Více než milion lidí demonstrovalo ve Francii za starobní důchody

8. 9. 2010

Více než milion francouzských zaměstnanců demonstrovalo v ulicích francouzských měst proti vládním škrtům, které plánuje vláda Nicolase Sarkozyho. Čtyřiadvacetihodinová stávka zároveň narušila leteckou a železniční dopravu. Byly také uzavřeny školy. Aktivisté zuří, že francouzská vláda plánuje zreformovat starobní důchody a zvýšit věk odchodu do důchodu z 60 let na 62 let.

O zbytečnosti mediálních prognóz

8. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Prezident Klaus promluvil ke sněmovně. Česká televize ráno udělala interview s politologem, který měl "odhadnout, co prezident poslancům řekne". Tak bylo interview uváděno.

Moderátoři ranního zpravodajského pořadu sdělili divákovi, že podle novinářů bude Klaus mluvit o "dalším směřování země", to je jistě velké překvapení. Na záludnou otázku, proč Klaus ke sněmovně sedm let nemluvil a právě teď mluvit chce, politolog odvětil, že neví a absenci prezidenta ve sněmovně poměřoval mírou slušnosti takového chování. Slušné je hovořit k poslancům jednou do roka, jak to dělají na Slovensku, kde napodobují vzor z USA.

Vivat každá zakázka na zbraně, vivant ti, kdo přitom hbitě "rozfrcají" prostředky státu (který vždycky šetří, kde může)

8. 9. 2010 / Miloš Dokulil

Zrovna teď jsme si mohli přečíst nemálo poučné -- ne-li zároveň nanejvýš otřesné -- sdělení o tom, jak "vynikajícím" bojovým prostředkem jsou transportéry Pandur. To na vodě by -- bez ocelových plátů -- zřejmě úspěšně plavaly také selské vozy z vozové hradby Žižkovy, přitom zřejmě dodané zadarmo ve vlastní samoobsluze božích bojovníků; takže žádné výdaje pro daňové poplatníky nebo přímo jakoby jen pro kdesi svou autoritou vzdálený stát, který sice šetří, kde může, ale šetřit na obranu -- pochopitelně -- nemůže!

Nečasovy nejnovější útoky proti lidem bez práce

8. 9. 2010

Petr Nečas prezentoval 7. září 2010 v rámci předvolební kampaně ODS návrh, aby každý nezaměstnaný po měsíci na úřadu práce obdržel příkaz nastoupit do zaměstnání na plný úvazek, jinak má být vyškrtnut z evidence úřadu práce a ztratit právo na pomoc včetně příspěvku na živobytí, základní dávky pro nejchudší. Za zaměstnání v této souvislosti ODS označuje veřejné práce, rekvalifikace nebo další vzdělávání, napsal Vilém Gutfreund.

Máme ve fotbalu jen smůlu?

8. 9. 2010 / Miloš Dokulil

Netroufnu si posuzovat, co a proč se stalo na jednom domácím hřišti v úterý večer, v zápase českého národního družstva proti Litvě. Je to přece taky příběh o zradě kulatého míče, anebo té trochy "pokakaného štěstíčka", které nebylo na české straně. Kolik jen mělo naše mužstvo "standartek", že? I trestný kop mohl přispět k lepšímu pokračování hry pro naše mužstvo. A je to zkrátka fotbal. --- Nemohl jsem ale zcela náhodou také přehlédnout, jaké peníze se v tomto sportu točí na mezinárodní scéně, když se daří a komu to pak "sype". Stačí třeba zrovna teď se podívat SEM

Šéf Ryanairu chce zrušit "zbytečného" druhého pilota

8. 9. 2010

Šéf "levné" letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary oznámil, že bude požadovat od úřadů regulujících letový provoz povolení, aby kratší lety jeho společnosti směl pilotovat jen jediný pilot. Účelem je snížit náklady leteckého provozu.

O'Leary, který v minulosti uvažoval o zavedení prodeje letenek k stání ve svých letadlech a o tom, že by cestující měli platit za použití záchoda v letadle, sie přiznal, že na delších letech je zapotřebí dvou pilotů, ale během kratších letů prý může dělat práci druhého pilota stewardka.

Jiří Dolejš: Levice mezi minulostí a budoucností

AVIZO

Komunistická cesta k demokratickému socialismu

8. 9. 2010

DOLEJŠ, Jiří. Levice mezi minulostí a budoucností. Svoboda servis, Praha 2010. ISBN 978-80-86320-67-0

Těžko nazývat "bratrskou internacionální pomocí" něco, co bylo násilnou okupací bez souhlasu představitelů našeho státu a v rozporu s principy mezinárodního práva. I když to bylo za tichého souhlasu USA a v logice stability jaltského uspořádání Evropy. ... Konkrétní reformy roku 1968 jsou už samozřejmě historií. Pro dnešek je ale důležitá kontinuita tehdy nastolených hodnot -- demokracie a pluralita ve spojení se socialismem, tvůrčí nesektářský přístup k marxismu.

ŠOK│ Proměny komunistické strany po roce 1989, potřeba moderního ekonomického myšlení či zelenání v rámci levice - otázka, jak nahradit zelené mimikry levice skutečnou ekologickou odpovědností, přínosy a perspektivou evropské integrace a možnými prognostickými scénáři vývoje moderní společnosti. Agumentace, proč "jiný svět je možný" - i to jsou témata, kterými se zabývá kniha kontroverzního levicového politika - komunistického poslance, ekonoma Jiřího Dolejše.

BRITSKÉ LISTY PŘINESOU Z KNIHY UKÁZKY

Gesta místo práva, aneb Helena na pranýři

8. 9. 2010 / Jana Bobošíková

"Přejděte znovu Jordán", žádají po Heleně Vondráčkové osobnosti uměleckého a veřejného života. Mezi nimi i exprezident Havel a expremiér Fišer. V reminiscenci na jednu z jejích nejslavnějších písní tak nazvali svou výzvu, aby ukončila soudní spory s Martou Kubišovou. Tímto gestem požadují, aby paní Vondráčková svůj Jordán přešla znovu. Čímž ale vlastně říkají, že už ho jednou přešla. V jistém smyslu ano. Na rozdíl od autorů výzvy se vymanila z raných polistopadových představ, že když máme konečně tu demokracii, tak jsme přece všichni kamarádi a pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Penze jsme neprožrali, povinné soukromé pojištění je naprostý nesmysl

8. 9. 2010 / Jaroslav Vostatek

Generální ředitel Vladimír Bezděk v MfD 2. 9. 2010 ("Místo šetření jsme růst prožrali, kritizuje expert na důchody") správně upozorňuje na potřebu časové a věcné koordinace důchodové reformy s řešením problému, na který důrazně upozornil Ústavní soud svým nálezem, kterým se k 30. 9. 2011 ruší § 15 zákona o důchodovém pojištění. Jde o to, do jaké míry mají starobní a další důchody být závislé na předchozích výdělcích pojištěnců.

Jaký Nečas, takový Joch

8. 9. 2010 / Jiří Jírovec

Otázka "kdo je Roman Joch" je absurdně vláčena médii. Ptát se musíme na to, kdo je Petr Nečas, jeho živitel. Je-li to hlupák, pak je jeho spojení s tímto poradcem přes lidská práva dobrou zárukou neúspěchu a zbabranosti.

Roman Joch se stal v jistém smyslu celebritou. Jeho názory jsou konzervativně severoamerické. Primitivů, kteří bezmyšlenkovitě, nebo přesněji, se zbožnou oddaností přijímají propagandu odjinud, je dost. Horší je, když český ministerský předseda takové lidi zaměstná jako své poradce a ještě jim podkuřuje, že jejich názory jsou zajímavé.

Špidla: Polopravda horší než lež

8. 9. 2010 / Vladimír Špidla

"Financial Times: Špidlův unijní fond zcela selhal," uvádějí některá česká média. Odvolávají se přitom na článek, který v tomto listu vyšel 6. září. Fond (EGF, European globalization adjustment fund, Evropský fond adaptace na globalizaci, téměř 2 miliardy eur) byl určen na pomoc těm lidem, kteří přišli o práci například díky ekonomické krizi. Zprávu o tomto fondu jsem předkládal v Evropském parlamentu v roce 2007. Fond ale neselhal. A není to "Špidlův fond".

An English version of this article is in CLICK HERE

Co přijde příště? Kriminalizace lidí, kteří ztratí práci?

8. 9. 2010 / Zdeněk Škromach

Staronový předvolební tah ODS, která opět deklaruje, že omezí systém vyplácení sociálních dávek v nezaměstnanosti tím, že stát nezaměstnaným po měsíci od registrace na úřadu práce nabídne buď veřejně prospěšné práce či přeškolení, anebo jim vezme podporu v nezaměstnanosti, opět jen dokazuje nekoncepčnost politiky ODS a potažmo i celé vlády v oblasti práce a sociálních věcí.

An English version of this article is in CLICK HERE

Británie přišla o čelné místo v počtu univerzitních absolventů

8. 9. 2010

Británie ztratila svůj status jako země, která produkovala jeden z největších počtů univerzitních absolventů. Bývala v žebříčku mezi prvními čtyřmi zeměmi, v nichž vycházel z vysokých škol největší počet vysokoškolský vzdělaných lidí. Nyní se umístila až na patnáctém místě, mezi zeměmi jako Polsko, Island, Portugalsko a Slovensko.

Eurosojuz

8. 9. 2010 / Petr Jánský

Oblíbený spisovatel Ladislav Větvička (Ostravaci sobe) používá slovo Eurosojuz. Prý tak říkají Evropské unii na Ukrajině. Píšu panu Větvičkovi: "Nepoužívejte to slovo Eurosojuz. Sojuz k nám poslal tanky a EU posílá peníze. V každé vesnici je cedula. Bo ste ju neviděl?" A Větvička na to: "nevidím v tom velký rozdíl, tanky i peníze mají za úkol obsadit dané území, i když to na první pohled nevypadá."

Hlupáci ve smíchovské ČSSD nic nepochopili...

8. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Je tomu dva dny, co veřejnost objevila a přes sociální síť facebook upozornila novináře na fašistoidní slogan sociálních demokratů z Prahy 5, vyzývající "Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami". Novináři ovšem nekritizovali pouze sémantickou zkratku sloganu, ale upozornili veřejnost na nepřijatelné formulace samotného programu. Krátce nato zasedlo politické grémium strany i předsednictvo pražského krajského výboru. Verdikt byl zřetelný a jasný. Jeden by čekal, že se sociální demokraté na Smíchově zamyslí.

Podstata politické imbecility

8. 9. 2010 / Jiří Baťa

Nedá mi to, abych nezareagoval na dvě skutečnosti, lépe řečeno názory, které jsem si přečetl na dvou odlišných místech na internetu. To proto, že obě věci k sobě patří, neboť mají stejného jmenovatele, ovšem každý ten názor je z jiného úhlu pohledu. Nicméně oba názory jsou pravdivé, opodstatněné a popisují reálný politický stav věcí (veřejných, neplést s VV) v naší společnosti.

Miliardář George Soros dává 100 milionů dolarů lidskoprávní organizaci Human Rights Watch

8. 9. 2010

Finančník a miliardář George Soros se rozhodl věnovat 100 milionů dolarů čelné americké lidskoprávní organizaci Human Rights Watch.Umožní jí to rozsáhlým způsobem rozšířit své operace po celém světě.

Human Rights Watch zvýší počet svých dosavadních 300 zaměstnanců přibližně o třetinu. Rozšíří svou obranu lidských práv v rozvojovém světě.

Human Rights Watch, která sídlí v New Yorku, vznikla r. 1978 jako Helsinki Watch. Získala pověst jako čelný kritik porušování lidských práv vládami po celém světě. Dosud měla kanceláře především v západních zemích, protože zastávala názor, že nejlepším způsobem jak zajistit lidská práva, je přimět západní země, aby jejich dodržování vynucovaly i v jiných zemích.

Nyní si však je HRW vědoma sílícího vlivu rozvojových zemí, jako je Brazílie, Jihoafrická republika a Indie, které často mají větší vliív než Washington, Londýn či Berlín. Sorosův grant se bude používat k posílení operací v těchto zemích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko uvažuje o poukázkách na potraviny pro chudé - po vzoru USA

8. 9. 2010

Veřejná sněmovna Ruské federace, poradní orgán s úkolem zprostředkovávat kontakt mezi občanskou společností a představiteli státní moci, navrhuje zavést potravinové poukázky, které by byly přidělovány chudým Rusům. Opatření by mělo čelit "ohromnému množství podvyživených dětí v Rusku". S toutéž myšlenkou nedávno vystoupila i politická strana Jednotné Rusko. Vzorem by se měl stát podobný systém existující v USA již 40 let.

Irácký voják zastřelil dva Američany

8. 9. 2010

Irácký voják v úterý zahájil palbu na americké protějšky a dva z nich usmrtil. Padlí jsou prvními příslušníky amerického ozbrojeného personálu zabitými poté, co USA minulý týden oficiálně vyhlásily konec bojových operací v zemi. Devět jejich kolegů bylo zraněno.

DOKUMENT

Klaus: Jde mi o autoritu parlamentu jako suveréna

8. 9. 2010 / Václav Klaus

projev prezidenta republiky v Parlamentu

Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně a poslanci, děkuji za příležitost promluvit zde, v Poslanecké sněmovně, v tomto - bez nadsázky - epicentru politického života naší země, v místě, kde prezident republiky nemluví často. Naposledy jsem zde se svým projevem vystoupil před sedmi roky. Mnohé se za tuto dobu změnilo a změnila se i sama Poslanecká sněmovna. Vidím zde řadu tváří, které v politice potkávám již téměř celé poslední dvacetiletí, ale vidím zde i velké množství poslanců a poslankyň nových. Do vysokých ústavních funkcí Vás vynesly letošní květnové volby, které naši politickou scénu výrazně proměnily.

Vstupte a zažijte paralelní svět na vlastní kůži

8. 9. 2010

V pondělí 13. září se areál Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK otevře široké veřejnosti. Po celý týden bude hostit mezinárodní projekt Paralelní zkušenosti, který skrze současné umění poukazuje na problém sociálního vyloučení lidí s duševním onemocněním. Ojedinělou výstavu a originální interaktivní projekci doplní hudba, tanec, divadlo a přednášky s diskuzemi. Program je nabitý a vstup každý den zdarma. Výstava v rámci Paralelních zkušeností vychází koncepčně z textu Případ vykradeného blázince: proti jednostrannému vyzdvihování údajných mystických vloh šílenců atp. ukazuje na bezprostřednost a upřímnost projevů duševně nemocných, vycházející ze snahy těchto "komunikačně handicapovaných" o vystoupení z "já" směrem k "ty".

Nečas a čas šetření

8. 9. 2010 / Pavel Pečínka

V české historii už jeden Nečas stopu zanechal. Byl to Nečas Jaromír, prvorepublikový sociálnědemokratický poslanec a ministr sociálních záležitostí. V Nečasově životopise figuruje vytváření pracovních míst a zápas s hospodářskou krizí jako hlavní náplň jeho vrcholové politické dráhy.

Střední vrstvy. Německá realita a české iluze

7. 9. 2010 / Jan Keller, Petr Schnur

Ve všech evropských zemích probíhá proces sociální polarizace. V některých rychleji, v jiných pomaleji. Proces eroze již citelně zasáhl střední vrstvy i v tak bohaté zemi, jako je Německo. V mnohem méně bohaté České republice se zatím mnozí opájejí zcela falešnými nadějemi. Zejména mladí lidé žijí v iluzi, že jsou adepty vstupu do TOP vrstev.

Homosexualita = pedofilie?!

7. 9. 2010 / Fabiano Golgo

◄ Poprava homosexuálů v Íránu roku 2006. Sousedé viděli, že se líbali. Mladíci skončili takhle. Bylo jim 16 let.

Poněkud mě šokovalo, když jsem se dočetl od Josefa Víta novou informaci: že homosexualita a pedofilie jsou pro české lékaře prý sexuální deviace! Nevěřil jsem svým očím. V roce 1973 deklasifikovala American Psychiatric Association homosexualitu jako duševní chorobu. American Psychological Association Council of Representatives je následovala r. 1975. A ani předtím nebyla ve světě lékařského a psychiatrického výzkumu považována všeobecně homosexualita za patologický projev lidské osobnosti. Havelock Ellis napsal r. 1901, že homosexualita je vrozená, a tedy není nemorální, a dodal, že homosexuálové vynikajícím způsobem přispívají lidské společnosti. Sigmund Freud souhlasil s Ellisem, že je homosexualita přirozenou, vrozenou orientací, a že na ní tedy není možné pohlížet jako na nějakou formu patologie. Ve slavném dopise jedné americké matce r. 1935 Freud napsal:

Vojenská policie a zpravodajství

7. 9. 2010 / Petr Jánský

Jsou dva útvary AČR, jejichž úkolem je vědět, co se v armádě a kolem armády děje a v případě potřeby zasáhnout. Jak úkol útvary plní, pověděl národu ve čtvrtečních Událostech Jan Pejšek, mluvčí min. obrany: "Žádný nákup minometů nebyl součástí střednědobého plánu, nebyly udělány žádné konkrétní přípravy na akvizici. To znamená, že vojenské zpravodajství ani vojenská policie neměly co sledovat." Tohle řekne dospělý člověk zcela vážně na kameru ZDE. A nic se nestane, nanejvýš ministr Vondra prohlásí, že useká chobotnici chapadla a ministr Kalousek se s premiérem Nečasem pohádají o to, kdo je větší armádní dinosaurus.

An English version of this article is in CLICK HERE

Co se divíte, pane Jánský?

Česká vláda není schopna dělat strategické případové studie

7. 9. 2010 / Jan Čulík

Na rozdíl od západních demokracií není česká vláda schopna dělat strategické případové studie. Kdyby v Británii nedejbože plánovali zavést poplatek u lékaře ve výši 30 nebo více korun, než by ho zavedli, musel by vzniknout od odborníků počítačový model, z něhož by vyplynulo, kolik chudších lidí či důchodců si nebude moci dovolit jít k lékaři a kolik lidí na neléčené choroby umře. Až na základě takové studie by pak vláda rozhodovala. To se týká všech rozhodovacích pravomocí a všech oborů lidské činnosti.

Česká vláda rozhoduje - přesně jako za komunismu - ideologicky, nikoliv podle toho, co je. To nezjišťuje. Všechno "ví předem".

An English version of this article is in CLICK HERE

BrahMos I

Nová verze indicko-ruské křižující střely BrahMos bude nejrychlejší na světě

7. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Indie se brzy stane první zemí na světě, která bude mít křižující střely dosahující superrychlosti více než 6000 km/h. K podepsání dohody o společné spolupráci na dalším rozvoji indicko-ruských střel BrahMos dojde během návštěvy prezidenta Medvěděva v Indii. Nadzvukové střely BrahMos II. by měly mít dosah 290 km, což je méně, než je dolet stávajících střel BrahMos I. a měly by být připraveny pro operační nasazení v letech 2015-16.

Nový objev si patrně vynutí revizi základů fyziky:

"Konstanta jemné struktury" se ve vesmíru možná mění

7. 9. 2010

Tým astronomů získal studiem kvasarů nové údaje, které ukazují, že údajně neměnná konstanta jemné struktury (Sommerfeldova alfa konstanta), která charakterizuje intenzitu elektromagnetické síly, nabývá v různých částech vesmíru odlišných hodnot. Tento objev může přinést revizi základů fyziky. Výsledky dosavadního studia budou dnes prezentovány na výroční mezinárodní konferenci Joint European and National Astronomy Meeting (JENAM) v Lisabonu a článek s nimi bude následně publikován v časopise Physical Review Letters.

Barack Obama oznámil, že bude investováno 50 miliard dolarů do americké infrastruktury

7. 9. 2010

Prezident Barack Obama požaduje vytvoření nového plánu na modernizaci americké infrastruktury, aby se oživilo americké hospodářství.

Podle plánu se bude investovat 50 miliard dolarů do budování nových silnic, železnic a letišť, včetně vysokorychlostní železniční sítě. K tomuto účelu bude založena nová banka pro americkou infrastrukturu.

Obama rozhodl oživit americké hospodářství tímto opatřením uprostřed zpráv, že americká ekonomika skomírá.

V Rusku rostou ceny, hrozí dvouciferná inflace

7. 9. 2010

Rusko zasáhla vlna zvyšování cen. V pondělí prokurátoři z okolí Moskvy odeslali varovné dopisy řadě obchodů a upozornili na nepřijatelné zdražování zboží. Ministerstvo ekonomického rozvoje (MER) a Centrální banka (CB) zvýšily odhad úroveň inflace na konci roku z 6 na 8%. Nicméně nezávislí ekonomové prognózují ještě větší růst cen a předpokládají, že inflace může případně dosáhnout až dvojciferné hodnoty.

Konec světa ....jak ho známe dnes

7. 9. 2010

Britské listy pokládám za nejvíce penetrující zdroj informací v naší republice. Mnoho článků řeší opravdové a nepovrchní současné světové problémy a hledá východiska z nastalých neutěšených stavů. Ale i v BL se většinou jedná o návrhy na nějakou změnu ve společnosti, její struktuře, organizaci nebo o jiné "přeroubování" prohnilého stromu civilizace, který pak po aplikaci onoho návodu má najednou začít dávat sladké plody, píše Milan Čech.

Pandur 8x8

Pandury nejen že neplavou, ale jsou rakvemi

4. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Zjištění Mladé fronty Dnes, že s takovou slávou nakoupené Pandury ztratily přídavným pancéřováním, nutným pro pobyt v Afghánistánu, svou obojživelnost, ještě nic není. Ony ztratily i váhové limity pro leteckou přepravu a nikdy nezískaly schopnost obrany po případném zaseknutí automatické střelecké věže. Ta, protože je naprosto nepancéřovaná, je klíčem k zneschopnění celého transportéru.

Transportér totiž nemá, na rozdíl od OT 64 SKOT či BVP boční střelecké průzory a tak se po eliminaci střelecké věže nemůže jakkoliv bránit útoku pěchoty...

Bobošíková je česká Eva Peronová

4. 9. 2010 / Miloslav Štěrba

Naše Evita se ještě nedočkala muzikálu s Karlem Gottem a hudbou Karla Svobody, jako její předchůdkyně z Argentíny v případě stejnojmenného muzikálu s Madonnou v hlavní roli. Zato se jí dostalo od Fabiana Golgo srovnání s aljašskou guvernérkou Sarah Palinovou, Jean-Marie Le Penem, Jorgem Heiderem, Rjanjo Tudjmanem, Vladimírem Mečiarem, Georgem W. Bushem, ale i Miroslavem Sládkem, Vladimírem Železným, Tomášem Vandasem, prezidentem Kaczynskim, a rovněž nám autor sdělil závažné zjištění, že "Bobošíková není Hitler, ale její mnohé názory jsou fašistické". Prý brání "švejkovskou", čili árijskou českou společnost s "rakouskou morálkou." To vše jako shrnutí populistické praxe této české političky.

Gentlemani v ohrožení

3. 9. 2010 / Michal Rubáš

Naše ekonomická prosperita, stále znovu zakládaná na trojjedinosti nízké ceny práce, nízkých sociálních výdajů a podfinancovanosti veřejného sektoru, je v důsledku krize, kterou nikdo z domácích politiků vůbec nezavinil a nemohl předvídat, už zase ohrožena.

Podle ekonomických analytiků, ratingových agentur, představitelů Měnového fondu, členů vládního Nervu a jiných nezávislých zástupců soukromých investorů má naše demokratická společnost před sebou stále tutéž ambiciózní volbu: snižovat cenu práce, sociální výdaje a omezit veřejný sektor. Vláda Nečasových gentlemanů tak bude čelit nelehkému úkolu -- přijmout tuto morální výzvu a ještě více přiblížit těmito opatřeními Českou republiku socioekonomické situaci Spojených států těsně před vypuknutím krize.

Xenofobie na všech stranách?

3. 9. 2010 / Immanuel Wallerstein

Podle slovníku je xenofobie "strach z neznámých osob nebo cizinců nebo z čehokoli neznámého nebo cizího nebo nenávist vůči neznámému nebo cizímu". Zdá se, že tato pohroma se endemicky vyskytuje po celém světě. Velké počty lidí však nakazí jen někdy. V takové době právě žijeme.

Obamův projev o ukončení bojových akcí v Iráku, aneb Dějiny píší vítězové

3. 9. 2010 / Daniel Veselý

Nemohu si pomoci, ale úterní projev amerického prezidenta o de facto ukončení všech bojů v Iráku a stažení početného kontingentu vojsk byl po intelektuální a obsahové stránce asi na stejné úrovni, jako projevy jeho předchůdce. Obama nemluvil o nepředstavitelném utrpení Iráčanů, jemuž je jeho vlast v průběhu posledních dvaceti let vystavovala, zmínil se pouze o jejich "houževnatosti". Obama snad hovořil o úplně jiné zemi, kde krváceli hlavně američtí "hrdinové", a o válce, již zahájily nějaké neznámé vnější síly. Nemluvil o zemi bombardované Washingtonem v průběhu První války v Zálivu, sužované drakonickými sankcemi a invazí, která je podle tzv. norimberských principů "největším válečným zločinem" a jež zahrnuje veškeré zlo jí rozpoutané.

Funguje zpoplatnění deníku The Times na internetu?

3. 9. 2010

Poté, co začátkem července vlastník deníku The Times a týdeníku Sunday Times zpoplatnil přístup na internetové stránky těchto listů, poklesla jejich čtenost podle odhadů o 90 procent. Někteří inzerenti prostě přestali v těchto denících inzerovat. "Pokud to nikdo nečte, nemá přece smysl tam dávat inzerci," konstatoval Rob Lynam jeden z ředitelů mediální agentury MEC.

Vědci navrhli "nezničitelný" beton

3. 9. 2010

Beton může získat schopnost sám zacelit mikroskopické trhliny ve svém povrchu - podobně jako kost - pokud do něj budou přidány vhodné bakterie. Za běžných okolností trhliny umožňují, aby s vodou do betonu vstupovaly agresivní chemikálie, které ho rozrušují, vysvětluje Henk Jonkers z Technologické univerzity v nizozemském Delftu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.