Rusko podepsalo s Izraelem vojenskou spolupráci

8. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Podrobnosti Smlouvy o vojenské spolupráci mezi Ruskem a Izraelem, kterou včera podepsali představitelé obou zemí, nebyly zveřejněny. Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov řekl, že Moskva "studuje vážně a pozorně" zkušenosti Izraele z modernizace jeho armády...

Vladimir Putin při té příležitosti komentoval, že Rusko koupilo v Izraeli 12 bezpilotních vzdušných dopravních prostředků, dalších 36 v hodnotě 100 mil. USD objednalo a vypustilo několik izraelských satelitů (nejspíše vojenských) pomocí svých raket. Podle Putina nyní Rusko zkoumá možnost vybavení izraelských letounů navigací Glonass a a laserovými naváděcími zařízeními. Dnešní jednání přišlo poté, co v minulosti eskalovalo napětí mezi Ruskem a Izraelem vzhledem k prodejům ruských zbraní hlavní regionálním nepřátelům židovského státu - Sýrii a Íránu . Rusku zase vadil prodej bezpilotních špionážních letounů do Gruzie.

Defence Aerospace: Russia, Israel Sign Military Cooperation Agreement ZDE

RIA: Russia, Israel sign military cooperation agreement ZDE
HN.sk: Rusko a Izrael podpísali dohodu o vojenskej spolupráci ZDE

V současné době jsou, po ukončení provozu amerických raketoplánů, ruské mezikontinentální balistické rakety, konvertované pro civilní použití jako Sojuz U/FG (R-7), Proton M (UR 100) a Rokot (UR 500), hlavními kosmickými nosiči nákladů o váze více než 5000 kg - a to se týká i amerických družic. Američané, kteří vyvíjejí nosnou raketu nové generace Ares V., v současné době nemají vlastní nosiče větších nákladů na geostacionární dráhu a tak pro komerční náklady používají buď nosiče ruské, případně evropskou raketu Ariane 5 (nosnost 10500 kg). Americký program Delta IV Heavy se potácí v rozpočtové nejistotě - nutnost nových odpalovacích ramp, kompletační infrastuktury, továren a technologií pro zvýšení výkonu stávajících modelů Delta IV činí tento program nestabilním, a potenciálně ohrožujícím nové generace těžkých vojenských družic SIGINT (Orion, Improved Crystal, Lacrosse, Milstar a DSCS, systémy řady KH). Problémy vývoje nových verzí raket Delta II ohrožuje i americkou schopnost udržet v provozu navigační systém NAVSTAR GPS (potřeba vysílání nového vojenského M kódu se zesíleným šifrováním) . Americký náklad na ISS vynáší nyní Ariane nebo ruské nosiče.

Izrael se ocitá v bezpečnostním vakuu, neboť současná americká vláda dala zřetelně najevo, že jejím zájmem už není podpora protipalestinské politiky za jakoukoliv cenu. Rusko provádí na Středním Východě pragmatickou politiku a je ochotno se dohodnout s kýmkoliv na čemkoliv , co posílí v regionu stabilitu a zabrání neuváženým útokům na pro jeho flotilu strategický Írán či Sýrii. Výhrůžka možností prodeje obranného komplexu S-300 Íránu měla zřejmě v Izraeli bouřlivou odezvu stejně, jako posilování obranného vývoje Íránu výrobnou čínských podzvukových protilodních střel. Kvantita za rozumnou cenu může někdy převážit kvalitu. Dohoda Izraele s Ruskem by měla teoreticky vyslat zklidňující diplomatický signál všem, aby si uvědomili, že Rusko má v regionu také své zájmy.

Na druhé straně, vývoj mezikontinentálních, resp. kosmických raket, který je stále dražší, už nepohání ono klasické bezpečnostní dilema sebezničujících závodů ve zbrojení za studené války mezi dvěma supervelmocemi a tak oba hlavní rivalové kosmického výzkumu hledají prostředky, jak ufinancovat strategickou pozici ve světě. O strategické rovnováze za situace, kdy jim na záda dýchají Čína, Indie, Irán či Brazílie, už není ani řeč... Svět pomalu ale jistě spěje k budoucí multilaterální bezpečnostní dohodě o daleko větším počtu strategických partnerů, než tomu bylo za studené války. Ztráty supervelmocenských a velmocenských ambic budou veliké, bezpečnostní mapy budou muset být zásadním způsobem překresleny. Je zřetelné, že současní hlavní hráči - USA a Rusko už bipolární logiku geopolitického uvažování z dob strategie vzájemně zaručeného zničení ve světě ekonomické a politické globalizace neudrží. Smlouva Rusko-Izrael je toho první vlaštovkou.

Novinky: Lieberman torpéduje mírová jednání Izraele s Palestinci ZDE

TASR: Ahmadínežád: Akýkoľvek útok na Irán by viedol k zničeniu Izraela ZDE
SITA: Izraelský minister Lieberman zvažuje výstavbu osád ZDE
CFP: Lieberman: mír s Palestinci Izraeli škodí ZDE
  • Izrael postaví v Rusku továrnu na výrobu UAV
  • Rusko vybaví izraelské UAV svými lasery
  • v Izraeli bude stát pozemní stanice systému GLONASS
  • Sýrie a Írán nedostanou střely Jachont a S-300

RIA: Russia, Israel mull laser technology deal ZDE

Defense Update: Russia, Israel Embark on an Unprecedented Defense Cooperation Agreement ZDE
UPI: Russia to get high-tech Israeli arms ZDE
Al Arabíja: Russia boosts military cooperation with Israel ZDE
RIA: Kremlin denies plans to halt missile sales to Syria ZDE
Teheran Times: Israel trying to spoil Russia-Syria arms deal ZDE
Jerusalem Post: Barak signs military deal with Russia ZDE
Wired: Israel, Russia in Drone Deal; Laser Tech Next? ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.9. 2010