Jiří Dolejš: Levice mezi minulostí a budoucností

AVIZO

Komunistická cesta k demokratickému socialismu

8. 9. 2010

DOLEJŠ, Jiří. Levice mezi minulostí a budoucností. Svoboda servis, Praha 2010. ISBN 978-80-86320-67-0

Těžko nazývat "bratrskou internacionální pomocí" něco, co bylo násilnou okupací bez souhlasu představitelů našeho státu a v rozporu s principy mezinárodního práva. I když to bylo za tichého souhlasu USA a v logice stability jaltského uspořádání Evropy. ... Konkrétní reformy roku 1968 jsou už samozřejmě historií. Pro dnešek je ale důležitá kontinuita tehdy nastolených hodnot -- demokracie a pluralita ve spojení se socialismem, tvůrčí nesektářský přístup k marxismu.

ŠOK│ Proměny komunistické strany po roce 1989, potřeba moderního ekonomického myšlení či zelenání v rámci levice - otázka, jak nahradit zelené mimikry levice skutečnou ekologickou odpovědností, přínosy a perspektivou evropské integrace a možnými prognostickými scénáři vývoje moderní společnosti. Agumentace, proč "jiný svět je možný" - i to jsou témata, kterými se zabývá kniha kontroverzního levicového politika - komunistického poslance, ekonoma Jiřího Dolejše.

BRITSKÉ LISTY PŘINESOU Z KNIHY UKÁZKY

Autor se snaží dokázat, že myšlenka na alternativu společenského systému není mrtvá ani v 21. století a prosazuje její obohacení myšlenkami především z oblasti lidských práv, ekonomické demokracie, environmentalistiky ale i sociálního liberalizmu. Komunisté by se podle Dolejše měli výrazněji odpoutat od chyb minulosti a otevřít horizonty svého myšlení budoucnosti, jejíž součástí je cesta k demokratickému socialismu.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.9. 2010