Jak jsem byl málem zabit senátorem Janem Horníkem a o parlamentní straně Solárních baronů

7. 3. 2011 / Petr "Vlk"

Člověk opravdu neví, kdy nadejde jeho poslední hodinka! Ani jakým způsobem. Ani kdo bude bezprostřední příčinou jeho odchodu z tohoto světa. Konstatuji, že jsem měl na mále ve čtvrtek v 17:07 středoevropského času, když jsem jen o fous unikl zabití ze strany senátora za TOP 09 Jana Horníka. Hned na začátku přiznám, že to zabití by bylo neúmyslné a nežádám žádné potrestání, neb jeho podíl na mé újmě je určitě nepostižitelný zákony. Jak k tomu došlo? Opravdu nenápadně. Prostě jsem sedl na parkovišti do auta a vyrazil k domovu. A udělal zásadní nepředloženost, že jsem naladil stanici Radiožurnál a konkrétně pořad 20 minut Martina Veselovského, kde byl jmenovaný senátor toho dne hostem.

Proč nemohu podepsat Výzvu na obranu knih

7. 3. 2011 / Daniel Strož

Předesílám hned zpočátku: samozřejmě, že odmítám nynější potrhlou vládou chystané zvyšování DPH, a to nejenom na knižní produkci, ale jako takové vůbec. V natolik zkorumpovaném státě, jakým se stala popřevratová Česká republika, neexistují totiž bohužel nejmenší záruky, že se takto navíc získané peníze od občanů nedostanou opět do rukou nových rozkradačů. Zcela jisté je naopak to, že v současné vypjaté ekonomické situaci zvyšování daní z přidané hodnoty povede pouze k další, beztak se již neustále prohlubující všeobecné nezaměstnanosti a chudobě.

Místo antisemitismu islamofobie?

7. 3. 2011 / Lukáš Lhoťan

Latentní antisemitismus v české společnosti stále více vytlačuje latentní islamofobie. Můžeme se o tom přesvědčit například v případě maškarního průvodu v Milevsku. Dokážete si představit maškarní průvod, ve kterém by byly maškary ortodoxních židů v maskáčích a se zbraněmi v rukou - s klecí, v níž byla figurína Palestince?

Franta zakopne a František si natluče nos

7. 3. 2011 / Ladislav Hinner

Co kdyby rabbi Löw vážil cestu ze Starého židovského hřbitova, oživil Rónovo sousoší Franze Kafky (sedícího na ramenou svého společníka) a nechal jej bez dohledu ? Nosič by při troše neopatrnosti mohl zakopnout hned při opouštění soklu. Ale to snad s jistotou můžeme vyloučit, rabbi se jistě nechce zamotat do dnešní politiky. V tomto punktu buďme klidní. Jenže naši politici jsou nadání bohorovnou jistotou i v mnohem pravděpodobnějších příbězích.

Francie:

Kdo se bojí Marine Le Penové?

7. 3. 2011 / Josef Brož

Strašák, nebo reálná hrozba? Může Marine Le Penová vyhrát 1. kolo prezidentských voleb? Institut Louis Harris jí dává 23%!

Média, která tak ráda nabízejí šokové terapie, tentokrát vytáhla Marine Le Penovou, předsedkyni francouzské Národní fronty (FN), jako strašáka do zelí. Nikoliv poprvé... ostatně již dříve se to stávalo pravidelně jejímu otci. Titulek přes polovinu strany nedělního vydání bulvárního listu Le Parisien zní hrozivě: Marine Le Penová na čele 1. kola prezidentských voleb.

Le ParisienZDE

EuronewsZDE

Deregulace nájmů, cenová mapa nájmů a Drábkova past

7. 3. 2011 / Petr "Vlk"

S velkou slávou Jankovského Ministerstvo pro místní rozvoj pustilo do světa svoje vzorové dítě - tzv. cenovou mapu nájemného. K nalezení je na stránkách ministerstva, ZDE. Být uživatelem nájemního bytu, byla by to do budoucna pro mne jedna z nejdůležitějších internetových adres vůbec. A velmi pečlivě bych ji každý měsíc projížděl. Ve vlastním zájmu.

Zloděj -- sólokapr. Senzace či smutná realita?

7. 3. 2011 / Jiří Baťa

V rubrice Černá kronika Kroměřížského deníku ze dne 3.března 2011 je popsán poněkud kuriózní případ krádeže v obchodním domě. Kradla zde totiž čtyřiaosmdesátiletá stařenka. Hodnota ukradeného zboží: třicet korun! Případ šetřila přivolaná městská policie, která měla původně za to, že stařenka věc odcizila z roztržitosti. To se však nepotvrdilo, žena se ke krádeži přiznala a za tento přestupek jí byla uložena pokuta sto korun. Tolik stručně ze zprávy.

Dají se volby předsedy sociální demokracie koupit? Rozhodnou o nich peníze?

7. 3. 2011 / Martin Martínek

Pokud jde o volbu příštího předsedy – začíná se situace vyjasňovat. Sázkové kanceláře dávají mnohem větší šance Sobotkovi. Vsadíte-li na Sobotku stovku, dostanete zpátky 125 korun. To Michal Hašek je úplný outsider. Jeho kurz je mnohem horší – na sto vsazených korun dostanete výhru 350 korun.

A co když právě v tom je kouzlo příběhu o budoucím předsedovi?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní